Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Gyengeelméjű vagyok, ezért...

Gyengeelméjű vagyok, ezért nem volt nekem való az egyetem, illetve nem való nekem a tanulás?

Figyelt kérdés
Nagy gondban vagyok. Közigazgatás- szervező szakon diplomáztam. Mindig jó jegyeim voltak, egyetemen is. Viszont rendkívül lassan tanulok és nehéz a felfogásom. Meg vannak dolgok, amiket hiába tanulok meg, csak bemagolni tudom, mert egyszerűen nem tudom megérteni. Mondok egy példát. Egyszer lemértem, hogy 4 és fél óra alatt 9 oldalt tudtam megtanulni és értelmezni és még utána se voltam benne biztos, hogy mindent tudok. Most nagyon nehéz döntés előtt állok. Gondoltam leteszem a közigazgatási szakvizsgát, de hat könyvnyi tananyag van belőle. Minden könyv 150 oldal. De azt se tudja senki megmondani, hogy van-e értelme letenni ezt a vizsgát, mert lehet, hogy majd jó lesz előmenetelnél vagy állásinterjún, de elvileg ma már nincs nagy jelentősége, ezért sem kötelező. Önkormányzatoknál viszont az előrelépéshez kell továbbra is, és talán még kötelező is. Más helyen viszont elvileg csak vezetőknek kötelező és azt se tudom alkalmas lennék-e vezetőnek. Azt hittem nincs semmi tétje a dolognak, de tanulmányi pontnak számít a szakvizsga. 30 pont. És nekem 128 pont kell 4 éves ciklusban gyűjteni és ha nincs meg, akkor úgy tudom kirúgnak. Jól tudom? Van egy csomó könnyű e-learning, biztos, hogy jó ötlet szakvizsgáznom? Ha nem sikerül a négy éves ciklusban egyszer sem, akkor kirúgnak? Vagy lehet felvenni a biztonság kedvéért még plusz 30 pontnyi tananyagot a szakvizsgán kívül? De akkor meg abba őrülnék bele, hogy túl sok mindent vettem fel. Ördögi kör. Lényeg az, hogy ugyanazt érzem, mint egyetemen. Rengeteg tananyag, én meg rohadt feszült vagyok tőle, mert tudom, hogy rohadtul magolós és nagyon nehezen megy nekem. Gondoljatok bele, hogyha 9 oldalt 4,5 óra alatt sikerül megtanulnom, akkor 6*150 oldallal plusz 6*100 oldalnyi ppt-vel hogy boldogulnék? Hozzá kell tennem azt, hogy egyetem óta valószínűleg még inkább gyengébben menne a tanulás, mert eluralkodott rajtam a kényszerbetegség, ami egyetemen kezdődött és valószínűleg nagyban közrejátszott az, hogy rengeteg kellett tanulni és nehezen ment, hiába voltak jó jegyeim. Azért voltak jó jegyeim, mert annyira féltem, hogy megbukok és vissza kell fizetnem az állami támogatást, hogy rengeteget magoltam. Mást nem csináltam, csak tanultam egész egyetem alatt, meg paráztam folyton az anyagtól. Jól érzem, hogy egy ilyen embernek nem való a tanulás, aki ilyen lassan halad és nagyon feszült tőle? Hagyjam inkább a szakvizsgát az állapotomban? Hozzá kell tegyem, hogy a kényszerességem a tanulásban is megjelent, kényszeresen magoltam. Ez is lassított. Aránylag elég jól vagyok, amióta gyógyszert szedek, viszont félek, ha belevágok a szakvizsgába, akkor visszaesek és rosszul leszek. Nem bírom az olyan dolgokat, aminek tétje van. Kicsinál teljesen idegileg. Egyébként tisztasági, ellenőrzési, rendezgetési kényszerem van.

2022. aug. 11. 16:14
1 2
 1/16 A kérdező kommentje:
Illetve azóta nem tanultam mióta gyógyszert szedek. És szerintem a gyógyszer is lassít, meg a memóriámat is károsíthatja. Fáradtabb, gyengébb vagyok azóta.
2022. aug. 11. 16:15
 2/16 anonim ***** válasza:
100%
A leírásod alapján nekem az a szembetűnő, hogy katasztrofális módszerekkel tanulsz. 9 OLDALT megtanulni? Magolni? Nem kellene ennek így lennie és nem hiszem, hogy a képességekkel lenne baj. Aki magolni tud, az tud normálisan tanulni is.
2022. aug. 11. 16:17
 3/16 anonim ***** válasza:
100%

De hát te csak kifogásokat keresel és magadat győzködöd...

Ha le tudtál diplomázni, akkor ez is menne.

Szerintem jegyzeteld ki a lényeget és csak azt magold be, kevesebb lesz !

2022. aug. 11. 16:26
 4/16 anonim ***** válasza:
100%

Először is nyugodj le, és a saját munkahelyeden járj utána, szükség van-e neked egyáltalán erre a szakvizsgára.

Más szakra jártam és nekem is volt olyan tárgyam, ahol kevés(nek) tűnő anyagot több órába telt kibogoznom. De megérteni csak 1x kell a dolgot, aztán már ki lehet jegyzetelni a lényeget, úgy már sokkal menedzselhetőbb mennyiség lesz. Nyilván nem kell szó szerint megtanulni a több száz oldalas könyveket.

2022. aug. 11. 16:31
 5/16 anonim ***** válasza:
100%

Kérlek, ne becsüld le önmagadat!

Jó lenne, ha lelkigyakorlatoznál, illetve új, hasznos szokásokat alakítanák ki.

Illetve ajánlok pár módszert a tanuláshoz.

- Általánosságban érdemes részekre bontani az adott feladatot, témát, majd ki kell gyűjteni a kapcsolatokat, viszonyulásokat, jellemzőket, műveleteket, így gyorsul a megértés, könnyebbé válik a feladatmegoldás.

- Dr. Dezső Zsigmondné - A szellemi munka technikája c. könyvben is vannak megfontolandó javaslatok.

- SQ4R módszer (lásd google)

- Murder program (lásd google)

- PQRST stratégia (lásd google)

- IPOO modell (lásd google)

- Multipass stratégia (lásd google)

- Nagyon ajánlom Tóth László - Kritikai ​olvasás, kritikai gondolkodás c. könyvét!

- Lényeges fejleszteni a logikai gondolkodást is (Forall x - Calgary - An Introduction to Formal logic, Brilliant.org, sakk, Smullyan könyvei, nyelvtan)

- Folyamatábra gyakorlása.

- Nagy Czirok Lászlóné, Kárász Péter - Tudástérképek II. c. könyv is kiváló könyv.

Sok sikert!

2022. aug. 11. 18:59
 6/16 A kérdező kommentje:
Rendben van, hogy elvégeztem az egyetemet de milyen áron? Annyi időm ráment, ami már nem egészséges. És mindig ez volt. Általános és középiskolában is folyton azzal szembesültem, hogy mások sokkal gyorsabban tanulnak nálam, jobb a felfogásuk. Nálam szerintem azzal is baj van, hogy nehezen értem meg a szöveg összefüggéseit. Sokszor fennakadok dolgokon, de nagyon. Annyira próbálom megérteni néhány dolgot, de nem megy. Minimális diszlexia is lehet nálam szerintem. Szóval a kérdés az, hogy mennyire való egy olyan embernek a tanulás, aki nagyon nehezen tanul és nagyon lassú a felfogása?
2022. aug. 12. 08:40
 7/16 anonim ***** válasza:
100%
6, hogy lassú a felfogásod, az látszik. Mondom még egyszer, derítsd ki, hogy tényleg muszáj-e letenned ezt a vizsgát. Ha feleslegesen hergeled magad, az se egészséges. Nem muszáj többet tanulnod ha nem bírod, szükég esetén majd keresel olyan állást ahol elég a jelenlegi diplomád.
2022. aug. 12. 08:47
 8/16 A kérdező kommentje:
Az a helyzet, hogy nem muszáj, de ki tudja mikor jöhet jól. Előmenetelhez jól jöhet.
2022. aug. 12. 08:49
 9/16 anonim ***** válasza:
100%
Gondolj bele őszintén, szerinted érdemes belevágni olyasmibe, ami saját bevallásod szerint teljesen kicsinál idegileg, csak mert nem biztos de egyszer jól jöhet? Van, hogy az embernek fel kell ismerni a határait és félretenni a büszkeségét. De nyilván szíved joga szivatni magad.
2022. aug. 12. 09:00
 10/16 A kérdező kommentje:
Van még egy olyan dilemma is ugyanakkor, hogy olyan laza munkaköröm van, hogy nagyrészt unatkozok csak. Ezért merült igazából fel. Szóval elvileg tudnék munkahelyen tanulni rá. Most is azt csinálom egyébként, hogy olvasgatom az anyagot. Mert attól, hogy nem jelentkezek, attól még azt csinálhatom, mert nyilvános a tananyag. És így az idő is jobban megy. Nem unatkozok annyit. A másik meg az, hogy önkormányzatoknál még mindig kötelező a szakvizsga az előmenetelhez. Ha egyszer odakerülök kellhet. És más szervnél (én is más szervnél vagyok) ki tudja mennyire veszik figyelembe az előmenetelhez. Senki nem tudja megmondani már ezt jelenleg. Az biztos, hogy vezetőknek kötelező, hogy meglegyen. És lehet, hogy ezért nem leszek egyszer vezető, mert nincs meg.
2022. aug. 12. 10:23
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!