Ha Dr. Zimány Linda PhD letudott doktorálni, akkor bárki letud?

Figyelt kérdés
2023. jan. 30. 23:44
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
20%
10. Ezt add elő a kutyádat mentő állatorvosnak, és a gyerekedet műtő sebésznek is! Mi is "csak kapjuk" a papír mellé. B+.
2023. jan. 31. 10:54
 12/18 anonim ***** válasza:
68%

11. Ne idegeskedj feleslegesen. Először is jogász diplomáról van szó. Másodszor is te nagyon nem műtöd a gyerekemet az orvosi mesterdiplomáddal (szakképzés és szakvizsga nélkül). Nagyon tisztelem az orvosokat, és elismerem, hogy ez a legnehezebb egyetemi szak, de ha rajtam múlna, nem kapnátok doktori címet, csak a szakvizsgával együtt, és ezzel rendben is vagyunk.

Az állatorvos más téma, méltatlanul alulértékelt szakma, szerintem ugyanolyan vagy még nehezebb, mint az ember orvos. Nekik is adnék doktori címet a szakvizsga után (de nem a mesterdiplomára).

A németek se adnak bagóra doktori címet, be van tiltva az összes foglalkozásdoktori, igen helyesen.

Na de visszatérve az érveidre. A repülőgép-mérnök meg a repülőgépedet tervezi, amin a családod utazik. A szoftvermérnök az autód fedélzeti rendszerét, az adattudós meg a rákfelismerő szoftveredet és a Teslád autopilotját. A klinikai szakpszichológus meg esetleg a gyerekedet kezeli 9 év egyetem után. Mégis vidáman elvannak mindezek doktori nélkül.

A klinikai szakpszichológus mondjuk meg aztán végképp méltatlanul nem doktor, ugyanannyit tanul, mint egy orvos, és esetenként ugyanolyan felelősség van rajta.

2023. jan. 31. 11:25
 13/18 anonim ***** válasza:
63%

#12 végre valaki, aki így gondolkodik, mostmár egyre többen vagyunk úgy látom. Én személy szerint nem sajnálom senkitől sem a foglalkozásdoktorit, viszont van egy olyan hatása, hogy sokakban azt az érzetet keltheti, hogy egyes szakokra azért adnak foglalkozásdoktorit, mert nehezebb, meg többet ér, mint más szakok. Szerintem egy villamosmérnöki Msc is bőven megérdemelné, meg egy építész osztatlan mestet is, ha nehézségre megyünk. Meg, hogy egy államtudományi osztatlan szakra is már megadják, és kb 7 éve létezik ez a szak, ez jelentősen leértékeli.

Ki kellene egy normális törvényt dolgozni, és objektív szempontokkal meghatározni, hogy milyen feltételek kellenek hozzá, hogy egy osztatlan mesterszakhoz foglalkozásdoktorit osztogassanak, mert így tényleg nem vehető komolyan ez a cím. Egy orvos is ugyanazt a két betűt kapja a neve elé, mint egy államtudományi büfészakos közigben tengődő valaki. Sztem ez velük szembe se fair kb.

2023. jan. 31. 12:22
 14/18 anonim ***** válasza:
70%

A foglalkozásdoktori "nem jelent semmit". Vannak presztízsszakmák, pl orvos, jogász, amikben jár, de ugyanilyen presztízsszakma a mérnök is, mégsem kapnak. Ez csak hagyomány, tudományos alapja nincs.

Tudományos alapja a PhD-nek van. Ott nem elég csak teljesíteni a tárgyakat, ott valami egyedit és előrelépést jelentő eredményt le kell tenni az asztalra. A Dr. szaktekintély, a szakmája egyik legmagasabb szintjén áll, fölötte a Prof. és a Habil. van. Tudományos fokozat, a tudományos életben elért sikerekért. Egy foglalkozásdoktori pedig csak azt jelenti, hogy a szakma művelője vagy.

2023. jan. 31. 13:02
 15/18 anonim ***** válasza:
14%

Oké! Felvéve a logikátok fonalát, nincs többé szakmai Dr..

Akkor szerintetek, ki műtse a gyereketeket?

ÉS ŐSZINTÉN!!!

A.: Nem szakmai doktor sebész, aki 10+ éve a pályán van.

B.: Dr. Pályakezdő orvos, aki véletlenül, medikusként benne volt 5 társával egy projekben, amivel nyertek díjat.

2023. jan. 31. 14:44
 16/18 anonim ***** válasza:
71%
15. Javaslom körülnézni Németországban. Ott sem kapnak doktorit automatikusan az orvosok, csak ha PhD-znek. (Van nekik könnyített PhD folyamat, ezért a nagy részük mégis doktor, de nem foglalkozásdoktor.)
2023. jan. 31. 15:19
 17/18 anonim ***** válasza:
84%

#15 mit idegeskedsz? Neked is foglalkozásdoktorid van? Mert ha ennykre őrjöngsz mellette, tényleg nagyon megéri osztogatni ezt a címet.

Egyébként a példád vicc. Pont ez az, és erre utalt a válaszoló is, hogy foglalkozásdoktorit màr megkapod oklevéllel együtt úgy, hogy még rezidens se vagy, a válaszoló csupán erre célzott, hogy szakvizsgához kötné. Vagy pl. mint a német rendszerben.

Neked se érdeked a te foglalkozásdoktoridnak, hogy még egy államtudományi büfészakos semmihez se értő is megkapja ezt a két betűt a neve elé, miközben semmi felelőssége nincs kb. munka során.

2023. jan. 31. 15:33
 18/18 anonim ***** válasza:
76%
Nekem foglalkozásdoktorim és PhD-m is van. Zimány Linda senki, foglalkozásdoktorival együtt is. A kérdező véleményét ignorálom, mert ő sem nem foglalkozásdoktor, sem nem PhD, tehát a véleménye is non existens.
2023. márc. 10. 16:03
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!