Február 15. felsőoktatási felvételi jelentkezés határidő! Ki melyik jogász kart jelölte meg? Nappali - Levelező, Budapest - vidék?
12 Optimista jóslás. :) Sok sikert hozzá. :DD
(ui. jelenleg már több a jövedelmem, de kitartást).
Nem viccelek: tényleg 5 alapévet+min 3 szakjogász évet akarsz elb*szni azért, hogy egy alapjogász diplomád legyen? Ügyvéd az még +2 év, (bíró meg kihalásos alapon), úgy, hogy közben a gépészmérnök Pistike 3 év után sz*rrá keresi magát és röhög a nettó - jó esetben 350 ezres fizudon?
Jól meggondoltad- lesz olyan, aki eltartson később, ill. az egyetemi éveid alatt?
Nem poénból írom ezeket...
Ok. Akkor Ok. Én nemrég végeztem (PPKE JÁK) - kb. szintén hasonló "adottságok között", ill. van egy ismerős, fiatalabb lányka ismerősöm, aki viszont nappalin és nagy tervekkel volt/van/lesz.
Nappalin "természetesen" orrba-szájba szivatták őket, de szorgalmas teremtés, viszont ahogy kijött, itt Bp.-en sajnos azt kellett látnia, h. kb. esélytelen jó állást találnia.
Volt osztálytárs, akiből végül tetováló lett viszont sz*rrá keresi magát..., szv. a kislány nagyon e van most keskenyedve. Éveket tanult, két nyelvizsgája van, és sehol nincs az életben. Akik akkor meg ide-oda elmentek, mindenhol azért a fiatalok már elindultak valamerre...(vállalkozás, jó kereset, külföld, stb.)
#18 Ha eddig nem jutottál el jogi végzettségig - értsd. apuci-anyuci pénzeli a tanulmányaidat és betol valahova, ismerőshöz, saját irodába, vagy olyan befutott jogász aki "tologat" (én már dolgozom benne, tudom-látom ezeket), akkor ezzel a diplomával érdemben nem jutsz előre...
Sajnálom, bárcsak tényleg azt tudnám mondani, h. csináld, érdemes, de ez nem így van. Önállóan ez a diploma nem ad több tudást, nagyobb a presztízse, mint a valós tudástartalma.
#19. Ott látok hibát a megközelítésedben, hogy mintha csak egy dimenzióban tudnád elképzelni, hogy "megéri". Közgáz alap+mesterképzés, meg egy rakás egyéb tanfolyam és képesítés után nem annyira célom nekem egy új karriert építeni a nulláról, sőt. Én mindezek kiegészítéseként tekintek a jogra, és elsősorban közgazdász szeretnék maradni...ám egy még eredményesebb közgazdász. Ha az eddigi ismereteim tovább bővülnének egészen addig, amíg egy önálló vállalkozásként is megállna a dolog, akkor az tetszene. Számvitel és adózás területén mozgom, az én esetemben nem kérdés, hogy a jogászképzés csak hozzátenni tud ehhez. De egyébként ha csak ennyi lenne a motivációm, valószínűleg nem végezném el az egyetemet. Magát a képzést és a tananyagot is annyira érdekesnek találom, hogy egyrészt az egyetem előtt is szívesen művelődtem pl. a polgári jog terén, másrészt ha kétszerannyi lenne a tandíjam, mint most, én akkor is itt tanulnék (ELTE).
"Önállóan ez a diploma nem ad több tudást, nagyobb a presztízse, mint a valós tudástartalma."
Ezzel sem tudok teljes mértékben egyetérteni, szerintem sokkal kompetensebbnek érezheti magát egy kezdő jogász, mint egy kezdő közgazdász például. Nyilván nem annyira, mint egy kezdő orvos vagy egy kezdő építész, de azért van értelmezhető tudása, ami már az első munkanapjaiban is megkülönbözteti a nem szakmabeli kollégáitól (és ez pl. egy közgazdásznál, akiknél zömmel úgy kezdi a Big4, hogy egy szintfelmérő után a nulláról tanítja nekik a számviteli törvényt, sokkal kevésbé jellemző szerintem). Mellesleg a presztízs sem elhanyagolható szempont, de persze baromi nehéz felmérni, hogy önmagában ez (minden mástól függetlenül) mennyi sikerhez segít hozzá később.
Összességében szerintem egyébként sem igen van olyan tanulmány, ami pocsékba megy, de a jogász szakra ez főleg nem igaz. Vannak igen alacsony bérek ezen a területen, ez kétség kívül igaz. Ugyanakkor talán nincs még egy olyan szakma, ahol akkora differenciát lehetne látni, mint ebben. Ha megvan a szakvizsga is, utána már tényleg a maga szerencséjének a kovácsa mindenki, határ a csillagos ég. Hogy a túlnyomó többségből sosem lesz a legmenőbb nemzetközi ügyvédi irodák budapesti vezető partnere, millió USD éves osztalékkal? Az lehet, de ez egy ilyen játék.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!