Villamosmérnöknek érdemes tanulni?
Igazából eredetileg villamos és gépészmérnökin gondolkozom, de egyre több helyen csak azt olvasom, hogy a gépészmérnökök sincsenek megbecsülve annyira mert sokan végeznek és telített illetve a fizetés sem olyan magas.
Mi a helyzet a villamosmérnökkel? Itt is ennyire rossz a helyzet?
Villanyon jó a helyzet, de nem mindenhol.
A félvezetőiparban, szoftveres világban szuper lehetőségek és fizetések vannak. Állami szektorban (pl MÁV) már nem annyira jó a helyzet.
Általánosságban elmondható, hogy éhező villanymérnök nincs. Ha versenyszférázol, akkor nem lesz gondod. Persze a nap végén az számít, hogy a tudásod és képességeid milyenek.
Minél komplexebb területtel foglalkozol, annál nagyobb a fizetés.
Ez kb minden mérnöki szakra igaz.
Kb 10 éve zúgott fel a kereslet, lassan vége is lesz ennek az időszaknak. Miért? Mert a módszerváltás egyik nagy eredménye (Antall József, köszönjük) volt a gyáripar padlóra vitele, ami százával küldte ki a mérnököket az utcára, és annyira lecsökkent az igény, hogy alig mentek mérnöknek. A szaklapban írta később az egyik nagy fej a műegyetemről, Tuschák Róbert prof, hogy bizonyos években alig-alig sikerült elindítani egy szakokat. Az meg, hogy félhülyéket is kénytelenek voltak felvenni, tovább rontott a helyzeten. A cégek meg mindig összevontak, satöbbi, kettő kiesett helyébe max egyet vettek fel. Így jutottunk el oda, hogy a cégek sok-sok generációt kihagytak az alkalmazásból, és ezelőtt 10-11 évvel minden buta HR-es meg szakmai főnök felismerte, hogy igen rövid időn belül nyugdíjba megy a maradék. Ekkor kezdődött az, hogy menj mérnöknek, biztos állás. De ennek vége lesz, mikor a hiány betömődik - megint féloldalas lesz, mert a 60 éveseket lecserélik huszonévesekre, megint nem lesz rendes korfa, de ez más kérdés. Szerintem mire egy most végzős gimis msc-vel kijön, addigra már megint szoros lesz a helyzet. Nem valószínű, hogy mérnök éhenhal, de azért messze nem lesz egyértelmű, hogy bármerre köp, állásfelvétel táblát talál, vastag pénzekkel. Mint feljebb írják, a jó mérnök biztosan talál állást.
Én is egy nagy létszámú szakvállalatnál dolgoztam, ahol nagyon szépen látszott ez, én is az előző évtizedben lettem nyugdíjas, és azok, akikkel a nyolcvanasok vége óta együtt dolgoztam, gyakorlatilag már szinte mind lecserélődtek fiatalokra. A harmincból még kb 4-5 van, akik 5 éven belül elmennek nyugdíjba, és akkor csupa fiatal lesz. És akkor 3-4 évtizedig azok helyett kell felvenni csak, akiket elüt az autó, hererákosak lesznek (az a harmincas korosztály betegsége) vagy ételmérgezést kapnak nyaraláskor.
"Én az élet bonyolult tényeit próbáltam meg ismertetni, nem tehetek róla, ha üres fejjel nem sikerül értelmezni."
Szted végig olvastam a sz.rodat te nagy értelmiségi? Rohadt nagy arcod van névtelen fotelhuszár 🤣 Sztem való életben lehet meglepődnél h ki mennyire értlemes is, és nem csak te létezel, csak egy névtelen profillal szemben nem kezdek el értelmiségi csevegésbe xd
Nem nagyon hiszem, hogy ismered az értelmiségi szó jelentését. :D
Te névtelen fotelhuszár 2. :D
Azt hiszed mert elvégeztél egy szakot, te vagy a császár? 😃
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!