24 éves pályakezdő tanárként mit tegyek?
Sziasztok!
24 éves srác vagyok és hamarosan végzek az ELTE-n angol német szakon középiskolai tanárként. Tekintve, hogy milyen a helyzet ma Magyarországon elképzelhetetlen, hogy szó szerint életben tudjak maradni ilyen fizetés mellett. Egzisztenciális válsággal kezdem már most az életem amire nem nagyon látok megoldást. Gondolkodtam azon, hogy munka mellett elvégzek még egy egyetemet levelezőn, a jogon gondolkodtam, mellette tanítanék. Talán később azzal a végzettséggel és a nyelvtudásommal tudnék találni egy anyagilag biztosabb állást. Az egyetlen járható út amit kaptam a környezetemtől az, ha elhagyom az országot.
Ti mit tennétek a helyemben?
#11 Az egyik barátnőm parkolóőrként bőőőven jobban keres, érettségi után. És szerinte ez sokkal lazább, mint ami egy tanári meló lehet, mert ő végez a melóban, és utána nem kell vele foglalkozni Konkrétan a tanári fizetés tizenx évig pótlékokkal van kiegészítve, hogy elérje a minimálbért, mindezt úgy, hogy tanításon kívül ott az adminisztráció, doga javítás.
Kérdező, nem ajánlom a jogot. Telített, nagyon szenvedős, és nem hiszem, hogy lenne még állami féléved, ha eddig államin voltál. Inkább a nyelvtudással kezdj valamit
Kb két éven belül megfogják emelni a tanárok bérét, az átlagbér bruttó 800 lesz elvileg, tehát szerintem nettó 3-400 között fognak indítani minimum a pályakezdők.
A jogszabály még homályos, de ilyennel nem szokott viccelődni a kormány. Mindenben xar az Orbán kormány, de tény, hogy amit egyszer megígért, az úgy is lett. Orvosok, eü dolgozók bére is jócskán megemelkedett, egy kezdő ápoló bére jogszabály szerint 270 ezer nettó már egyetemi diplomával, vagy ott van a babaváró is, amivel igazából tényleg segítik azokat, akik így is úgyis vállalnak 2-3 gyereket. "Hitel", amit nem kell vissza fizetni?
Néhány éve az orvosok, ápolók is így sírtak, béremelés lett belőle, ami azóta is tart, minden évben emelnek.
A tanárokét is ugyanígy megfogják, én nem aggódnék, ha tanár lennék, más fajta diplomával sem lépem túl évek óta a nettó 250-et, pedig versenyszférában dolgozom. Néhány év és a totál alkalmatlan diákok is tanárnak akarnak majd menni, annyira ki lesz nyalva a valaguk fizetés terén.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!