Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » 26 évesen jöttem rá hogy...

26 évesen jöttem rá hogy érdekel a pszichológia. Már túl késő hogy továbbtanuljak?

Figyelt kérdés

Ahhoz sajnos újra kell írnom az érettségit hogy tovább tudjak tanulni, az plusz 2-3 év.

29-30 évesen gondolom már nem érdemes egyetemre járni.

2022. nov. 20. 20:09
 1/6 anonim ***** válasza:
100%
Vannak akik ott ülnek 40évesen is, bár inkább levelező tagozaton.
2022. nov. 20. 20:13
 2/6 anonim ***** válasza:
100%

"29-30 évesen gondolom már nem érdemes egyetemre járni."

. Mivel ilyen hülye kifogással is megelégszel, nem hiszem, hogy nálad ez reális.

Boross Ottília 27 évesen kezdte a pszichológia szakot, és ma már egyetemeken oktat.

2022. nov. 20. 20:26
 3/6 anonim ***** válasza:
100%
Írd újra az érettségit először, aztán még kitalálod. Építészként az egyik szaktársam 30 évesen kezdte, én is halasztottam egy évet, azt hittem, hogy majd kilógok a sorból és de gááááz, aha, erre én lettem a legfiatalabb, minden szaktársam rámver 2-3 évet. Engedd el ezt a hülyeséget, hogy késő, egyébként is, mihez képest késő? Csináld, amit szeretnél, mert, ha esetleg valaki el is ítélni (ami 10000%, hogy nem fog megtörténni), akkor sem az az illető éli az életed, hanem te magad. Remélem érted.:) sok sikert, vágj bele!!
2022. nov. 20. 20:27
 4/6 anonim ***** válasza:
100%
Én 24 évesen mentem tanárira, nem lógok ki. Sőt, van egy 50 éves szaktársam is.
2022. nov. 20. 23:48
 5/6 anonim ***** válasza:
100%
Nyugodtan menj, ha ezt akarod.
2022. nov. 22. 09:47
 6/6 anonim ***** válasza:
100%

Semmi akadálya, hogy 30-50, vagy akár 50 évesen kezdj egyetemre járni. Elég sok pszichológus még 80 évesen is előadásokat tart. Persze azt is érdemes számításba venni, hogy egy 4-5 éves képzéssel még csak alap diplomád lesz pszichológián, amivel olyan sok mindent nem tudsz kezdeni. Mellé egy csomó specializációra, továbbképzésre van szükség, hogy ténylegesen el is kezdhess valamit csinálni a területeden. Részben pont ezért is van, hogy nagyon sokan nem pszichoterapeutának, klinikai szakpszichológusnak tanulnak tovább, hanem gyorsan elvégeznek a pszichológia mellé egy coach képzést és inkább coachként dolgoznak. Így valamivel többet ér a tudásuk annál, aki csak a coach képzést végezte el, meg jól is hangzik a coach mellett, hogy ő pszichológus is, de valójában rendes pszichoterápiát nem is végezhet a megfelelő módszertani képzések és minősítések nélkül. Amik mind-mind további évek a pszichológus diploma megszerzése után.

A kérdés az, hogy mennyire akarod és mi a célod ezzel az egésszel? Ha csak kíváncsiság, érdeklődés, szórakozás, akkor nem biztos, hogy feltétlenül kénytelen vagy egyetemre járni, sőt lehet, hogy egyenesen értelmetlen a felvételivel és egyebekkel töltened az idődet. Az egyetemi irodalom jegyzéket, tankönyveket és szakirodalmat meg lehet szerezni felvételi nélkül is. Ha semmi más célod nincs vele, csak érdekel, akkor így már most is tudsz a pszichológiával foglalkozni és nem kell éveket eltöltened azzal, hogy felvételire készülsz, stb.

Ha a jövődet és a karriered is a pszichológiára szeretnéd feltenni, akkor először is térképezd fel, hogy milyen területei, szakirányai és megélhetési lehetőségei vannak. Mérlegeld, hogy tényleg akarsz-e pl. a magyar egészségügyben dolgozni? Vannak-e értelmes megélhetést biztosító lehetőségek a pszichológiai kutatásban Magyarországon? Melyik irányba mennyi tanulásra is volna szükséged, megér-e neked ennyit ez a későn jött felfedezés? Na meg azt is vedd számításba, hogy mennyire tudnál munka mellett tanulni, illetve tanulás mellett milyen egzisztenciát tudnál felépíteni? Mennyire tudnál egy ilyen képzési irányt a mostani életeddel, karriereddel összeegyeztetni?

Pl. ha most HR vagy marketing területen dolgozol (és ebből remélhetőleg jól meg is élsz, karrier lehetőségek is vannak előtted), akkor akár még támogathatja is a munkahelyed, hogy pszichológiát tanulj a munka mellett, mert nagyon is passzol ezek mellé a területek mellé, segítheti őket. De ha most nem ilyen jellegű területen dolgozol, akkor is érdemes lehet pl. ilyen irányba mozdulnod, mert egy karrier elején könnyebb lehet váltani, mint később.

Akár még egy tanári, egészségügyi, vagy szociális területen végzett munka mellé is reális kiegészítés lehet pszichológiát tanulni. Viszont ott a megélhetés már jóval bizonytalanabb és az is kérdéses, hogy vajon a mellette tanulást mennyire támogatják, segítik.

2022. nov. 24. 12:24

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!