Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Hogy érhetem így el a legjobba...

Hogy érhetem így el a legjobbakat a későbbiekben?

Figyelt kérdés

Szeretnék egyetemre menni, egy jó szakot választani és sikeresen elhelyezkedni az életben. A tanulásommal sosem volt gond, tehát menne továbbra is.

Viszont. Eddig eléggé elrontottam az útjaim. Általános iskola után továbbmentem egy erős gimibe, emelt angolt tanultam. Nagyon jó lett volna ha ott végzek, de sajnos csak egy évet jártam oda. Maga a tanulás nagyon tetszett és hasznos volt, de nem éreztem ott jól magam, a közösség miatt. Így jobban éreztem ha onnan átmegyek másik középiskolába. Hát nyilván rossz döntés volt, egy nagyon gyenge szakiskolába mentem át, amit már bánok nagyon, mert magammal toltam ki így. A két iskola szintje ég és a föld. Itt csak alapokat tanítanak, rendesen érzem hogy nem ide való vagyok, nagyon nem az én szintem. De már itt elvégeztem egy eladói szakot, kitűnő szakmunkás bizonyítvánnyal. Aztán rájöttem hogy nem szeretnék ebbe dolgozni.

Most ugyanebben az iskolában még, 2 éves érettségin vagyok. Így is nagyon alapszintű az oktatás, hiába érettségi tagozat. Azt biztosan tudom hogy egyetemre szeretnék menni, de oda meg nagyon keményen fel kell készülni és amit itt tanítanak nekem az semmi. Egyetemre ugye kell nyelvvizsga is, meg vagy 2 tantárgyból emelt érettségi. Azon leszek hogy ez sikerüljön, de nem tudom ezt itt hogy lehet megoldani hogy felkészítsenek. Ebben a suliban egyáltalán nincs ilyen emelt szintű igény, mert eleve gyenge az egész iskola meg a diákok is. Nem is értem minek jöttem ide, de már meg kell próbálnom ebből kihozni a legjobbakat. Külön beszélnem kell majd az igazgatóval, hogy teremtsen nekem ilyen lehetőségeket, hogy felkészítsenek. Ha szólok akkor biztosan segítségemre lesz ebben.

Olyat is hallottam, hogy az egyetemekre való bekerüléskor, a felvételizőknél nézik azt is, hogy hol végeztek. És az én sulim a legalján van mindennek, szóval ha el akarok érni valamit, nagyon ki kell tűnnöm kimagasló eredményekkel.

Szóval kicsit aggódok emiatt hogy mi lesz tovább, mennyire rontottam el ezzel a jövőm. Már eleve ugye magasabb szintű gimibe kellett volna járnom. De még nem volt konkrét elképzelésem hogy merre tovább. Rossz választás volt ide átjönnöm. Mostohaanyum meg még rátesz egy lapáttal, állandóan azt fújja mostanában hogy ezt elba*tad. De annyira azért nem kilátástalan a helyzet ahogy ő előadja. 20 évesen még bőven vannak lehetőségeim, akármi lehetek.

Szerintetek így milyen esélyeim vannak? Valaki van ezzel hasonlóan?

2022. máj. 15. 14:46
 1/3 anonim ***** válasza:
100%

1. Elég egy emelt szintű érettségi is.

2. Nyelvvizsga a legtöbb helyen nem kell a bekerüléshez - persze jó, ha már megvan, de nem kötelező.

3. Az igazgató külön neked nem fog semmit szervezni, viszont ha van pénzed, mehetsz magántanárhoz. Ha nincs pénzed, de van agyad, fel tudsz készülni akár egyedül is, rengeteg segédanyag van a neten.

4. Nem nézik, honnan jöttél.

5. Tudod már, hova mennél, vagy csak általánosságban egyetemre?

2022. máj. 15. 16:53
 2/3 anonim ***** válasza:
100%

Nézd, tényleg nem volt jó döntés átmenned egy szakiskolába egy gimnáziumból, de hagyjuk a múltat, koncentráljunk a jövőre, mert közel sincs még minden veszve!

Az egyetemi felvételihez egy emelt szintű érettségi kell csak. Nem szükséges kettő, és nyelvvizsgára sincsen szükség. Én a helyedben meggondolnám a felsőoktatási szakképzést (FOSZK) is, sok területen indul ilyen, és ha jól teljesítesz, akkor bizonyos elemeit elfogadtathatod később egy egyetemi képzésen is.

Egy szakiskola kétéves érettségire felkészítő szakától felesleges lenne azt várni, hogy felkészít az emelt szintre. Nem teszi, a cél a középszinten való átrugdalása a diákoknak (bocs, ha ez most durván hangzik). És az igazgató sem fog kizárólag a te kedvedért neked megfelelő feltételeket teremteni. Elméletileg ha emelt szinten szeretnél érettségizni egy tárgyból, de a te iskolád nem tudja biztosítani a feltételeket (fakultáció), akkor átjárhatsz egy másik gimnáziumba tanulni az adott tárgyat. Nem tudom, ez mennyire működik kétéves érettségi képzésen, de mindenképpen kérdezz utána! Az igazgatónak is büszkeség lenne, ha bejutnál egyetemre, úgyhogy biztos segíteni fog!

Egyetemi oktatóként megnyugtatlak, fogalmunk sincs, ki hol végzett. Még bő 10 éve, a papír alapú indexek korában láthattuk, de csak a kiemelkedő eredményű hallgatók esetén lapoztunk oda, amolyan érdekességképpen. Most már egyáltalán nem látjuk, de egyébként tényleg nem befolyásol semmit. Sőt, számomra az, hogy valaki egy kifejezetten rossz iskolából érkezve ér el eredményeket, inkább tiszteletreméltó.

Szóval nincs veszve minden, viszont nagyon sok munkát kell beletenned, hogy továbbtanulhass. Szurkolok, hogy sikerüljön!

2022. máj. 15. 18:10
 3/3 A kérdező kommentje:

Köszönöm, most tényleg megnyugtattatok :)

Akkor én voltam tévhitben. Csak mindig amikor az egyetemről van szó, én nagyon nagy dolgokra gondolok. Hogy nagyon jónak és képzettnek kell lenned hogy be tudj kerülni, nagyon jó iskolába kell végezned hogy bevegyenek, minél több plusz eredményed legyen pl nyelvvizsga, stb.

Akkor amikor a kreditpontokat számolják, ezek jelentik a plusz pontokat ugye? Nyelvvizsga, emelt érettségis tantárgyak, minden amivel rendelkezel. Akkor csak egy tantárgyból kell emelt. A nyelvvizsga és több emelt érettségis tantárgy nem kötelező, de nyilván előny és nagyon sokat számít a felvételibe. Szóval ezekkel lehet növelni az esélyeid. Nem véletlen olyan meghatározó a pont számítás. Akkor mondjuk egy középszintű angol nyelvvizsgával meg pl egy magyar és egy töri emelt érettségivel már biztos a felvétel? Szeretnék tényleg biztosra menni. Meg nyilván ezek mellett az a legjobb, ha a többi tantárgyból a középszintű emelt érettségi is minél jobb eredményű. És amúgy az emelt szintű érettségi mennyire nehezebb mint egy középszintű? Mondjuk lehet hogy nekem a középszintű elég könnyű lenne, és simán bírnám az emelt szintűt is. Ha eléggé felkészülök rá.

Amúgy igen ez nagyon logikus hogy ha gyenge suliban értél el kimagasló eredményeket, akkor az inkább még dícséretes is. Csak azt hittem a nagyobb hírnevű és erősségű gimnáziumok jöhetnek inkább képbe. Apa valami olyat magyarázott, hogy így hogy átjöttem, lehet nem lesz ugyanolyan esélyem. Mert mondjuk ha a felvételin megnézik ki hol végzett, én egy gyenge szakiskolába, a másik meg egy erős gimibe, akkor evidens őt fogják felvenni. De jólvan, akkor már tudom hogy ez nem így van, csak a teljesítmény számít, nem az iskola.

2022. máj. 16. 15:52

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!