Mit csinál egy kőműves, mennyire nehéz, bonyolult és mennyi idő megtanulni? Köszönöm.
Elvileg nem olyan egyszerű. A gyakorlatban meg szerintem lasszóval fogdossák az embereket a szakiskolákba.
Nekem az elmúlt 20 évben nem sikerült olyan kőművest találni, aki normálisan akart, tudott volna dolgozni. Szóval szerintem bárkit átrúgdosnak a szakvizsgán.
A mai világban senki nem akar fizikai munkát végezni, mindenki az irodában akar főnök lenni milliókért. Ezt persze meg lehet érteni, csak emiatt eléggé eltolódtak az arányok. Egy jó kőműves milliókat keres, diplomával meg nem találsz állást, vagy ha mégis, akkor nem sok pénzért.
Hogy mit csinál egy kőműves? Gyakorlatilag mindent, ami a ház építéséhez hozzátartozik. Az alapoktól kezdve. Építhet kerítést, lépcsőt, falakat. Amikor mi hívtunk kőművest, ő volt a fővállalkozó, voltak haverjai, akiket hívott, ha más jellegű munka kellett. Tehát ismert festőt, burkolót, vízvezetékszerelőt, villanyszerelőt. 1 hónapig dolgoztak nálunk, teljes lakásfelújítás volt, 3 milliót adtam nekik munkadíjnak. Volt 2 segédmunkása is, de állítólag nekik napi 5000 ft-ot adott, hát az is egy nagy m., hogy elvállalta. Szóval szerintem az elején, amíg rendesen meg nem tanulod, eléggé keveset fogsz keresni, de pár év segédmunka után, lehetsz egyéni vállalkozó, és akkor dől a lé.
Azért nem szívesen vállalják az emberek, mert tényleg elég nehéz fizikai munka, és leginkább nyáron tudnak csak dolgozni, amikor meleg van. Télen nem sok mindent tudnak csinálni. Viszont szerintem pár hónap alatt keres annyit, hogy télen lehet pihenni.
Egyik ismerősöm tavaly tette le a kőművest, aztán 1 évet rááldozott még a burkolóira, most van a vizsgája.
A vizsga valóban nem olyan nehéz, de a képzés siralmas. Ahova ő járt (pedig fővárosi intézményről van szó) gyakorlatilag nem is folyt oktatás, nagy ritkán voltak órák megtartva, és azon is pár ember vett csak részt.
Sokat kellett magától, különtanárral készülnie.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!