Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Villamosmérnöki szak a BME-n?

Villamosmérnöki szak a BME-n?

Figyelt kérdés

Sziasztok! Lenne pár kérdésem, azokhoz akik a BME-n tanulnak villamosmérnöki szakon.

- Mennyit kell tanulni, tényleg szétszivatják az embert?

- Mennyire tartjátok fontosnak az előzetes tudást? Tényleg csak az menjen erre a szakra ha már 8 éves kora óta programozik :)?

- Mit gondoltok lesz értéke annak a tudásnak amit az egyetemen kaptok, vagy inkább másra mennétek, ha lehetne?

2021. nov. 30. 23:52
 1/3 anonim válasza:
81%

Nem.

Nem.

Igen lesz.

Kicsit árnyalva a választ. BSc és MSc után megvan a kialakult képem. Nem szívatják szét az embert, de rengetegen kihullanak, mert tényleg nehéz, és ezt sujkolják is az emberbe, már a gólyatábortól kezdve. Komolyan kell venni már az elején, mert nagyon el lehet csúszni és behozhatatlan lemaradásba kerülni, ha leszarja az elején az ember. Szakközépiskolába jártam, 0 programozási ismeret, gyenge matek előképzettség. Szakmai tárgyak terén volt kis előnyöm, de már az első matek órán pislogtam, hogy miről is van szó?!

Sok csodabogárral fogsz találkozni, aki tényleg már 6 éves kora óta programozik, de ne az legyen az etalon, ne hozzájuk mérd magad. Két fő módszer van az egyetem elvégzésére:

1. szorgosan tanulsz, mint a kis angyal, minimális szociális élet

2. barátkozol, kiveszed a részed a társasági életből, közös tanulások, információ csere

Én az utóbbit csináltam, mindkettőnek megvan az előnye, nyilván a kettő között is lehet - nem teljesen fekete-fehér. Szerintem az egyetemben a kapcsolati háló építése is nagyon fontos, nem csak a szakmai tudás megszerzése. Második évtől kezdve elkezdtem dolgozni, ezt nem feltétlen ajánlom, nekem másfél év csúszást jelentett a BSc-n.

Kikerülve az egyetemről sokszor az volt a benyomásom, hogy valójában nem is a szakmai tudás számít, hanem hogy képes voltál végigcsinálni az egyetemet, szemléletformáló. A 3 munkahelyen, ahol eddig dolgoztam mindegyik felsőbb vezető (multinál)/ cégtulajdonos (KKV esetén) a BME-VIK-en végzett évekkel ezelőtt, ezért megvolt velük a közös téma, kapcsolódási pont.

Az hogy mennyi tudást veszel ki az egyetemből -közhely-, de csak rajtad múlik. Végig lehet bukdácsolni kettesekkel, mindent az utolsó pillanatban bevágva, de az el is felejtődik nagyon gyorsan, nekem is volt jó pár ilyen tárgyam, tapasztaltam.

2021. dec. 1. 01:08
 2/3 anonim ***** válasza:
80%

Én más szakra járok, de nagyon sok embert ismerek onnan, lévén részt szoktam venni a legtöbb vikes rendezvényen...

Hát, egy kezemen meg tudom számolni, hány ember végez egyenesben. Én most fogok záróvizsgázni a szakomon (egyenesben végeztem, ttks vagyok), akik velem kezdtek, csak a viken még bőven egy évvel le vannak maradva vagy konkrétan a szakirányválasztás előtt járnak... Nem hiszem, hogy szivatnak, de azért ehhez elkötelezettség kell és nagyon sok tanulás, főleg ha minden tudásod kb az érettségi (emelt vagy közép, mindegy). Azért nem leszel olyan szabad, mint gimiben vagy akár melóban.

A programozás pont nem annyira hangsúlyos amúgy, de jól jön

2021. dec. 1. 01:58
 3/3 anonim ***** válasza:
89%
A "szétszivatás" rossz szó, mert az ilyesmit arra szokták használni, hogyha valakivel öncélúan kekeckedik egy oktató. A BME-n inkább egyszerűen csak jó magasan van tartva a léc. Emiatt teljesen hétköznapi történésnek számít, hogyha egy vizsganapon a megjelenő hallgatók kétharmada megbukik. S persze párját ritkítja, aki mindenből első próbálkozásra átmegy. Ez egy olyan egyetem, ahol senki nem fog kinevetni, ha örömtáncot jársz egy kettestől.
2021. dec. 1. 08:07

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!