Mik a legjobb felsőoktatási szakok?
Arra lennék kiváncsi hogy főiskolán,egyetemen melyek azok a szakok amiket érdemes választani? Gondolok ezalatt arra hogy,mik a legjobban fizető szakok,és a legkeresettebbek.Nem szeretnék valami haszontalan büfé szakra menni. 2 év múlva érettségiztek és azon gondolkodtam hogy milyen szakot kellene választani ami anyagilag megéri és keresett is itthon. Az is érdekelne hogy az adott szakon kb mennyit lehet keresni. Személyes tapasztalatok is jöhetnek.
Egyébként borsodi vagyok tehát az erre a régióra vonatkozó adatok is érdekelnek.
25/f
Ha országosan nézzük, akkor jelenleg az IT, a műszaki, gazdasági és egészségügyi (azon belül orvos, fogorvos, gyógyszerész) fizet a legjobban pályakezdőként. Hogy a diplomázás után 10 évvel hol fogsz akár te tartani, akár a hazai munkaerőpiac, azt senki nem fogja tudni neked megmondani.
A legjobban akkor jársz, ha azt tanulod, ami érdekel, és amivel szívesen foglalkoznál évtizedekig.
Nekem volt olyan évfolyamtársam, aki mérnökinfót végzett, mert a szülei azt erőltették. 7 év alatt végezte el a 3 éves képzést, jelenleg egy általános iskolában dolgozik rendszergazdaként. Ha nincs benned ambíció és tanulni akarás, akkor kitörölheted a legpiacképesebb papírral is, ha viszont nem csak melegedni jársz be az egyetemre, és azért, hogy kegyelemkettessel átcsússz mindenen, akkor egy kevésbé piacképesnek mondott diplomával is tudsz hosszabb távon érvényesülni.
"mik a legjobban fizető szakok"
. Olyan nincs. Nem szokás csak azért fizetni, mert egyetemre jársz.
Azért se jár, mert diplomád van.
Ha alkalmazotti létmódban godolkozol, akkor vannak szakok, amelyek magasabb bérrel korrelálnak, ugyanakkor azt is bele kell számítani, hogy nem mindenki tudja elvégezni azokat a szakokat.
Másrészt a lehetőség megvan, hogy a saját ötletedet valósítsd meg, és ne másnak keresd a pénzt.
"Ha alkalmazotti létmódban godolkozol, akkor vannak szakok, amelyek magasabb bérrel korrelálnak"
Végre valaki. Mindenki így gondolkozik, hogy mit végezzek, mi legyek, mivel kereshetek jól stb. Közben meg ugyanaz a rabszolga alkalmazott lesz mindenütt, akinek főnöke van, és parancsokat ad, hogy mit csináljon, mikor menjen stb (tudom, tudom, majd pár kamu IT-s benyögi, hogy ő home officeban van, és akkor dolgozik, amikor akar), és az se értik meg, hogy hiába is végeznek akármit, ezzel az alkalmazotti felfogással max ebben a közegben válrozhat kicsit a helyzetük a sz.r és a jó megélhetés közti sávban. Valaki nettó 200 ezer, valaki nettó 2 millió. A teteje már közelíti a valódi vállalkozószellemű mátrixból kitört emberek bérét, viszont továbbra is alkalmazott marad, akinek főnöke van, és akinek más mondja meg mit csináljon. Vállalkozóként, meg a mai technológiát felhasználva neten kereszrül, akárhol kereshetne még akkor is, amikor nyaral xD.
Gazdasági tudományi szakok közül szinte minden jó lehet
Általános orvosi
Jogi
Mérnöki szakok közül: Építész, építő, gépész, talán még közlekedési, és jármű mérnöki
Informatika szakok közül szinte minden jó lehet
Továbbá gyógyszeres, vegyész.
Végső soron bármelyik lehet jó, vagy rossz, hiába jó valami, ha nincs hozzá affinitás, érzek, tehetség, nem érdekel stb. akkor neked nem lesz jó.
Mindenkinek azt ajánlott választani, ami érdekli és illik hozzá.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!