Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Egyetemisták, diplomások!...

Egyetemisták, diplomások! Tényleg a legközelebbi egyetemre kell menni?

Figyelt kérdés
Persze, nem a szak rovására. De ha a városban van pl. mérnökinfó szak vagy a szomszéd városban tanítói, tényleg oda kell menni?
2022. nov. 13. 14:24
 1/10 anonim ***** válasza:
94%
Dehogyis. Kitől hallottál ilyet? Be is .... Pécsi vagyok, mégis Egerbe mentem tanári pályára.
2022. nov. 13. 14:32
 2/10 anonim ***** válasza:
100%
Nem. De sajnos a választásban az is benne van, hogy mennyire lesz egyszerű fizetni egy távoli helyen az önálló megélhetést neked és/vagy a szüleidnek. Van aki egyszerűen nem teheti meg hogy a budapesti "legjobb" egyetemre menjen, ha van helyben is hasonló képzés.
2022. nov. 13. 14:44
 3/10 anonim ***** válasza:
78%

Nem!!!

Kérdező, kitől hallottad ezt?

2022. nov. 13. 14:45
 4/10 anonim ***** válasza:
94%

Ez a helyzetedtől meg a szaktól függ.

Szerintem sok képzésnél szerintem tök mindegy, hol csinálja az ember, mert az alapokat mindenhol megkapja, a szemléletet kell elsajátítani, a gyakorlati tudást meg önképzéssel, tapasztalattal tudja csak összeszedni (pl. pedagógus, informatikus képzés). Tapasztalatom alapján az egyetemet legfeljebb az első munkahelyen nézik, de sokszor ott sem.

Aztán ha ott van az, hogy reménytelen a kollégium, inkább otthonról járnál be, akkor ez szintén szempont.

De ha pl. adott szakot csak egy helyen lehet megfelelő specializácíióval, illetve minőségben elvégezni, akkor érdemes mozdulni.

2022. nov. 13. 14:54
 5/10 anonim ***** válasza:
93%

Szerintem meg igen. Megjártam több intézményt is (3 egyetemről van diplomám, végül a harmadik egyetemen maradtam mellékállásban kutatni munka mellett). Voltam kis egyetemen, kvázi vidéki egyetemen, elitegyetemen, egyiket sem tartom jobbnak a másiknál, egyiktől sem estem annyira hasra, hogy jobb szakembernek tartsam az ott végzetteket a többieknél (és a kollégáimnak, akikkel együtt dolgozom, szintén mindenféle intézményből van diplomája). Szerintem a szakmai kooperáció szempontjából kifejezetten káros ekkora különbségeket látni az egyetemi képzések közé. Higgyétek el, jelent az valamit, ha egy általad kevesebbre tartott intézmény hallgatójával kerülsz egy projektre: vagy ő nem annyira rossz vagy te nem vagy mégsem annyira jó. Erre számtalan példát láttam. Szerintem a magyar képzések hasznosság szempontjából kb. egyre mennek, jó és rossz értelemben is. Van, ahol több a sallang, van, ahol kevesebb, van ahol céltól függ, hogy megéri-e az extra munkát vagy elvesztegetett évek. Természettudományi/műszaki/informatikai területen általánosságban uvaz, hogy kb annyit érsz a szakmában, amennyit magadtól beleteszel és amennyit magadtól utánajársz. A szakok többsége amolyan svájci bicska, mindenbe belekóstolhatsz, de szakértője nem leszel és nem is feladstuk, hogy azzá tegyenek. Az magadtól leszel. Az egyetem hírneve nem a te hírneved, de a saját szakmai eredményeiddel emelhetsz a megítélésén az adott helynek. És mint ilyen, én minden frissen érettségizett ismerősömnek azt szoktam tanácsolni, hogy válassza azt a képzést, ami mellett a munka, az önálló fejlődés és útkeresés a leginkább megvalósítható. Töltsön minél kevesebb időt azzal, hogy átmenjen azokból a tárgyakból, amiknek a majdani szakterületén úgysem veszi hasznát, töltsön minél kevesebb időt utazással, sok tárgy esetén tényleg azt tudom mondani, hogy járjon be minél kevesebbet, csak arra a kurzusra, amin többet tud tanulni egységnyi idő alatt, ha benn van, mint amennyit otthon tudna önálló felkészüléssel vagy (kutató)munkával. Mellette pedig menjen rá erősen arra a területre, amiben a jövőjét képzeli el, abban a szűk kis szeletben, tdk-zzon benne, legyen amint tud, gyakornok, menjen kooperatív képzésre, konferenciákra és szakmailag sokat jelentő eseményekre, versenyekre, pályázatokra. Hogy van egy magyar egyetemen szerzett diplomád, az egy tényező és a többség leszarja, hogy honnan van (főleg az első munkahelyed után), mert kb egy kaptafa (szemben mondjuk egy Stanforddal vagy más külföldi intézménnyel, ami világszerte névnek számít, nemcsak a magyar kkv-s lepujban). Azt viszont már kevesebben szarják le, hogy te milyen egyéb díjakat söpörtél be mellé a tudományos életben, hány év munkatapasztalatot tudsz letenni az asztalra pluszban a diploma mellé és milyen extra tudásod van azokhoz képest, akik szintén diplomások és szintén ott tanultak. Mert ja, azokból Dunát lehet rekeszteni.

A jó alapot minden szak megadja, válaszd azt, ami emellett a legkevesebb időd rabolja el a fontos dolgoktól.

Természetesen ez csak az én véleményem, én mai fejjel biztos, hogy elsőre sem mentem volna olyan messzire, mint ahogy azt anno tettem. Nem ért annyit. Kutatni is azért maradtam itt, mert 5 perc sétára lakom és 2 utcára dolgozom. Ha egy órát kell utaznom valahova a vélt extrákért, akkor inkább emelem a tétet és kimegyek Londonba vagy Stockholmba, nem a szomszéd megyébe. Annak még van is értelme.

2022. nov. 13. 15:04
 6/10 anonim ***** válasza:
92%

Nyilván aki ezt mondta, nem úgy értette hogy szó szerint kötelező lenne a legközelebbi egyetemre menni. Arra gondolhatott, hogy nem érdemes az ország másik felébe elköltzötni (vagy ingázni napi kétszer másfél órát) egy ugyanolyan szak miatt, ami helyben is lenne.

Nyilván rengeteg tényezőt figyelembe kell venni az egyetem kiválasztásakor és van sok kivétel, de általánosságban ez igaz, tényleg nem érdemes. Főleg alapképzések esetén, mert hiába hangzik jól hogy BME szerepel a diplomán a bivalybasznádi főiskola helyett, hiába van sokkal jobb infrastruktúra bizonyos kutatásokhoz, hiába vannak sokkal nevesebb kutatók a tanári karban, amikor te a gépelemek előadáson 300 másik emberrel együtt hallgatod a fogaskerekek gyártásának technológiáját, akkor mindez semmilyen pluszt nem tesz hozzá a megszerzett tudáshoz.

2022. nov. 13. 15:09
 7/10 A kérdező kommentje:

Nem úgy értem, hogy törvèny írja elõ, mint általánosban/oviban.

Hanem hogy például teljesen hülyeség Szombathelyrõl Szegedre menni tanári szakra, ha ott is van olyan szakpár.

A szüleim anno erõsködtek, hogy válasszam azt az egyetemet, ami a legközelebb van, ha ugyanaz szak, mert nem olyan macerás hazamenni.

Én nem hallgattam rájuk, utólag már bánom, hogy 250 kmre lakom otthonról, nem 50.

2022. nov. 13. 15:10
 8/10 anonim ***** válasza:
87%
Nem kötekedés akár lenni, de akkor a kell helyett jobb lett volna az érdemes szót használnod.
2022. nov. 13. 15:25
 9/10 anonim ***** válasza:
93%
Így legalább picit rálátásod nyílt egy másik világra, megismerkedhetsz egy másik várossal. De amúgy a szüleid jót akartak és igazuk volt, most már Te is tudod.
2022. nov. 13. 18:57
 10/10 anonim ***** válasza:
93%
Én Fejér megyei vagyok, és Szegedre mentem egyetemre, pedig Pécsett, Veszprémben és Pesten is tanulhattam volna, mindegyik közelebb is van. Nekem egyszerűen Szeged volt a legszimpatikusabb, több rokonom is végzett már ott, mindenki elégedett volt vele, valahogy meg sem fordult más a fejemben. Az én esetemben a legközelebbi egyetem nem is volt opció (a felsoroltak közül Pest), mert kollégiumba nem kerültem volna be, bejáráshoz messze van, az albérlet meg már négy éve is drága volt. Ez az utolsó félévem, és egyáltalán nem bánom, hogy nem a legközelebbi helyre mentem. Pedig jó a kapcsolatom a szüleimmel, de 22 évesen már jó a távolság.
2022. nov. 14. 10:35

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!