Melyik szakot választanátok ezek közül?
Én villamosmérnök vagyok, ezért kérdezem, gépészet nem játszik?
Azért kérdezem, mert van egy oldalam ami picit szomorú, hogy nem oda mentem (élvezem a villamosmérnökséget is, csak érdekel a másik is, ha fordítva csináltam volna tuti a villamos szakma után vágyódnék :D )
Ha így teszed fel a kérdést, akkor természetesen bármelyik képzés, amely külföldi MSc-vel végződik, de…
… akkor hadd dobjak be én is a kalapba pár olyat, hogy
Corvinus GPME + 1 éves holland MSc
Matek BSc + külföldi data science MSc
Szociológia BSc + külföldi Social Data Science MSc
Mert így máris megadtuk a módját a külföldi diplomának, de egy olyan szakmával, ami brutálisan fizet és nagyon érdekes.
… még egyet:
Marketing BSc + Marketing Data Science MSc (például az Erasmuson, Rotterdamban)
A pénzügy BSc + külföldön valami ökonometria vagy statisztika MSc is érdekes, csak engem speciel a pénzügy hidegen hagy. Én terméket szeretek fejleszteni, ötletelni stb. Ezért nekem vagy a villamosmérnöki vonal, vagy a marketing data science vonal feküdne a legjobban.
Azért marketinggel kapcsolatban kicsit szkeptikus vagyok, hogy mennyire ad megfelelő matematikai alapokat data science-hez... Szociológia még csak-csak. De ha már a data irány a cél, akkor szerintem megéri átlátni az elméletét, és nem csak vakon függvényeket hívogatni. Ami interjúkon voltam ezen a területen, mindenhol kaptam matek tesztet is, ami valszám, stat és algoritmizálás volt. Jó, nem volt pokolian nehéz, de egy marketinges matekkal viszont szerintem biztosan az. Egy kicsit matekosabb szakkal mindenesetre megkönnyíti az ember magának a későbbi interjúkat a területen, és szakmailag is jobban képben lesz.
Egyébként a konkrét kérdésre válaszolva:
-GPME 5 év, és ha külföld a cél, nem éri meg ilyen sokáig itt lenni egy olyan szak miatt, ami kb ekvivalens a matek bsc + pénzügyi matek msc-vel, amit külföldön is csinálhatsz
-Szeged kicsi város, ott nagyságrendekkel kevesebb a gyakornoki lehetőség
-Pénzügy és számvitelre meg én azért nem mennék, mert nem valami kreatív munkalehetőségeket ad, de kinek mi.
Szóval szerintem is BME a felsoroltak közül.
Ami egyébként még ütős kártya, az a matek bsc + msc AI-ra specializálódva akár itthon, akár külföldön. Utána akár doktorálhatsz is, a terület izgalmas, és a cégek is szeretik.
4. Erre első kézből tudok válaszolni, mint marketing háttérből jövő data scientist... a jelenlegi marketing curriculum nagyon gyenge matek alapokat ad a data science-hez, és meg sem közelíti pl. a szociológusok képességeit. (De mondjuk hivatalosan van legalább statisztika I-II, analízis I-II és ökonometria, ahogyan a többi gazdasági szakon is.) Szóval ebből a szempontból sajnos a marketing szak gyenge mint a harmat a data science-hez.
Viszont ha megnézed az elte survey statisztika felvételi követelményeit, akkor a két alapvető szak amire gondoltak az a szociológia és a marketing, és nem véletlenül. Csak a marketing szak nincs ehhez rendesen megcsinálva.
Márpedig a marketing szakma errefelé megy... pár továbbtanulási ötlet:
Marketing Analytics and Data Science, Groningen, Hollandia:
Data Science and Marketing Analytics, Erasmus, Hollandia:
stb. stb.
Szóval úgy általában teljesen egyetértek veled, 4-es, fel is pontoztalak, mert jó amiket írsz, csak nem kéne ennek így lennie.
Ha én csinálnám újra, akkor elmennék szociológiára nappalin, mellette marketingre levelezőn és innen egy survey statisztika vagy a fenti szakok valamelyike és voilá.
A kollégáim 90%-a egyébként GPME és alk. közgáz jellegű szakokról, statisztika vagy ökonometria mesterszakkal jött hozzánk data science-hez, de ennek az a speciális oka is van, hogy nálunk az idősorelemzés nagyon fontos, és más háttérrel nehéz megcsinálni a felvételi interjúkat. De ez spéci.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!