Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Nehéz leéretségizni? mert én...

Nehéz leéretségizni? mert én tizedikes vagyok és tudom hogy van még 2 évem de eléggé félek tőle

Figyelt kérdés

2022. máj. 5. 18:29
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:

(ötös vagyok)

Egyetértek a 10-essel. Én két előrehozott érettségit is csináltam 11.-ben, és máig úgy érzem, hogy nagyon jó döntés volt. Mindkét tantárgyból elég jó voltam, úgyhogy 11.-ben mindkettőt felvettem faktnak, az pedig tulajdonképpen egy heti öt-öt órás érettségi felkészítő volt. Mindegyikből 90% fölötti érettségit írtam végül, és 12.-ben összesen 10 órával kevesebb szerepelt az órarendemben, hiszen leadhattam ezeket a tárgyakat. Sokkal többet tudtam készülni a többi érettségi tárgyra, köztük az emeltesekre, plusz nyelvvizsgára. Néhányan irigyeltek is a lyukasóráim miatt, de megtanultam azokat is hasznosan tölteni. Ráadásul maga a vizsgahelyzet sem volt már annyira ismeretlen, mire 12.-ben oda jutottam.

Úgyhogy ha valami jól megy, és lehet belőle előrehozott érettségit írni, akkor szerintem pont, hogy legyél túl rajta minél előbb, mert később annyival kevesebb gondod lesz.

2022. máj. 8. 19:54
 12/15 anonim ***** válasza:
Ha tudja az adott tárgyat, akkor nem jelent neki plusz stresszt az utolsó évben: egyszerűen csak odamegy és megcsinálja. Akkor, amikor már egy évvel felnőttebb, érettebb, tehát az alap stresszt is sokkal jobban tudja kezelni, főleg mert az osztálytársaival együtt éli át az egészet, ami nagyban segíti őt - nem pedig egy évvel korábban, amikor még az az alapérzete az egésznek, hogy igaziból még el sem jött az ideje. Egy év egy tizenéves életében nagyon is sokat jelent érettségben. És az egésznek az ünnepélyességéből is kimarad, egy csomó mindent elveszít az egész hangulatából, ha előrehozottat tesz, hiszen amelyik osztályban akkor fog vizsgázni, az nem a saját osztálya, abból kilóg, hülyén fogja érezni magát a szóbeli megnyitóján is, a bizonyítványosztáskor is (amikor a többiek bizonyítványt kapnak, ő meg csak valami papírt), folyamatosan úgy fogja érezni, hogy egy csomó információból kimarad (mert ki is marad), a végén nem tapsolják meg, vagy csak úgy ímmel-ámmal, hiszen ő nem osztálytárs, stb. Olyan egy kicsit, mintha egy évvel hamarabb akarna elballagni, hogy az érettségi előtt már ne kelljen olyasmivel foglalkoznia, hogy fodrászhoz menni, meg rokonságot vendégül látni: az egésznek pont a lényege vész el. Ráadásul olyan tantárgy miatt, ami miatt semmi értelme az előrehozottnak, hiszen a számára legkönnyebb tantárgyakról beszélünk - mi másért akarna épp azokból előrehozottazni egy évvel korábban?...
2022. máj. 8. 19:58
 13/15 anonim ***** válasza:
100%

Őszintén nem tudom, miről beszélsz. Én közel sem az egyetlen voltam az osztályomból, aki előrehozott érettségit csinált, sőt, a többség letette valamelyik nyelvből. Rengeteg időnk maradt mással foglalkozni, mind a szabadidő, mint a tanulás terén, hiszen nem kellett plusz egy tárggyal szenvedni. Igenis több stresszt jelent, ha az összes tárgy utolsó évre marad. Szerinted élvezi valaki, ha egy hétig minden nap mennie kell írásbelizni? Vagy a szóbelin 20-20 perc különbséggel kell három tantárgy között váltania, majd tökéletesen lefelelnie belőlük?

Egy 17 (gyakran 18) éves 11.-es nem éretlen ahhoz, hogy megírjon egy tesztet egy olyan tantárgyból, amit gyakran 11 éve tanul. Nem arról van szó, hogy mennyire érett valakinek a viselkedése. Vannak, akik 14 évesen is érett gondolkodásúak, megbízhatóak, felelősségteljesek, mások meg 40 évesen sem lesznek azok. Ne csináljuk már úgy, mintha egy jobb képességű 17-18 éves képtelen lenne arra, amire bármelyik 18-19 éves.

Miért veszne el az ünnepélyesség? Mert nem biztos, hogy megtapsolja pont a 3 legközelebbi barátja? Ugyan már... Egyre több fiatal csinál előrehozott érettségit, nem csak valami "stréberek", akikre furcsán néz mindenki. Meg miért tűnne úgy, mintha hamarabb akarna elballagni? Hogy jön ide a fodrász és a vendéglátás? Komolyan nem értem, miről beszélsz. Idegen nyelvekből, informatikából és egyes reál tárgyakból lehet előrehozott érettségit csinálni. Az megvan, hogy a matek, magyar és töri érettségi mindenképp 12.-re marad, ugye?

A legtöbb iskola, különösen nyelv tagozatos osztályok esetében kifejezetten felkészít az előrehozott érettségire. Mindenki belátja, hogy jobb egyes tárgyakat hamarabb letudni. A gimnáziumi éveim egyik legjobb döntésének tartom, hogy előrehozott érettségiket írtam, és nem tartom valószínűnek, hogy kitűnő lett volna a bizonyítványom (legalábbis nem ennyire jó százalékokkal), ha az összes érettségimet egyszerre kellett volna megcsinálnom. Ja és nem maradtam le semmiről, a ballagásom és a bizonyítványosztásom pontosan ugyanolyan ünnepélyes volt 12.-ben, mint bárki másé. :)

2022. máj. 8. 22:16
 14/15 anonim ***** válasza:

"Mindenki belátja, hogy jobb egyes tárgyakat hamarabb letudni."

Letudni? A nyelvtanulást? Ha abbahagyja a nyelvórákra járást és a napról napra készülést, az aktív nyelvhasználatot, és aztán már csak ilyen "sorozatokat néz" jelleggel használja a nyelvet (ha egyáltalán), vagyis egyre passzívabbá válik a nyelvtudása, annak mi értelme van? Ahelyett, hogy kihasználná az összes nyelvórát, amit ingyen kaphatna a középiskolában, hogy minél tovább egyre magasabb szinten használja a nyelvet és csak az egész végén érettségizne, hogy minél több pontszámot kapjon? Csak a jó jegy a cél, nem a minél több pontszám?

2022. máj. 8. 22:46
 15/15 anonim ***** válasza:
100%

11.-ben előrehozott érettségit és középszintű nyelvvizsgát csináltam angoból, mert fel lettünk rá készítve. 12.-ben egyedül tanultam emelt érettségire és felsőfokú nyelvvizsgára, mert voltam azon a szinten, az iskola pedig egyszerűen nem arra készített fel. Folyamatosan használtam a nyelvet, ahogyan később is, ugyanis az egyetemen nélkülözhetetlen volt (és még csak nem is nyelv szakos hallgatóként mondom ezt).

Osztálytársam 10.-ben csinált előrehozott érettségit egy másik nyelvből, majd felsőfokú nyelvvizsgát. Később annak a nyelvnek megfelelő országba ment továbbtanulni. A maradék gimnáziumi éveiben is használta a nyelvet, képezte magát, de azon a szinten az iskola már nem javított a tudásán.

Nem pazaroltunk el semmilyen nyelvórát. Három év (vagy kevesebb) alatt elértük, amit egy középiskolai oktatás keretei között el lehet. Onnantól kezdve mindenkinek a saját felelőssége, hogy mit kezd a nyelvtudásával. Akinek szüksége van rá, és használni akarja a későbbiekben, annak nem azon az egy éven fog múlni. Aki félvállról veszi, azt meg nem az az egy év fogja meggyőzni, hogy milyen jó dolog nyelvet tanulni.

És de, továbbtanulásnál a minél több pont számít (amiben gyakran az is közrejátszik, hogy nem kell 5 tantárgyból érettségizni egy hét alatt), de az többnyire a jó jeggyel is egyenlő. Ezen kívül szerintem egyetértünk benne, hogy a nyelvtanulás önmagában nagyon fontos, de a legtöbb középiskola csoda, ha B2 szintig felkészít.

2022. máj. 8. 23:42
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!