Orvosi vagy mérnöki?
Röviden:
Erősen gondolkozok két szak között:
•fogorvosi szak(SE): kiskorom óta ez az álmom, imádom a szakmát, inspirál és motivál a téma.
•vegyész/biomérnöki(BME): a kémia a szenvedélyem, ezért gondoltam még ezeket a szakokat, érdekesnek találom őket. Mindenki szerint ez lenne a könnyebb.
Kérdéseim:
•melyik szak lenne hosszútávon kifizetődőbb, nyújthatóbb munkaidő, pénz, szabadidő szempontjából?
•melyik szak lenne egyetemen gyilkosabb?
Szívesen meghallgatok bármit!:)
A lányom biomérnök, jelenleg doktorandusz külföldön hétszámjegyű fizetéssel (átszámítva): Szerintem egy néhány éve végzett fogorvos nem keres ennyit.
Nem a végzettség számít, hanem az attitűd.
#3. "Szerintem egy néhány éve végzett fogorvos nem keres ennyit."
Pedig simán van ilyen, és sokkal nagyobb is erre az esély, mint a kérdező által felvetett másik képzési vonalon.
A fogorvosin jóval kevesebb a kémia, mint az áokon. Anyagilag nyilván jobban jársz, ha fogorvosnak mész, bár nekem személy szerint nem okozna örömet mások szájában turkálni 24/7.
Mivel a fogorvosin is kb. ugyanazokat a tárgyakat kell elvégezni, mint az áok első két évében, ezért értelemszerűen a fogorvosi a keményebb.
Ha viszont azt nézzük, hogy imádod a kémiát, akkor a fogorvosként már nem fogsz vele foglalkozni. Az egyetemen is csak pont annyit, hogy kb. megértsd milyen anyagok és hogyan reagálnak a dentinnel pulpasapkázás közben (most mondtam vmit).
#5. "Mivel a fogorvosin is kb. ugyanazokat a tárgyakat kell elvégezni, mint az áok első két évében, ezért értelemszerűen a fogorvosi a keményebb."
Ezt ki tudnád még egy kicsit fejteni? Első ránézésre kissé sántít ez a következtetés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!