Lehetek csillagász?

Figyelt kérdés
Tudom, ez most nagyon közhelyesen fog hangzani, de kiskorom óta IMÁDOM az űrt, mindent ami ehhez kapcsolódik. Nem mondanám, hogy különösen jó vagyok matekból, fizikából, kémiából (inkább humán beállítottságúnak tartom magam) 4es 5ös voltam végig általánosban ezekből a tárgyakból, nem kiemelkedő csak ilyen átlagos szerintem, viszont most, hogy van motiváció tényleg úgy érzem, hogy sikerülne és talán még élvezném is. Egyelőre az ELTE fizika/földtudományi alapszakon gondolkoztam és utána szívesen kimennék mesterképzésre külföldre. Az lenne a kérdésem, hogy Magyarországon szinte semmi esélyem nem lenne elhelyezkedni, mimdenképp csak külföld jöhet szóba, illetve esetleg ha valaki tapasztalatból el tudná mondani, hogy igazából mit is csinál egy csillagász nagyon hálás lennék, annyi mindent olvastam már, hogy nem igazán tudom kinek higgyek. Illetve bármi ezzel kapcsolatos dolgot szívesen olvasnék. :)

2023. aug. 15. 21:15
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:

Azért az nem igaz, hogy egy csillagász csak bonyolult matekon dolgozik egész nap. Ott van pl a SETI, akiket úgy csúfolnak, hogy mosógépet hallgatnak egész nap. Vagy amikor csillagok fényességváltozásainak numerikus értékeit figyelik egy számsoron, hogy elhalad-e előttük egy bolygó. Volt ilyen az ifjú Sheldonban

Magyarországon rengetegen akarnak csillagászok lenni. Évi 50 ember végez talán. Ebből két év alatt kell egy ember, azaz évi fél emberre van szükség. Az is lehet hogy az is csak valami planetáriumfélébe bugyuta melóra

2023. aug. 15. 23:39
 12/13 anonim ***** válasza:

Az egyetemi felvételibe egyáltalán nem számítanak bele az általános iskolás eredmények, oda már a középiskolai, de főleg az érettségi eredményt veszik figyelembe a pontszámításnál. 4-es, 5-ös az szerintem amúgy jó jegy, ha van motivációd és tanulsz is az érettségire, akkor simán felvesznek. Annyi, hogy szerintem matekból mindenképpen kell egy emelt szintű érettségi.

Az előzőekre reagálva, oké hogy nem minden csillagász foglalkozik kemény matematikával, de az egyetemen mindenképp meg kell tanulni, vagyis nincs olyan, hogy minimális matekkal csillagász diploma, mégha esetleg később nem is fogja használni.

2023. aug. 16. 18:23
 13/13 anonim ***** válasza:
Ha érdekel a csillagászat, maradj amatőr csillagász. Oda nem kell a matek a fizika. Vizuálisan észlelhetsz (amit a valódi csillagászok nem igazán szoktak) de asztrofotózhatsz is, és arra specializálódsz ami igazán érdekel. Hold, Nap, kettőscsillagok, bolygók, vagy mély ég, de akár változózhatsz is.
2023. szept. 16. 16:47
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!