Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Programzervező informatikuskén...

Programzervező informatikusként melyik egyetem lenne a legjobb választás?

Figyelt kérdés

Eddig csak a szegedi programtervezői karról hallottam, elvileg eléggé nehéz bent maradni, viszont könnyebb bejutni.

Az ELTE-re álmodozom bejutni, de a magas ponthatár miatt lehet csak álom marad :D

Ti melyik egyetemet ajánlanátok?

2022. nov. 1. 15:41
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
92%

Na, már megint kezdődik...

Teljesen mindegy, hogy hova jársz, ebben a szakmában annyi vagy, amennyit magadtól rugdosás nélkül beleteszel. Egy képzés ebben segíthet utat mutatni, de ki is gáncsolhat azáltal, hogy minden terület tudásanyagát ugyanolyan hangsúllyal taglalja, ezzel értékes időt és energiát von el arról is, amire neked személy szerint az adott szakterületen nagyobb szükséged lenne.

2022. nov. 1. 15:52
 2/17 anonim ***** válasza:
75%
Egyesnek teljesen igaza van. Itt minden rajtad múlik.
2022. nov. 1. 15:55
 3/17 A kérdező kommentje:

Lehet úgy kellett volna fogalmaznom, hogy aki erre a karra jár vagy járt, hogyan értékelné az egészet (Pl. tanárok milyenek voltak, emészthetően adták le az anyagot stb.). Persze az egyes válaszát is nagyon köszönöm és figyelembe fogom venni a továbbiak során :D

De tudom, hogy ehhez a szakmához nem magolás kell hanem gyakorlat. Szóval ilyen téren nem kell aggódni.

Csak egyszerűen nem tudom eldönteni hová érné meg menni.

2022. nov. 2. 10:24
 4/17 anonim ***** válasza:
100%

Hát nem az eltére. Meg nem a bmere. Meg nem olyan helyekre, ahol elbaszol 3 évet arra, hogy kizárólag tárgyakat teljesíts, aminek nagyjából a 20%-a hasznos a te munkakörödben, az átadott (elavult) tudásanyagnak pedig töredéke.

Ha újrakezdhetném, olyan szakra mennék, ami mellett meg tudom pörgetni a kutatást (publikálni, tdkzni) vagy a munkát (hogy jóformán medior szinten legyek a képzés végére). Nem feltétlenül a levelező a legjobb ötlet, de valahol az elitegyetemek és a GDF között. SZTE, DE, OE, PPKE...

De majd jönnek az érintettek kioktatni meg lepontozni. Mindenkinek más éri meg.

2022. nov. 2. 10:50
 5/17 anonim ***** válasza:
0%

A SZTE-n nehéz bennmaradni? Én azt hallottam, hogy kb. az 5 félévben is azt tanulják, amit egy ELTE-n vagy BME-n elsőfélévben leadnak. Mármint hozzám jutott el ZH feladat tőlük és fogalmazzunk úgy, hogy nem azon a szinten volt, ahol gondoltam volna, hogy lennie kell.

Annyiban igaza van egyébként az #1, hogy ha nem érdekel, akkor az egyetem nem fogja a szádba adni a tudást, neked tényleg tanulnod kell.

Viszont ha már tanulsz, akkor számít, hogy hol és kitől, mivel más lesz az elérhető tudás határa.

Illetve ami nem olyan fontos ma már, de még lehet szempont, hogy az elhelyezkedése számít. Bp-en nyilván több a cég, több az egyetem és cégek közti együttműködés stb., ami később jobb lehetőségeket biztosíthat majd.

2022. nov. 2. 10:50
 6/17 anonim ***** válasza:
100%

Én azt SZTE-re jártam (igaz, már elég régen). Én azt tapasztaltam, hogy az alapokat itt is meg lehet kapni, a tényleges érvényesüléshez meg mindenhol hozzá kell tanulni suli mellett, gyakorlaton stb.

A "nehéz bent maradni" rész szerintem olyan, hogy attól függ, mihez képest. Más egyetemekkel nem tudom hasonlítani, de az biztos, hogy nehezebb bent maradni, mint bekerülni, de szerintem ez máshol is így van.

A budapesti egyetemek mellett szól, hogy ott több cég van, ami előnyös lehet gyakorlati hely vagy első munkahely keresésnél, de szerintem már itt is javult a helyzet, Szegeden is van egyre több cég.

2022. nov. 2. 12:11
 7/17 anonim ***** válasza:

"A SZTE-n nehéz bennmaradni? Én azt hallottam, hogy kb. az 5 félévben is azt tanulják, amit egy ELTE-n vagy BME-n elsőfélévben leadnak."

A 4-es válaszoló vagyok. Nem voltam SZTE-s, de én kifejezetten pozitívumnak tartom ebben a szakmában, hogy basztatás helyett betekintést kapsz különböző területekre és te döntöd el, mire fókuszálsz. Nekem ez nagyon hiányzott. Például ott volt a szakmai törzsanyag mellé több ML tárgy, tanulóalgoritmusok, gépi látás és hasonlók (BME). Imádtam, érdekelt, szerettem volna többet tudni, van eü mérnök képzésünk, tök jól hangzott volna azzal együtt. Kurvára nem volt időm rá, mert mit kellett tanulnom? Faszos fizikát meg grafikát, amit ROHADTUL NEM HASZNÁLOK AZÓTA SEM. És nem elég, hogy nem használom, még ha kellene is a szakmámhoz, akkor sem tudnám hasznosítani az ott tanultakat, mert vagy mindent szoftverrel oldasz meg, amivel ott papíron számolva szopatnak végig, vagy mindent más szoftverrel oldasz meg, más módon, mint amit ott tanultok, mert az múlt századi technológia. Időpazarlás. Ettől senki nem lesz jobb szakember. Átlagosnál jobb képességekkel, 90%-os emelt matek és emelt infó érettségivel nem jutottam el oda a képzés során, hogy amellett, hogy egyenesben végzek, tudjak bármi értelmeset csinálni. Saját projekteket, TDK pályázatot, szakkolit, bármit. Örültem, ha a szakmai gyakorlatot össze tudtam bugázni nyáron. Ennek így semmi értelme nem volt.

És mindezt miért? Na miért? Hogy kurvára DE-s meg OE-s meg Greenfoxos kollégáim, mi több, feletteseim legyenek. Hogy ugyanúgy, ugyanakkor, ugyanott legyünk, csak nekik nem folyt ki az agyvelejük a nonszensztől. Hogy ugyanott kössek ki, csak szopósabb úton, rengeteg fölösleges kört lefutva, amit senki sem kért tőlem ebben a szakmában. Miközben ők már gyártósori robotokkal meg kiberorvosi lófasszal foglalkoztak alapszakon és tdkkat nyertek ugyanúgy, mint nálunk a zsenibbek meg azok, akik a csúszás miatt lazábbra vehették és szintén volt rá idejük. De a többségnek nem. Kollégámnak meg minden második tárgya arról szólt, hogy menjen és versenyezzen, próbálkozzon, alkosson vagy pedig ha ez nem kell, ott a kettes egy kétnapos elfoglaltsággal. Erre vagyok én rohadtul irigy utólag is. Nem azért, mert okosabbak vagy mert annyival minőségibb a képzés. Szarok a képzésre. Egyszerű, volt rá idejük. Volt 2 szopó tárgyuk/félév és az is lowkey megérte. Minket mindeközben PAPÍRON programoztattak primitív nyelveken. C, assembly, verilog. Ki az isten használ ilyen szarokat a szakmában, az 5%? Jó, hogy nem PHP volt java helyett. Ők is kaptak ebből a szarból az elmondottak alapján, de sokkal kevesebbet. Én meg elszoptam egy évet alsó hangon a hülyeségre. De inkább kettőt. Nevetségesen érzem magam utólag és nevetségesnek tartok mindenkit, aki erre vágyik, mert valamelyik hülye hatszorbukott bemesélte neki, hogy ami szopóbb az jobb is.

A jó szakembereknek vannak közös vonásaik, de nem az, hogy hova jártak, hanem a mindset. Aki nem autista meg minibilgéc, abból sosem lesz igazán semmi az ilyen taposómalmokban, mert szóródik a figyelme. De lehet belőle valaki máshol, ha jut ideje egy dologban kifejlődni rendesen. Ha le tudja tenni a valagát és békében el tud merülni abban a rohadt dologban, anélkül, hogy aktuálisan a nyakán lenne 8 zh terhe egyszerre és nincs bűntudata amiatt, hogy mással foglalkozik helyettük, akkor is ha az is szakmai.

2022. nov. 2. 13:44
 8/17 anonim ***** válasza:

"basztatás helyett betekintést kapsz különböző területekre és te döntöd el, mire fókuszálsz"

Ez a BME-n egyébként ugyanúgy megtörtént. Ugye tudod, hogy nem minden tárgyból 5-öst kell szerezni?

Csak azért mondom, mert a 2-es eléréséhez nevetségesen keveset kellett a BME-n is tanulni.

"Faszos fizikát meg grafikát, amit ROHADTUL NEM HASZNÁLOK AZÓTA SEM."

Mindkettőbe nem kellett kb. 10 óránál többet tenni a kettesért.

Grafikán kb. bármire megadták a házik esetén az egy pontot és három házi volt, vagyis a minimum 3 pont elérése simán megvan.

A zh-ban pedig 1 gyakorlati és 1 elméleti (matematikai) feladat van. Ha valaki leérettségizett, akkor a matek példa megoldása nem okozott gondot, ami elegendő pont volt a ketteshez.

Ezt tudom, mivel engem se érdekelt a tárgy és így mentem át.

Azért nem az egyetem a hibás, mert te nem tudod beosztani az idődet.

"És nem elég, hogy nem használom"

Egyébként, ha már itt tartunk, akkor leírom, amit magaddal vittél az a gondolkodás.

Egy olyan mérnöki szemlélet módott szedtél össze, amit greenfox-on nem adnak át és ami különbség lesz, amikor el kell dönteni, hogy kiből lesz a végén architect, mert nem abból lesz, aki greenfox-os papírt szerzett.

Az erős egyetemi képzés mindig is hosszútávon adott előnyt és nem rövidtávon.

"senki sem kért tőlem ebben a szakmában"

De, ez a tudás az, amit a top multik elvárnak majd senior szinttől kezdve.

Én egy elég ismert és neves multinál dolgozom és egy darab ember nincs, aki bootcamp-et végzett volna, mert legtöbbször kihullanak felvétel alatt/előtt.

Ellenben a többség BME-t vagy ELTE-t végzett. És ilyen profitot is termel az a projekt, amin mi dolgozunk.

"Minket mindeközben PAPÍRON programoztattak primitív nyelveken. C, assembly, verilog. Ki az isten használ ilyen szarokat a szakmában, az 5%?"

Ha te azt fogtad fel, hogy itt neked mondjuk az assembly-t kellene megtanulnod, akkor nem fogtad fel, hogy mi volt a képzés értelmes.

Ami nem baj, csak így jó esetben tényleg nem viszed többre, mitn a greenfox-os barátaid, viszont a SZTE-n vagy DE-n se vitted volna többre.

Volt egy BME-s ismerősöm. Egy félévet járt a BME-re és utána átment a DE-re. A BME-n a félév végén 4-es, 5-ös körüli átlaga volt, csak hogy tudd, hogy milyen szinten volt akkor.

Tartottuk a kapcsolatot és saját bevallása szerint még a 3. félévben sem tanult semmit, mert a DE-n még mindig azt vették, amit mi az első félévben.

Ez nem az, hogy lehetőséget biztosítanak arra, hogy mással is foglalkozz, hanem kb. ingyen adnak egy papírt, ami mögött nincs tudás. És ha ilyenek a kötelező tárgyak, akkor a szabválok sem sokkal jobbak valószínűleg.

"A jó szakembereknek vannak közös vonásaik, de nem az, hogy hova jártak, hanem a mindset"

A mindset pedig attól függ, hogy hova jártak, mert a gondolkodásukat a tanulmányaik határozzák meg.

"sosem lesz igazán semmi az ilyen taposómalmokban"

De, ezekből lesznek az architect-ek.

2022. nov. 2. 14:07
 9/17 anonim ***** válasza:

Ugyan, melyik rohadt évben kellett nevetségesen keveset tanulni a ketteshez? Mi egy hétig szoptunk minden zhra (+a bejárás), hogy valahol 2 és 4 között sikerüljön. Hol így, hol úgy, jobb volt biztosra menni. Az ilyen hókuszpók mérnök leszek és társai volt ingyen kredit. De annak is mi értelme...

2022. nov. 2. 14:54
 10/17 anonim ***** válasza:

"De, ez a tudás az, amit a top multik elvárnak majd senior szinttől kezdve."

Te is benyalod még ezt a hülye mesét? Másrészt a senior szint 8+ évről indul. Addig kétszer elfelejted és kétszer megtanulod. Az viszont nagyon nem mindegy, hogy mit kezdesz azzal, hogy jogviszonyod van és hogyan indulsz el a pályán.

És ja, az is kétszer megtanulja, aki soha nem szagolt közelébe sem az ilyen szaroknak.

Nem kell a mese a top multikról, nálunk is van k+f tevékenység. Zömével mégcsak nem is informatikusok uralják, hanem matematikusok, fizikusok, mechatronikai mérnökök...

2022. nov. 2. 14:58
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!