A közgáz szakok a "minden hülye" gyűjtőhelyeivé váltak?
Más szakon tanulok, de az ismerőseim közel 80%-a a közgázgra jár.
Ezekre a szakokra nagyon sokan jelentkeznek, már évek óta pl. a gazd.menedzsment a legnépszerűbb szak.
Az Interneten látottak és a saját tapasztalataim alapján nekem az jön le, hogy (nem mindenki), de általában azok mennek ilyen szakokra, akiknek nincsenek különösebben kiemelkedőbb képességeik semmiben, nem túl karrieristák vagy ambiciózusak. Megcsinálják és aztán beülnek valami irodai melóba.
Nyílván a közgáznak is vannak durvább oldalai, ami azért komolyabb skilleket kíván, mint pl. a pénzügy-számvitel vagy pl. könyvelői, analitikai állások pénz-intézeteknél vagy a big4-nál. Ezek általában komolyabb matematikai tudást is igényelnek.
Amennyire belelátok a képzésbe nekem az jön le, hogy nagyon általános skill-ket ad, nem kifejezetten megterhelő és nehéz. Emiatt, mivel relatíve könnyű elvégezni, mindenből van egy kicsi, ezért sokan is jeletkeznek rá.
Úgy érzem emiatt a közgazdász diploma (főleg az alapképzés) presztizsét vesztett valami lett. Manapság az csinál ilyen diplomát, aki nem túl tehetséges, nem tudja mit akar csak egy egyetemi diplomája legyen.
Ti mit gondoltok? Hogy viszonyul a mai társadalom a közgázon végzettekhez? Nektek nem volt ilyen érzésetek ezzel kapcsolatban?
Nekem furcsa, hogy már minden kamufősikolán meg szinte az összes egyetemen indulnak közgázos szakok, és mégis olyan keresett szakok, hogy a végzettek hamar találnak vele munkát többnyire, ráadásul még jól is keresnek vele, és valóban nem is egy nehéz matekos szak, mint egy mérnöki.
Szerintem ha nem egy nagyon komoly egyetemre megy valaki, mint egy ELTE, vagy Corvinus, BME, hanem egy átlag vidéki egyetemen csinálja, talán nem is megterhelő, kicsit olyan joker szak, nem is könnyű, nem is nehéz, viszont sokfele mehet vele
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!