Klinikai szakpszichológus képzésre való felvételihez milyen önkéntességet “várnak el”?
Azt tudom, hogy előnyt élveznek azok, akik “érdeklődnek a betegellátás (önkéntesség klinikai környezetben) iránt”. De ez már a konkrét pszichológusi munkára vonatkozik (tehát MA-val vagy minimum BA-val végezhető munkák), vagy az is számít (esetleg elvárt), hogy már a BA képzés alatt milyen önkéntességet végez az ember - gondolok itt a KórházSulira, kórházi önkéntességre, Amigos-ra stb.
Rendes pszichológusi munkát nyilván csak diplomával lehetne végezni kórházban. Tehát miket érdemes csinálni?
Klinikai szakpszichóra olyan munkahely kell, ami releváns a képzés szempontjából. Ebből kevés van, mivel kb. csak kórház, börtön és 1-2 ÁNTSz engedéllyel működő magánrendelő jöhet szóba.
Az önkénteskedést arra értik, hogy nagyobb eséllyel kapsz majd ezeken a munkahelyeken munkát, ha előtte önkénteskedsz ott.
Tehát nem a felvételin érdekes, hogy önkénteskedtél-e, hanem abban, hogy kapsz-e majd olyan munkát, ami elengedhetetlen a felvételihez.
Hogy értsd miért van kevés ilyen pozíció: iskolapszichóként 200 nettó a kezdőbér, kórházban ez 450. Meg hát maga a tény, hogy ilyen hely kell a felnőtt klinikumhoz, nyilván mindenki aki bekerült, minimum 4 évig ott is marad, míg tart a képzés.
Én másfél éve nézem a hirdetéseket, ezalatt összesen 3 pozíciót hirdettek meg kezdőknek kórházban, vagy böriben. De lehet, hogy csak meghirdették, és rég felvették már az ismerőst...mondjuk olyat, aki önkénteskedett náluk éveket.
Lényegében csak kiegészítem az előttem hozzászólót.
Klinikai szakpszichora nem önkéntességed várnak el, hanem ez függ attól, hogy gyerek vagy felnőttre szeretnék-e menni.
Felnőttnél a fent leírtak feltételnek számítanak, szóba sem állnak veled, ha nem dolgozol benne. Előny, ha minimum 1 éve már benne dolgozol, túljelentkezés van.
Gyerek vonalon a pedagógiai szakszolgálatot is elfogadják.
-> mindkettőnek heti 36-40 órának kell lennie, ha mondjuk a fele, akkor a 4 év 8 évre tolódik ki.
A nehéz benne túl azon, amit az előttem levő írt, hogy pszichiátriákon általában elvárják, h folyamatban legyen a szakképzés, azonban szakképzés felvijén pedig nagy előny (szinte már elvárás), hogy benne dolgozzál, tehát eléggé paradox, magyarán nem könnyű megoldani.
Az önkénteskedésnek, ha ez a célod, úgy látom értelmét, ha elmész egy olyan alapítványhoz, amit a képzésen elfogadnak, bedolgozod magad (ha esetleges munka mellett bírod), majd ha jónak találnak, akkor talán felajánlanak valamilyen konkrét álláslehetőséget, ezt követően benne leszel és jöhet a felvételi, majd vagy felvesznek vagy nem.
Egy esetleges másik lehetőség: módszerspecifikus képzések. Elvégzel egy módszert, benne dolgozol, közben a kompetenciahatáraidon belül alkalmazod a módszert, mellette ha szerencséd van, felvesznek vhova, ha nem, akkor a fent leírt folyamat (de legalább több pénzed lesz), és irány a felvételi.
Leegyszerűsítve, ez picit a pályakezdő 5 éves tapasztalattal helyzet. - azaz, amit a fenti hozzászóló írt, hogy 3 pozíciót hirdettek meg kezdőknek 1,5 év alatt, de lehet, hogy... - és itt jön a kapcsolatrendszer fontossága.
Pszichiátrián MA-val igen nehéz bekerülni, ugyanakkor felnőtt irányon pedig pl. a pszichiátria elvárt a szakképzésben :D A gyerek irány szerintem könnyebb, de azért is sokat kell tenni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!