Egyetemen átvesznek államilag finanszírozott szakra önköltségesről, ha jó az átlagom?
Figyelt kérdés
ha pl. nem vesznek fel, csak önköltségesre, akkor a tanulmányi átlagom alapján át mehetek? milyen átlag fölött mehetek át és hogy működik ez pontosan?2022. máj. 13. 17:28
1/7 anonim válasza:
Ha lesz üresedés és megfelelsz a követelményeknek. Kérni kell, de nem csak te fogod kérni, úgyhogy érdemsorrend lesz. Az adott egyetem tvsz-ét nézd meg.
2/7 anonim válasza:
Minden tanév végén az utolsó két félév eredménye alapján vannak átsorolások, mindkét irányba. Egyébként nem minden egyetemen kell kérni, ahogy az #1 írja, mert van, ahol felajánlják a jól tanuló költségtérítéses hallgatóknak az államira való átsorolás lehetőségét (amelyet persze vissza lehet utasítani). Az átsorolás módszere egyszerű: van X számú államilag támogatott hallgató az adott egyetemen, ezek közül Y számú (előre meghatározott kritériumok (tanulmányi teljesítmén alapján) átsorolásra kerül költségtérítésesre, további Z számú pedig otthagyja az egyetemet. Az költségtérítéses hallgatók közül a legjobban tanuló Y+Z számú hallgatónak felajánlják, hogy átkerülhessenek államira, így újból kitöltve az X számú állami helyet. Tehát nem tudhatod soha előre, hogy mit kell majd eléred ahhoz, hogy átkerülhess. Hogy mekkora az esély így költségtérítésesről állami képzésre átkerülni, abban óriási szórás van az egyetemek között. Van, ahol szinte nulla, s van, ahol egy 4,5 fölötti súlyozott kreditátlaggal egész jók az esélyeid. Ahogy írtam, minden attól függ, hogy mennyien hullanak ki és mennyien tanulnak rosszul az államis hallgatók körében. E tekintetben hatalmas különbségek vannak egyetemek és szakok között.
3/7 A kérdező kommentje:
köszönöm <33
2022. máj. 16. 06:17
4/7 anonim válasza:
Engem automatikusan átraktak (pontosabban vissza, mert 1 évre elbuktam a támogatást, hát igen ilyen az, amikor az ember úgy érzi ö mindent tud :) )
5/7 anonim válasza:
#4: Ha valóban automatikusan raktak vissza államilag támogatottnak, akkor törvénytelenül jártak el. Ugyanis átsoroláskor megszűnik az addigi hallgatói szerződés közted és az egyetem között és újat kell kötni, amelyet alá kell írnod. Neked pedig jogod van ezt megtagadni és költségtérítésesnek maradni, azaz az érvényben levő szerződés alapján folytatni a tanulmányaidat.
6/7 anonim válasza:
Pedig a fizetősre átsorolás is automatikus volt, egyszerűen kiértesítettek. Én tudomásul vettem, tisztában voltam vele, hogy én voltam aki hibázott, nem is kezdtem miatta parádézni.
7/7 anonim válasza:
#6: A fizetősre átsorolás más, mert ott nincs más választásod (azon felül, hogy otthagyod az egyetemet). De ha egyszer már fizetősön vagy hallgató, akkor jogod van azon maradni. Például azért, mert külföldre készülsz, ezért eleve nem tervezel megfelelő számú évet Magyarországon ledolgozni. Vagy például azért, mert egy másik, magasabb tandíjú képzést is el akarsz még végezni, és arra tartogatnád inkább az államis féléveidet. Ha nem kérdeznek meg, akkor anyagi hátrányba hozhatnak akaratodon kívül, amihez nincs joguk. Amikor a költségtérítéses szerződést aláírtad, akkor ők is vállalták azt, hogy költségtérítésesen folytathatod és befejezheted a tanulmányaidat. Egyoldalúan nincs joguk a szerződést felbontani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!