Közgazdász szakok?
Nézegettem a közgazdász szakokat, egyetemre szeretnék menni. A következőkben gondolkodom: nemzetközi gazdálkodás, gazdálkodás és menedzsment, pénzügy és számvitel, és alkalmazott közgazdaságtan. Melyik az, amelyiket leginkább megéri elvégezni?
A matekkal alapvetően nincs gondom mivel szeretem és értem is, csak nem feltétlen az elemzés az elsődleges az érdeklődésemben. Később lehetőleg szeretnék majd kiszakadni az alkalmazott pályakezdő pozícióból.
Ha mondjuk elvégeznék egy alkalmazott közgazdaságtan szakot, milyen lehetőségeim lennének? Le kellene ragadnom az elemzés területén vagy teljesen más irányba is át lehet menni pl vállalkozás?
A legokosabban szeretnék dönteni ezért fontos kérdés ez nekem, alaposan át akarom gondolni. Tudom hogy emellé még sok mérvadó dolog lehet pl milyen helyen vagyok gyakornok, tapasztalatok stb.
Fizetés szempontjából gondolom az elemző szakokat fogjátok mondani, data analyst, IT területeket.
Megköszönném ha megosztanátok a javaslataitokat, saját meglátásotokat vagy személyes tapasztalataitokat!
Két dimenziója van a kérdésnek: (A) mennyire vagy jó matekból (B) igazából mi érdekel, miben vagy jó?
(A) Ha jó vagy matekból, de helyette elmész valami lötyipötyi szakra, akkor "pénzt hagysz az asztalon". Harakirit követsz el a karriered ellen minden ok nélkül. Ha viszont nem vagy annyira jó matekból, akkor e szerint kell választanod valamit, ahol nem fogsz szenvedni. Nincs értelme végigszengedni egy nagyon matekos képzést csak azért, mert abban van a pénz, meg mert asszonták.
Matekos képzések csökkenő sorrendben:
Hardcore liga:
(1) Matek alapszak + biztosítási és pénzügymatematikai mesterszak
(2) Osztatlan 5 éves Gazdaság- és Pénzügymatematikai Elemző (GPME) szak (Corvinus)
(3) Alkalmazott közgazdaságtan (AK) alapszak + SCM képzés
Nem annyira hardcore de azért kemény:
(4) Alkalmazott közgazdaságtan alapszak
(5) Pénzügy-számvitel alapszak
Itt végetér az a liga, amit "matek alapon" érdemes választani. A többi nem annyira matekos.
A (4) (5) után meg van egy csomó lehetőség, pl. Üzleti adatelemző szak (Corvinus, de sajnos ez nem ad mesterdiplomát mer' hülyék), ELTE Survey statisztika és adatanalitika szak, illetve valamilyen jobb statisztika, ökonometria mesterszak külföldön.
Nagyon jó választás még a Pénzügy vagy Számvitel mesterszak is, ha igazából nem akarsz programozgatni.
A "matek [eleinte] lájt" képzés egy különös formája a kereskedelem és marketing alapszak + elte survey statisztika és adatanalitika mesterszak, vagy valamilyen jobb marketing adattudomány mesterszak külföldön. Ebben az a ráció, hogy a survey statisztika eleve a marketing egyik de facto mesterszakja (a marketingkutatásra épülve), viszont az a rossz, hogy a magyar kereskedelem és marketing szakokon gyenge a matek, rá kell tanulni / meg kell nyomni a statisztikát.
(B) Igazából mi érdekel?
Ha olyan "igazi" közgazdász szeretnél lenni, azaz az elméleti közgazdaságtanban szeretnél elmélyedni, akkor GPME vagy AK.
Ha nem érdekel annyira az elmélet, de a pénzügyekben jó akarsz lenni, szeretnél excelezgetni, akkor pénzügy-számvitel.
Engem speciel valamiért mindig is hidegen hagytak a pénzügyek, egyszerűen unom őket, a számvitelről nem is beszélve. Bár szeretném azt hinni, hogy ha újra választhatnék, akkor AK-ra vagy GPME-re mennék (psz-re biztosan nem), de őszintén szólva engem a fogyasztói magatartás, marketingkutatás, termékfejlesztés, szolgáltatásfejlesztés érdekel. Ilyen esetben a marketinget ajánlom. Nagyon színes szak, sokfelé lehet vele menni, és ennek is van egy jó adag tudományos része, csak azt Magyarországon nem tanítják sajnos. Magadnak kell összeszedned.
Nyilván ha a szállodaipar érdekel, akkor arra ott a turizmus-vendéglátás. Bár őszintén szólva egy pénzügy-számvitel vagy marketing diplomával is simán elevickélsz ebben az iparágban.
TL;DR
Ha még nem tudod eldönteni, hogy mit csinálj, akkor a default jó választás:
* Ha szeretnél elméletileg is jó szakember lenni, akkor AK
* Ha inkább gyakorlatban szeretnél jó lenni, a pénzügyekhez érteni, akkor psz
Az összes többit csak a fenti skálákon mozdulva válaszd (erősebb matek, gyengébb matek, inkább elméletibb, inkább kevésbé száraz stb.).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!