Foldrajz vagy tesi faktot valasztanatok?
Sziasztok!Egy kerdesem lenne hozzatok.Mivel 11.es vagyok kell valasztanom egy faktot.Ti testneveles vagy foldrajz faktot valasztanatok?
Tesi elony:Konnyu,tanulhato mert csak 100 oldalnyi anyagot kell megtanulni,jol sikerulhet,elorehozottan is meg tudnam csinalni,raadasul ott nincsenek dolgozatok amire tanulnom kene
Tesi hatrany:nem sokra megyek vele az eletben,sokkal tobb oram lenne a suliban,A kislabdahajitas meg a futas stb.erőre megy szóval 100%ot nem nagyon lehetne teljesiteni mert biztos hogy masok jobbak nalam…
Foldrajz elony:valoszinuleg jobban sikerulne a mateknal meg a tortenelemnel ami az egyetemhez kellene,az eletbe tobbre mennek vele..
Foldrajz hatrany:nehezebb a tesinel nyilvan,tanulni kene dolgozatokra,magolnék
Mindkettobol kozepszinten erettsegiznek..
Valaszokat elore is koszonom
Megnézted a tesi gyakorlati érettségi tételeket? Van, aki felkészítsen rá? Ezt is vedd számításba a választásnál.
Hol akarsz továbbtanulni? Megszabhatják a felvételinél, hogy milyen érettségid legyen.
Nem lehet tesiből előrehozott érettségit csinálni, ezt jobb, ha tudod. Ezzel szemben földrajzból lehet.
Továbbtanuláshoz melyik lenne hasznosabb? Egyébként mindenkitől azt hallom, hogy a földrajz egy könnyű érettségi, pedig a legtöbben csak "töltelék" tárgyként csinálják meg, úgyhogy nem félnék tőle.
Engem személy szerint rá sem lehetett volna kényszeríteni a tesi érettségire, mert nem voltam egy sportos típus, és az összes velejáró dolgot (öltözködés, zuhanyzás, tesicucc cipelése) utáltam. Bármilyen tárgyat előbb megtanultam volna, mint hogy olyan gyakorlatokat hajtsak végre, amiknek a való életben semmi haszna nincs (tudom, tudom, izmokat fejlesztenek, erősítenek, stb). Pl. gimi óta egyszer sem kellett kötelet másznom vagy felemás korláttal szerencsétlenkednem. De amiket a többi érettségire megtanultam, azok jöttek már jól egyetemen, pedig olyan szakra jártam, ami az egyik érettségi tárgyamhoz sem kapcsolódott túl szorosan. Úgyhogy én egyértelműen a földrajzra szavaznék, de ezt neked kell tudnod.
Akkor először azt találd ki, mi akarsz lenni. Gazdasági szakon jól jön azért a földrajz. De ha személyi edző akarsz lenni, akkor nyilván a tesinek van több értelme, hiába nem kötelező oda az érettségi.
A magolást pedig szerintem próbáld meg elfelejteni. Úgy értem, rengeteg dolgot kell majd egyetemen megtanulnod, de ha mindent csak bemagolsz, akkor sokkal nehezebb lesz észben tartani. Próbáld meg megérteni, logikát keresni benne. Én nem érettségiztem földrajzból, simán csak szigorú, minden órán feleltető tanárom volt, és nála is sokkal jobb volt úgy tanulni az anyagot, hogy kerestem benne a logikát. Pl. nem csak bemagoltam, hogy X ország Y ipara erős, hanem belegondoltam, hogy X országban vannak hegyek, ilyen-olyan a klímája, így logikus, hogy Y iparággal vagy Z dolog termesztésével foglalkoznak. Ezt exportálják, a gazdaságuk ezért akármilyen, stb. Tök felesleges az ilyen dolgokat bemagolni, amikor az egyik tényből egyértelműen következik a másik. Félre ne érts, itt és az egyetemen is lesznek olyan dolgok, amiket csak bemagolni lehet, de ez közel sincs így mindennel.
Elfogadott felvételi tárgy mindegyiken, de ezt max. egy perc kikeresni a Felvin. Egyébként remélem tudod, hogy 2024-től változik a teljes felsőoktatási felvételi rendszer, úgyhogy fene tudja, akkor mit fognak kérni/elfogadni.
De ne csak abból indulj ki, hogy felvételi tárgy-e. Ha gazdasági szakra mész, semmi hasznát nem fogod venni egy tesi érettséginek. Ugyanígy, ha személyi edző leszel, nem ér semmit a földrajz. Viszont pl. maga a földrajz tudás jól fog jönni egy gazdasági szakon.
De a földrajzot megcsinálhatnád akár idén is előrehozottan (ha már nincs alapból földrajz órád). A tesit nem.
Ha viszont ennyire mindegy, és úgy érzed, sokkal könnyebb lenne számodra a tesi, akkor csináld azt. Tanácsot kértél, mi ennyit tudtunk segíteni. A döntést neked kell meghoznod.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!