Nem vettek fel egyetemre, két választási lehetőségem van. Melyiket válasszam?
Nem vettek fel egyetemre, anglisztika állami támogatottra szerettem volna bekerülni. A pótfelvételi eljáráson gondolkozom. Két választási lehetőség adott, de csak egy helyre lehet beadni a jelentkezést: Angliszitka önköltséges, vagy államilag támogatott osztatlan tanári képzés: angol-etika.
Tanár egyáltalán nem szeretnék lenni, a hátam közepére nem kívánom. Szeretnék az angol nyelvvel foglalkozni, de a tanulmányaim során az egyéb tanárságot illető dolgokhoz nem szeretném, ha közöm lenne. Azért gondolkozom ezen a szakon, mivel elméleti alapon van egy kiskapu, miszerint minimum 1 év tanulás után, ha mégis úgy döntenék, hogy nem szeretnék tanár lenni, akkor a tanári szakról az angol nyelvhez kapcsolódó alap szakra átjelentkezhetek, ami jelen esetben az anglisztika. Ez egy rizikós taktika, ugyanis egyáltalán nem garantált, hogy a körülmények majd engedik az átjelentkezést, de mivel a kormány most nagyon rá van szorulva a tanárokra és a ponthatárok is jók, így oda szinte biztosan felvennének, és bent lennék egyetemen, tanulhatnék angolt, mehetnék a diploma felé, de ez számomra taszító út a tanárság vonzata miatt. Tudom, hogy ha szerzek egy tanári diplomát, nem feltétlen csak tanárként tudok elhelyezkedni, de akkor is..
Anglisztika önköltséges szakra felvettek volna, ha megjelöltem volna még februárban, viszont nem tettem. A ponthatár 294, nekem 365 van. Jelenleg a másik lehetőségem az, hogy megjelölöm ezt a szakot, és reménykedek, hogy felvesznek. Ez a szak sokkal szimpatikusabb számomra, viszont jelentkezés szempontjából rizikósabb: Kevesebb az esély, hogy ide bekerülök, és ha nem jön össze, akkor alapvetően nincs egyetem, és a kiskapu lehetősége sem áll fent, várnom kell egy évet, aminek nem örülnék, mert már eleve kihagytam egyet és azt végig dolgoztam.
Vagy a tanári szakot választom, és elviselem az extra felesleges órákat illetve megbarátkozom azzal a potenciális kockázattal, hogy nem tudok átjelentkezni és végig kell güriznem öt évet egy olyan területen amit nem szeretek, vagy bepróbálkozom az anglisztika önköltséges szakjával, ahol viszont azzal a kockázattal kell számolnom, hogy vélhetőleg kisebb az esély a felvételre, és ha nem sikerül, akkor megint kiesik egy év, amit vagy munkával vagy szakma tanulással kell eltöltenem, és az életemet tekintve méginkább tolódik az egyetem. Tanácstalan vagyok.. Te hogy döntenél az én helyemben?
Ha ennyire nem akarsz tanárkodni, mindenképpen felejtsd el az öt éves tanárképzést. Egyrészt a két szakos osztatlan tanárképzésben egy csomó pedagógiai, pszichológiai és oktatásmódszertani tárgy van, másrészt negyedévben ott a gyakorló iskolai tanítási gyakorlat két féléven át (időrabló óratervezet-írásokkal együtt), majd az utolsó év, ami szinte kizárólag külső iskolai tanítási gyakorlat egy átlagos iskolába. A 300 kredites, 5 éves angol-etika két szakos tanárképzés tárgyainak kreditjei tipikusan a következőképpen oszlanak meg:
- angol nyelvtan és irodalom: 90 kredit
- etika: 90 kredit
- módszertani, pedagógiai és pszichológiai tárgyak: 45 kredit
- tanítási gyakorlatok: 55 kredit
- szabadon választható tárgyak és szakdolgozat: 20 kredit.
Más szóval a hagyományos anglisztika kevesebb, mint egyharmadát teszi ki a két szakos tanárképzés kreditjeinek. Vagyis nagyjából az időd kétharmadát azzal fogod tölteni, ami nem érdekel. Ezt vesd össze azzal, hogy a 3 éves, 180 kredites anglisztikából kb. 150 kredit az angol nyelvtan és irodalom. Láthatod, hogy ha az anglisztika érdekel, a 3 év alatt jóval többet tanulsz arról, ami érdekel, mint a kétszakos tanárképzés 5 éve alatt.
S akkor arról még nem is beszéltem, hogy a két szakos tanárképzéssel elmegy 10 államilag támogatott féléved, azaz csak kettő marad. Más szóval ha másoddiplomát akarsz szerezni, a zsebedbe kell nyúlnod.
Az egy év tanárképzés utáni átkéredzkedés anglisztikára pedig azért bajos, mert igen nagy az esélye, hogy csak önköltségesre engedélyezik az egyetemen belüli szakváltást. S akkor ugyanott vagy, mint ha eleve önköltségesen kezded el az anglisztikát, csak egy évet fölöslegesen eltékozoltál, mert annak az esélye, hogy átvétel után kreditelismerésekkel két év alatt elvégzed azt, ami anglisztikából hátravan, minimális.
Egyszóval azt ajánlom, jelentkezz önköltséges anglisztikára a pótfelvételin, mert ennyi ponttal szinte biztosan bekerülsz, s kezdd el önköltségesen a képzést. Aztán jövő februárban add be a felvételi jelentkezésedet újra állami anglisztikára, s ha felvesznek, akkor kreditelismeréssel másodévben folytathatod, azaz nem veszítesz évet. Ha pedig nem sikerül másodjára sem bejuztnod, mindig ott a tandíjat fedező diákhitel 2, aminek a végzés utáni törlesztőrészlete semmiképp nem lehet több a mindenkori fizetésed 11%-ánál. Ennyit azért ki lehet bírni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!