Jelentkezhetek egyetemre?

Figyelt kérdés

23 éves vagyok és 4 éve érettségiztem

Kb 3 tanuló voltam viszont most jöttem rá hogy szeretnék elmenni egyetemre.

A kérdés hogy mehetek e így? Vagy ha mehetek mik a lehetőségek?

Valami olyan szakmát szeretnék elvégezni ami jobban fizetőbb állást eredményez. Pl ügyvéd vagy valami ilyesmi, ezt még végig fogom gondolni addig :)

Érdemes?

2023. jan. 18. 16:42
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
87%

Mindenesetre elgondolkodtató, ha valaki ezt innen akarja megtudni.

Az egyetemi felvételik feltételrendszere, jelentkezés folyamata az egyetemek vonatkozó honlapjain elég pontosan le van írva. Azt érdemes tanulmányozni, nem "bárki" akár odavetett véleménye alapján dönteni.

Annyit mindenesetre mondanék, ami úgy kezdődik, hogy "fizetősebb állásra vágyom" abból sok jó nem jön ki. Mégpedig azért, mert minden munkakörben, diplomás vagy nem diplomás esetben is, a minőséget fizetik meg főleg (normális esetben). Aki nem elkötelezett egy téma iránt belső meggyőződésből, arról kiderülhet menet közben, hogy rosszul választott. Az lehet, hogy eljut a diplomáig, de az már kétséges, a jó fizetésig is eljut-e. Felsőbb szintű tanulmányokat olyan témában érdemes folytatni, ami érdekel, kíváncsiak vagyunk rá, belső ösztönzésből és ne mkényszerből foglalkozunk vele. Ha nem így van, nyögvenyelős az egész, és jó élet nem nagyon sül ki belőle.

Ami a kort illeti: akadnak többen, akik sokkal később jönnek rá erre, sőt, van aki nyugdíjba vonulás után jön rtá, mennyire érdekelné valami, és el is végzi az egyetemet. A kor nem számít, bár később az ember nehezebben tanul. Az érdeklődés annál jobban számít.

2023. jan. 18. 17:06
 2/11 anonim ***** válasza:
100%

A jegyeid és az érettségid alapján ki tudod számolni, hogy mennyi pontod van, ez alapján hova vennének fel állami támogatottra. Az ügyvéd pont olyan, ahova saját pénzzel nem kell sok pont, de az drága lesz (de ebben se vagyok biztos)

A felvi.hu-n tudsz nézelődni

2023. jan. 18. 17:07
 3/11 A kérdező kommentje:
Köszönöm 2. Az érdemleges választ
2023. jan. 18. 17:33
 4/11 anonim ***** válasza:
95%

Van érdemi és mellébeszélős válasz.

Van megértett és meg nem értett válasz.

Akár így, akár úgy, a döntés a kérdezőé. És a sorsa mindenképpen a döntései következménye.

2023. jan. 18. 18:09
 5/11 A kérdező kommentje:
Nyilván, ki másé lenne! Elhatároztam magam és tudom is mit szeretnék csinálni. Az információ kérése nem bűn, azért van ez az oldal. Ha nem így gondolod lomnak vagy itt. :D
2023. jan. 18. 18:13
 6/11 anonim ***** válasza:
100%

Én azt is tanácsolnám, hogy a pontok mellett próbálj utána keresni milyen tárgyak vannak ott és azoknak olvasd el a leírásait, majd nézz hozzá online jegyzetet/könyvet és nézd meg, hogy ez számodra mennyire megtanulható 4-5 hónap alatt úgy, hogy közben van másik 5 tárgyad amire szintén tanulni kell.

Ha van elhivatottságod és szorgalmad, akkor hármassal sok szak sikerülhet, szóval egyáltalán nem probléma az:)

Viszont az ügyvédet felejtsd el:D legalább 8-10 évig nem lesz értékelhető kereseted és egyáltalán nem biztos, hogy ennyi kieső tanulás után bírnád a lépést. Ügyvéd csak a filmekben hangzik jól, valójában unalmas amúgy és rengeteg, de rengeteg év folyamatos tanulás, de olyan tanulás, amire kevesen képesek.

Ajánlanék inkább infót és ha nem szeretnél programozni, akkor üzemeltetés vagy ilyesmi, az nagy pénz és biztos szakma. Elcsépelt dolog, de ennél egyszerűbb opciód nincs itthon. A gazdaság is jó, de sajnos telített, szóval a biztos munkahely x év tapasztalattal meglesz, viszont keresetileg nem fogod megközelíteni az infós béreket. Mérnökök jobban fizetnek, de azzal sem éred el és nehéz az egyetem. Más szakmák meg itthon nem annyira keresettek sajnos.

De ez ne szomorítson el, mert a diploma megéri a legtöbb területen és statisztikailag jobban fogsz élni, csak azt szeretném mondani, hogy infón kívül nincs olyan terület, ahol sokat keresel és viszonylag könnyű bekerülni.

2023. jan. 18. 18:40
 7/11 anonim ***** válasza:
74%

Egyetemen az infó az egy mérnök szak (vagy matek, attól függ min van a hangsúly), ugyanolyan nehéz mint bármelyik másik mérnök (vagy alkalmazatott matek) szak

Az ügyvédnek meg mindent is be kell magolni. Még a képleteket is, nem baj ha nem érted, csak tudd visszamondani szó szerint

2023. jan. 18. 18:53
 8/11 anonim válasza:
Igen lehetsz egyetemista bár attol függ
2023. jan. 18. 20:19
 9/11 anonim ***** válasza:
14%

Hát, kérdező... kb. 5-6 jel mutat arra, hogy ez piszok nehéz menet lesz a részedre, ha nem lehetetlen.

Nagyon komoly változás kell neked, ha itt szeretnél sikeres lenni.

Esetleg egy jó szakmunkás jobb lenne, bár 2-3 jel arra is mutat, hogy ez is nehéz lenne neked.

2023. jan. 18. 20:25
 10/11 anonim ***** válasza:

A joggal az a baj, hogy 5 év az egyetem, legtöbben csúsznak nem is 1 évet, hanem többet (méghozzá önköltségesen), majd utána pocsék pénzért dolgozol konkrétan még akár vasárnap is egy ügyvédnél szakvizsgáig, ami 3 év gyakorlati időt jelent, majd nekiállsz a szakvizsgáknek szépen sorban, de mire leteszed őket, az újabb 2 év átlagosan, mert nem minden héten van vizsga rendezve, és mindig tele minden időpont. (A szakvizsga rendszerébe történő bejelentkezéstől számítva 5 év áll rendelkezésedre letenni a vizsgákat, és bizony, vannak, akik kimaxolják, mert annyira nehéz.) Ha megvan a szakvizsga, még mindig kezdőnek fogsz számítani atekintetben, hogy szakvizsga nélkül egy jogász azért sok mindenre nem jogosult, és miután jogosulttá is válik, akkor is egy csomó új dolgot kell elsajátítania. Szerintem komoly szándékkal jogra menni épp ezek miatt 20 éves korig érdemes, nekem a 23 kicsit már későnek hangzik, tekintve, hogy ha nem is csúsznál, akkor is kb. 33 éves korod előtt még mindig nem tudnál semmi normális fizetést kapni. A jog sajnos az országban jól hangzik, de valójában rengeteg tanulás kell folyamatosan hozzá, és akkor még csak nem a legjövedelmezőbb szak. Lehet amúgy jönni ilyenekkel, hogy szívvel-lélekkel kell csinálni, de a valóságban a kapcsolatokon meg szerencsén múlik, hogy kinek milyen állása lesz, nekem nem egy summa cum laudés, tele versenyeredményes önéletrajzzal rendelkező eltés ismerősöm nem futott be nagy karriert, vagy csak csak nagyon sokára jutott el arra a szintre, amire más már szakvizsga után egyből eljutott, feleannyi tehetséggel és eredménnyel, pusztán helyezkedéssel. Szóval szerintem a jog nem éri meg, de ez csak én véleményem. Ha meg annak idején is hármas tanuló voltál csak, akkor én nem ilyen keményes magolós pályát javasolnék, mert nagy az esély rá, hogy nem fogod bírni, ha már fiatalabbként sem ment.

Jelenleg és a jövőben is az IT-szakmákat mondják a legjövedelmezőbbnek, és annyira nem is kell magát az embernek halálra tanulnia, tudtommal vannak kevésbé matekos részei is.

2023. jan. 19. 18:36
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!