Lenne esélyem sikeresen elvégezni a gyógypedagógiát munka mellett? (Budapest, Bárczi lenne a "kiszemeltem")
De hogy a kérdésre is válaszoljak:
Nem valószínű. Elég nehéz szak, kötelező tanulni. Hogyha mindenképp el akarod végezni két opciót tartanék fenn: vagy a félállas vagy pedig a levelező egyetem.
A felállás még így is rizikós lenne, hogy vajon tudsz-e olyan órarendet kreálni magadnak, hogy mellette kijöjjön 4 óra munka. Viszont napi 8 óra munka után maximum levelező vagy esti (nem tudom ilyen van-e még vagy jelenleg) az esélyes.
Én még csak a gyógyped asszisztens képzést csinálom, de sokat beszélgettem gyógypedagógusokkal a továbbtanulásról (szerintem te is nyugodtan megkérdezheted az iskolád egyik fiatalabb gyógypedagógusát). Többnyire javasolják is, mert hosszú távon megéri (főleg magánba, de aki ismeri a jelenlegi helyzeteket az valószínűleg maximum fél állásba csinálná magánba, fél állásba pedig állami iskola). Beszéltem erről igazgatóval is, nekem ő azt mondta, hogy támogatja azt is, ha valaki csak fél állásba dolgozzon egyetem mellett. Mondta, hogy erre valószínűleg nem csak nálunk, hanem mindenhol van lehetőség a nagy munkaerőhiány miatt.
Úgyhogy a helyedben ilyenbe gondolkodnék. Anyagilag nyilván még a meki is jobban megéri felállásba, és a diákhitellel sem feltétlenül érdemes élni (max tandíj miatt), úgyhogy bárhogy is döntessz, nem árt ha van szülői segítség vagy egy gazdag férj.
3, évente elég sokan elvégzik munka mellett...
Kérdező, én ott végeztem, 2009-ben, akkor ráadásul nem is levelező volt, hanem esti. És nem este, hanem havi 5-6 teljes nap. Hol egy hét egyben, hol heti egy-két nap... 250 km-ről jártam fel Bp-re, volt, hogy az Ecserin a zebrán jött szembe csoporttárs, hogy mehetek is haza, elmarad az óra...
Én három műszak (ápolónő) és alsós gyerek mellett csináltam végig, menni fog az. Ráadásul olyan helyen dolgozol, ahol ezt a munkáltató segíteni is fogja.
Az igazán durva egy első 1-1,5 év, amikor a szakterületről nem tanulsz, csak anat, kórtan, pszicho dögivel.
Az első válaszoló troll, minden szakhoz ezt írja...
Harmadéves vagyok a Bárczin. Nehéz képzésnek számít, de el lehet végezni. Persze nem mindenki végzi el, akit felvettek, sőt...! Az első félévben a szaktársaim 50 százaléka (!) kiesett a brutálisan nehéz pszichológia tárgy követelményei miatt. Konkrétan volt olyan szaktársam, aki végzett pszichológusként jelentkezett erre a szakra, és neki is csak hármasra sikerült. Akinek túl nehéz, az nyilván már az elején kiszóródik. A komoly tantárgyaknál szigorúak az oktatók, sokat és pontos tudást követelnek. Az anatómia is nagyon részletesen kellett, abban is nagy volt a szigor. (30 kérdésből kettő hiba már négyes volt.) Ugyanez a fejlődéstannal, neuroanatómiával. Később pedig jönnek a szakirányos pszichológiai tárgyak is, amik szintén nagyon komplexek.
Ha már megvan a háttértudás, akkor könnyebb. Én így a 3. évben már nem érzem annyira nehéznek.
Ennek ellenére azt mondom, próbáld meg. Ha van kitartásod, meg fogod tudni csinálni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!