Pénzügy és számvitel gyenge matekkal?
Nálunk az alapozó tárgyak minden GTK szakon ugyanazok, ott van gazdmatek 1-2, statisztika, üzleti statisztika ami kifejezetten matek. Illetve kell számolni mikro- és makroökonómián, pénzügytanon meg vállalati pénzügyeken, de ez kb az a szint, hogy oldj meg egy másodfokú egyenletet. Ezeken mindenki túlesik, engem egyedül az integrálás szívatott meg gazdmatek 1-en, de abból is összefarmoltam egy kettest (nekem sincs emelt érettségim).
A kifejezetten pénzügyes tárgyak meg nem matekosak amennyire én tudom (nem pszre járok), pl egy számvitel vagy egy adótan.
En nem fogok megnyugtato dolgokat irni. Maga az anyag nem nehez, ami nehezze teszi az az alapok hianya. Vagy a gyakorlas hianya.
Idei statisztika…
Gazdasagi matekbol kb. az evfolyam 30%-a ment at elsore 2 zh alapjan. Kozel 50%-nak meg az alairast sem sikerult megszerezni. Amit a 4-es ir, azokat nezd at nagyon. “Hatványozás és azonosságai, függvények elemzési szempontjai, 9. osztályos algebra (zárójelbontás, algebrai törtek összeadása, nevezetes azonosságok).“
Ha ezeket nem tudod magabiztosan, akkor szenvedni fogsz. Nagyon.
Az elso felevben az uzleti matek alapjait vedd fel. 0 kredit de a masodik feleves gazdasagi matekra keszit.
Az egesz felev a loholasrol szol. Regebben 2 feleves volt, most begyomoszoltek 1-be. Mindent gyorsan fognak elmondani, gyakorlatokon nem fogtok 2x egymas utani oran ugyanazzal a temaval foglalkozni. Nekem az volt a szerencsem, hogy emelt matekon nagyon sok mindent tanultam, igy alig volt uj. De sokszor gondolkodtam azon, hogy aki ilyeneket nem tanult hogy tudja teljesiteni. Pl. penteken meg derivalas volt gyakon, ra 3 nappal hetfon mar zh volt belole. Utana egy csomo embernek az integralas sem ment mar, mert derivalni sem tanultak meg. A masodik zh meg kb. ebbol all. Szoval a matek kapaszkodos. A legfontosabb hogyha valamit nem ertesz rogton kerj segitseget.
Nem értem ezt a magyar pénzügy-számvitel fétist. Egyáltalán hogy jutott eszedbe a psz, ha nem vagy jó barátságban a számokkal? Ebben a szakmában megkukulásig fogsz az excel előtt ülni és egész nap főleg számolni. Ha pedig már magasabb szinten fogod csinálni, és jó akarsz benne lenni, akkor igencsak észnél kell lenned matekból…
A psz-szel elérhető munkák 95%-a monoton és unalmas. Biztos vagy benne, hogy ezt akarod?
Azoknak, akiknek már középiskolás korukban is rögeszméjük a biznisz, pénzt gyűjtenek stb., azoknak tökéletes ez a szak. Nekem is az egyik gyerekem ilyen. De a többieknek, a kreatív/szárnyaló lelkeknek, vagy akik valami humánumra fogékonyak, agyhalál ez a szak.
Biztos vagy te ebben a döntésedben?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!