Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Létezik még olyan szakma,...

Létezik még olyan szakma, hogy "lakatos"? Hol lehet ehhez szerezni online tananyagokat?

Figyelt kérdés

Az öreg szomszédom saját elmondása szerint "lakatos" szakmájú, nem ma szerezte ezt a képzettséget, hanem még a szocializmusban.

Viszont jól ért a hegesztéshez, mindenféle gépek kigondolásához, összerakásához, értsd csinált már nekem automatán forgó, állítható sebességű "birkasütő nyársgépet", javította már meg szivattyúmat, hegesztett nekem zártszelvényből garázsbeállót, készített már egy embernek a faluban terménydarálót, meg kismillió hasonló, rengeteg ilyen hasznos dolgot.

Na most én nagyon elirigyeltem ezt a skillt tőle, próbálnám magam ebben a témában kiművelni, hegesztést már aránylag kitanultam önképző kör meg youtubue egyetem, tehát a garázsbeállós projectet pl. már megcsinálnám magamtól is.

De viszont, lakatos OKJ ilyen kvázi nem létezik.

Van épület-és szerkezetlakatos, épületgépész, kazángépész, meg kismillió hasonszőrű dolog, de úgy általános gépészeti tananyagot nem igazán találtam eddig.

Én úgy látom, hogy már nagyon-nagyon specializálódott ez a szakma.

Szóval, így nagy vargabetűk után a végére érve, tud esetleg valaki olyan tananyagot, ami az ilyen "lakatos", gépész cuccoknak az alapjaitól indulva egy ilyen általános tudásnak az elméleti alapjait kb. át tudja adni?

2022. dec. 31. 21:46
 1/2 anonim ***** válasza:
100%

Az épületgépész az teljesen más, az én vagyok (víz-gáz-fűtésszerelő).

Szerintem ő géplakatos lehet, de ezt tőle is megkérdezheted. Az épület és szerkezetlakatos sem így mutatkozik be, hanem azt mondja, hogy lakatos vagyok. Attól még, hogy a szocializmusban tanulta, nyilván tudja, hogy géplakatos vagy szerkezetlakatos-e :D Azért a 2 szakma teljesen másról szól.

2022. dec. 31. 22:38
 2/2 anonim ***** válasza:
Igen géplakatos lesz az, keresztapám is szintén ez volt, már nyugdíjas. Gyárban volt karbantartó, de sok mindent megcsinált ő is otthon magának és másoknak is. Ő eléggé elvetemült műszaki ember a szó jó értelmében, igazi régi vágású szaki. Nem tudom hogy most mi a megfelelője ennek, talán ipari gépész (?).
2023. jan. 1. 20:17

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!