Milyen nyelvet érdemes második nyelvként tanulni ?
A fiam most lesz kilencedikes első nyelvként a németet fogja tanulni.
A feleségem brit származású és kétnyelvűként neveltük kiskora óta, szóval nem az angol szeretnénk.
Szóval maradt még a latin, orosz, francia és az olasz.
A fiam is eléggé tanácstalan és még nem is annyira tudja, hogy mivel szeretne később foglalkozni, szóval érdekességből itt is rákérdezek.
Latint olyan szempontból nem választanám hogy egy élő nyelv mégis hasznosabb, esetleg akkor érné meg ha olyan irányba tervezne tanulni ahol ennek hasznát venné (pl. orvosi).
Én amúgy a franciát mondanám, a másik 3 közül Franciaországnak a legjobb a gazdasága illetve ezt többen beszélik Európán kívül is, egyetlen hátránya hogy nem egy könnyű nyelv főleg ha a némettel párhuzamosan tanulja.
Orosz annyiból jó hogy nagyon hasonlít az ukránhoz, 2 nyelvet is megért vele de ki tudja meddig lesznek háborúban, milyen következményei lesznek mindkét félre szóval odaköltözni necces, ezt is inkább akkor mondanám ha lenne konkrétabb ötlete hogy mi szeretne lenni hátha egy adott karrierhez jó.
Olasz a legegyszerűbb ezek közül, ezt én is tanultam egy ideig mert munka miatt sokat jártam ki, német után piskóta. Szóval ha nem akarod nagyon leterhelni akkor jó választás, ha elég jó a nyelvérzéke viszont akkor a franciát javasolnám.
Én tudok angolul, németül; és tanultam oroszul, olaszul. Egyértelműen a franciát mondanám olyan nyelvnek, amely az elmúlt 30 évben a legtöbbször hiányzott.
Mivel tudok latinul és ógörögül is, így ez irányba is egy kicsit elfogult vagyok, de ha lenne lehetőség, akkor az ógörög tudást mondanám még kulturálisan nagyon értékesnek. De a latintudás sem haszontalan, még a gyakorlatban sem, ha orvosira, jogra vagy bölcsészkarra szeretne menni a gyerkőc.
Összességében a franciára fogadnék.
Én a latint akkor sem ajánlom ha esetleg orvosi a cél (hacsak nem kifejezetten orvosi latin, de kétlem). Két évig tanultam latint a középiskolában, de az orvosin szinte semmi hasznát nem vettem. Akik orvosin láttak életükben először latin szavakat, azok is simán tudták tartani a lépést, teljesen más kell orvosin mint amit nyelvi órán tanítanak.
A francia szerintem is jó választás lehet, de én az orosztól se zárkóznék el, itthon annak is hasznát tudná venni.
Szerintem nem felesleges a további nyelv. Nem csak azért tanulunk nyelvet, hogy a CV szebb legyen a munkaerőpiacon...
Egyébként pedig teljesen elcsépelt, demagóg duma, hogy a sok nyelv tudása elveszi az időt más ismeretek megszerzésétől. Ellenkezőleg, a legkiválóbb jogászok, orvosok, tudósok, mérnökök között meglehetősen nagy arányban fordulnak elő poliglottok. A nyelvtudás a rendszerlátás fejlesztésétől kezdve további ismeretek megszerzèsén át rengeteget hozzá ad az ember életéhez, szakmai előmeneteléhez.
A kérdésre válaszolva, franciát tanuljon, az a leghasznosabb az felkínált opciók közül. Illetve kérdezzétek meg a "gyereket", egy kilencedikes elég érett már ahhoz, hogy maga eldöntse: melyik érdekli legjobban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!