Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Pszichológia doktori képzést...

Pszichológia doktori képzést mikor érdemes elkezdeni?

Figyelt kérdés
Pszichológia mesterképzés után egyből, vagy késsőbb, a szakpszichológus képzés után (vagy esetleg mellett) érdemes doktori képzést elkezdeni? Ha szakképzés mellett csinálja valaki, akkor lehet közben állása? Sajnos csak régebbi kérdéseket találtam a témával kapcsolatban. Köszönöm a válaszokat!

2021. júl. 26. 18:41
 1/8 anonim ***** válasza:
95%

Én más területen szereztem tudományos fokozatot, de nekem annak idején nagyon jót tett, hogy volt néhány évnyi munkatapasztalatom. Egyszerűen láttam a szakterületemen előforduló eseteket, tisztában voltam a problémákkal, az elméletet tudtam mihez kötni.

Az MSc és PhD közötti időintervallum valójában nem kihagyás, hanem tapasztalatgyűjtés. Persze, csak akkor, ha a szakterületeden tudsz elhelyezkedni. Ha árufeltöltő vagy valahol, akkor azzal nem sokra mész.

2021. júl. 26. 19:34
 2/8 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm a hasznos választ! :)
2021. júl. 26. 19:53
 3/8 anonim ***** válasza:
95%
Nekem végül még a kutatási témámon is módosított az a pár év tapasztalat, szóval én örülök, hogy nem ugrottam neki rögtön. :) Illetve így visszagondolva elég sokat "értem" is a munka világában, a tanárokkal is sokkal inkább megvolt a közös hang, a partneri viszony, mint a fiatalabb PhD-s hallgatóikkal.
2021. júl. 26. 22:17
 4/8 A kérdező kommentje:
Akkor hatalmas előnyben is számít, ha valaki munka után vág bele. És a doktori képzés alatt milyen munkát lehet vállalni? Mert ha jól informált vagyok, ha valaki dolgozik mellette, az illetőnek fizetnie kell a képzésért.
2021. júl. 28. 09:42
 5/8 anonim ***** válasza:
100%

1-es vagyok

Igen, abban az esetben csak költségtérítéses képzés lehetséges.

De, ha jó helyre kerülsz, akkor a tandíj többszörösét is meg tudod keresni. Összességében anyagilag is kifizetődőbb, mint az egyetemen dolgozni a tanársegédi fizetésért.

2021. júl. 28. 11:44
 6/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a sok hasznos tanácsot, segítséget! :)
2021. júl. 29. 12:16
 7/8 anonim ***** válasza:

Szia!

Nem tudom még aktuális -e a téma, nekem az a tapasztalatom, hogy nagyon doktori iskola függő, hogy milyen a leterheltséged. Van ahol kifejezetten ellene vannak, hogy dolgozz a phd mellett, de ott általában tényleg olyan elvárások vannak a hallgató felé, hogy nagyon megterhelő lenne -pl. oktatni kell, vagy sok órájuk van. Én hallottam mindkét verzióról (ahol kb a körmüket reszelték és olyan, hogy megszakadtak a hallgatók), szóval úgy gondolom, hogy ez programfüggő, hogy mennyire működne.

2023. nov. 25. 22:34
 8/8 anonim ***** válasza:
* kiegészítés: lehet én értettem félre, és nem mosta össze a korábbi hozzászóló, de az állami ösztöndíjas phs-s hely és a tanársegéd nem ugyanaz. Viszont az ösztöndíjas phd-s hallgató ugyanúgy oktatásra "kötelezhető", nem akarok butaságot mondani, hogy az egyetemmel vagyunk munkaviszonyba (úgy értem, hogy jogi szempontból), de lényegében de. Nekem pl. az oktatói szerződéseben az szerepel, hogy önkéntesen végzem, tehát nem kapok érte fizetést -hiszen megkapom a doktori ösztöndíjamat.
2023. nov. 25. 22:38

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!