Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Milyen alaptudás kell egy...

Milyen alaptudás kell egy gépészmérnöki egyetemre?

Figyelt kérdés
Végzős gimnazista vagyok, jelenleg emelt kémia és emelt biosz fakton. Orvosira akarok jelentkezni, de már nézelődtem, hogy legyen B tervem ha az valamiért nem jön össze és egy nyílt napon szembejött velem a gépészmérnöki szakma. Tudom hogy a faktjaim kb teljesen haszontalanok erre a karra, de arra gondoltam hogyha ide vennének fel, akkor nyáron megtanulnám a matek azon részeit amiből hiányom van (a közép matek jól megy, nem volt olyan része amit ne értettem volna és látom hogy az emeltes osztálytársak mit tanultak, tehát szerintem nem lehetetlen csak nagyon szivatós). Legfőképpen az érdekelne matekból akkor mire kéne rákoncentrálnom, vagy mennyire tanítják meg az egyetemen (leginkább a szte-n) azt amire szükségem van? Valamint a nyílt napon azt mondták a fizika annyira nem vészes, amiatt ne aggódjak, tényleg így van?

#továbbtanulás #gépészmérnök #SZTE #Emelt szintű matematika
2022. dec. 3. 15:41
 1/7 anonim ***** válasza:
100%

A gépészmérnöki karra matematika, fizika és némi műszaki érzék vagy affinitás szükségeltetik (utóbbi formálisan nem, de azért nem árt, ha érdekel, amit tanulsz). Matekból felhoznak középszintről is, de kb. 1 hónap alatt darálják le a közép- és emeltszintű érettségi közötti különbséget, ami azért elég gyors tempó (ez utóbbi amúgy is jellemző). A fizikát általában nulláról oktatják, de szintén nagyon erős tempóban. És lehet, hogy a nyílt napon azt mondták, hogy a fizika nem vészes (mondjuk a nyílt napon elhangzottakat el kell osztani minimum kettővel), még az is lehet, hogy konkrétan a Fizika című tárgy tényleg elég laza, de a gépészek egy csomó fizikát tanulnak más címeken, általában keményen. Mechanika, Dinamika, Hőtan stb. - ez mind-mind a fizika egy-egy speciális területe, műszaki megközelítésben. Szóval ha sosem voltál jó fizikából, akkor meg fogod szenvedni a dolgokat (fun fact: a kémia fakt anyagtudománynál jól jöhet).

Én két dolgot gondolnék meg a helyedben:

1) A Szegedi Egyetem egy csomó területen nagyon jó, de a műszaki képzések nem tartoznak ezek közé. Csak akkor javaslom, ha nem tudod megoldani, hogy máshova járj.

2) Én inkább egy eü-s B-tervet választanék, pl. mentőtiszti képzés.

2022. dec. 3. 15:58
 2/7 anonim ***** válasza:
62%
Csak kíváncsiságból, jártál te az SZTE MK-ra?
2022. dec. 3. 16:15
 3/7 anonim ***** válasza:
79%
Szeged élelmiszermérnöki MK-n? Ott jól jön a biosz, kémia.
2022. dec. 4. 19:53
 4/7 anonim ***** válasza:
0%
Kell gép, kell ész, kell miért, kellenek nők.
2022. dec. 4. 19:56
 5/7 anonim ***** válasza:
20%
SZTE MK gépészmérnök képzés kb 10 éve van már, csak úgy megemlítem, már rég nem élelmiszeripari főiskola
2022. dec. 4. 20:10
 6/7 anonim ***** válasza:
0%
Hova akarsz menni?
2022. dec. 4. 20:55
 7/7 anonim ***** válasza:

Kedves Kérdező,

én már elvégeztem a SZTE-MK-n a gépészmérnök szakot, nekem összességében jó tapasztalataim vannak.

Alaptudásként nem árt, ha jó voltál matekból és fizikából, de majdnem független lesz az egyetemen szerzett érdemjegyed a középiskolaitól, mert teljesen másféle matekot és fizikát fogsz itt tanulni, és teljesen más léptékkel, mint a középiskolában.

Egyetértek az első válaszolóval, az SZTE egy teljesen jó egyetem, de szerintem se a műszaki képzés az erőssége, hanem az orvosi, jogi és természettudományos képzések. Ettől függetlenül az MK is nagyon sokat fejlődött, és szerintem teljesen vállalható.

Jó ha van B terved, ha az orvosi nem jön össze!

Sok sikert azért! Ha bármivel kapcsolatosan van még kérdésed, szívesen válaszolok!

2023. máj. 18. 08:53

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!