Vendéglátói technikumból villamosmérnöki szak lehetséges?
Sziasztok! Még amikor középiskolát kellett választani, fogalmam sem volt hogy mit szeretnék, így egy vendéglátással foglalkozó iskolára került a sor. Jovőre fogok érettségizni, de már régen rájöttem, hogy ez nem nekem való és utálom a vendéglátást. Szerintem többre vagyok képes ennél, illetve nagyon érdekelnek a mérnöki szakok. (villamosmérnöki különösebben) Tisztában vagyok vele hogy emelt matek és fizika az alap, mielőtt jelentkeznék egyetemre, és hogy egyetemen még rengeteget kell majd tanulnom. Kérdés az hogy lehetséges-e? Miután érettségizek kihagynék egy évet annak érdekében hogy a tudásomat bővítsem matematikából, fizikából, illetve informatikából. Van közületek valaki aki gyengébb középiskolából ment mérnöki szakra és boldogul vele, vagy inkabb felejtsem el?
Válaszokat előre is köszönöm. :)

Ugyan ott tartasz, mintha egy sima gimiből mennél mérnökire.
A technikusi tudtommal +32 pontot jelent, a középszintű nyelvvizsga +29. Elég egy emelt a matek és fizika közül ahhoz, hogy bekerülj.
Nem tudom milyenek a ponthatárok villamosmérnökin, mert gépészen elég alacsony.

6: Nekem szerencsém volt, kihagytam 2 évet a katonaság miatt (is), aztán jártam egy tanévet előkészítőre, ahol viszont egy olyan tanár volt, aki felébresztette bennem a lelkesedést eme két, addig semmibe nem vett tárgy iránt (villanyból jó voltam, de hát az hol volt még a felvételi meg az első évek előtt). A vége az lett, hogy volt az egyetem alatt valamelyik tárgyból olyan zh, amihez a kilométeres képletet meg sem próbáltam betanulni, hanem a levezetés pár első lépését jegyeztem meg, és a zh-ban szépen levezettem magamnak. A mellettem ülő srác, aki élénken figyelte, mire jutok, mert majd ő is arra jut, az egyetem végéig hitetlenkedő tisztelettel emlegette ezt. :D
De azért, lehet, hogy ennek az előkészítős tanárnak köszönhetően, a felvételire a középiskolás matek és fizika olyan volt, mint egy Harry Potterbeli varázs-terepasztal, láttam az egészet, összefüggéseiben, és egy részletre ránézve, mintegy kinagyítva láttam a részleteket. Ilyen magabiztos sem előtte, sem utána nem voltam. :D
Mondjuk én már akkor is (meg aztán az egyetem alatt is) vadásztam a példatárakra, mert az volt a megingathatatlan hitem, hogy elegendő példa megoldásával bizonyítódik is, hogy értem, és nehezebben is felejtem el. Azért ezt, bár többeknek tanácsoltam, senki sem fogadta meg. :D Az átlag bolygólakó lusta, mint a tök. Mikor szeptemberben kiderült, hogy a villanytan szigorlat egyik része sok kicsi példa lesz, meglepően kevés idővel, akkor elhatároztam, veszek egy stoppert (a 70-es évek közepén vagyunk). :D Természetesen, ebben a pillanatban, mikor elkezdtem telefonálni, Budapest egyik óra-ékszer boltjában sem volt kapható stopper (ó, "áldott" Kádár-rendszer, ahol a hiány volt a meghatározó az élet minden vetületében :D ). Végül egyik kollégám mondta, hogy hát neki van egy, de rossz. Felajánlottam, hogy ha egy évre odaadja, megjavíttatom. Így aztán olyan gyorsasággal végeztem el például komplex számos műveleteket, hogy a többiek a harmadánál sem voltak, mire én már kész voltam, ők előbb az algebrait átalakították számológéppel, és úgy szoroztak, satöbbi.
(no, és én voltam a középmezőny élbolyában, s fölöttem mindig voltak hárman-négyen az okosak)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!