Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Külföldi magyarul nem beszélő...

Külföldi magyarul nem beszélő diákok hogy kerülnek be magyar egyetemre?

Figyelt kérdés

Külföldi magyar vagyok, sajnos soha nem jártam magyar tannyelvű iskolába, de évek óta Pesten élek. Érettségim van, szeretnék továbbtanulni felsőoktatásban. Viszont nincs magyar nyelvből érettségim és matekból sem(nálunk szaksuliban nem volt kötelező a matek érettségi).

Mindenhol azt olvasom, először érettségit le kell tenni ezekből, hogy felvételzhessek. De akkor, aki egy szót nem tud magyarul, az hogy tanul itt? Tényleg először egy csomó pénzért évekig középsuilba kellene járni levelezőn, hogy egyáltalán megpróbálhassak utána bejutni valahova? Annyira nem vagyok oda az ötletért közel 40 évesen.

Önköltséges alapon levelezőn gondoltam a felsőoktatást valami humán szakon, azok érdekelnek. Sosem voltam egy matek zseni, amit anno tudtam, arra sem emlékszem már. Ezért sem dob fel az ötlet különösebben. Valaki, aki jártas ebben, tudna tanácsot adni? Tényleg nem lehet másképp bejutni sehova?

2022. dec. 31. 13:14
 1/8 anonim ***** válasza:
100%
Akikre te gondolsz, azért tanulnak itt, mert nem magyar nyelvű képzésre mennek. Megvan nekik az angol és német nyelvű képzés, amire úgy van kialakítva a felvételi, hogy ők is menni tudjanak. A magyar képzésre azért kellenek ezek az érettségik, mert az itteni oktatásban nálunk úgy érvényes az érettségi.
2022. dec. 31. 13:17
 2/8 anonim ***** válasza:
74%
Tehát kvázi egy szakmunkásod van. Azzal sehogy nem tudsz jelentkezni. Ahhoz érettségi kell. Két éves képzéssel azt meg tudod csinálni és akkor jelentkezhetsz felsőoktatásba.
2022. dec. 31. 13:20
 3/8 A kérdező kommentje:
Nem, rendes érettségim van, 4 év után érettségiztem, de nem gimiben, hanem szakközépben. El is kezdtem otthon az egyetemet. Pestre költözés miatt hagytam abba a harmadik szemeszeterben. Ezért sem dob fel az ötlet, hogy vissza menjek középsuliba.
2022. dec. 31. 13:43
 4/8 anonim ***** válasza:
53%

Ha az érettségid tartalmazza a következő tárgyakat:

magyar (nyelv és irodalom)

történelem

matematika

egy idegen nyelv

egy tetszőlegesen választott tárgy (a többi közül)

akkor ezt az érettségit elfogadják. Ha valamelyik tárgy hiányzik, azt pótolnod kell. Ha nem lenne meg a 12 osztályod, akkor vissza kellene ülnöd az iskolapadba, de mivel van érettségid, azért a 12 osztály is megvan.

2022. dec. 31. 16:27
 5/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm! Matematika, magyar nyelv és irodalom hiányzik, sajnos.
2022. dec. 31. 16:30
 6/8 anonim ***** válasza:
68%

Az eddigi hozzászólók nem voltak tájékozottak. A külföldi érettségiket is teljes mértékben elfogadják a felvételihez, ha az érettségit az illető bizonyos országokban szerezte. Nem kell semmiből újraérettségizni, s a pontszámot speciálisan kialakított módszerrel számítják. Itt a tájékoztató erről:

[link]

2023. jan. 1. 07:55
 7/8 A kérdező kommentje:
Hát ez szuper! Köszönöm!!
2023. jan. 1. 10:39
 8/8 anonim ***** válasza:
100%

Anno volt egy egyetemi évfolyamtársam, aki Kuvaitban tett nemzetközi érrttségivrl került be magyar egyetemre.

(16 évesen…)

Neki se volt magyar irodalomból érettségije.

Mondjuk, ez 25 éve volt, nem tudom, most hogy van.

Meg akkor is gyanakodtunk némi bundára..

2023. jan. 1. 11:29

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!