Hogy lehet az, hogy sok fiatalnak kamaszkorában mindenféle szirsz@r jegyeik vannak hol ebből a tárgyból, hol abból, mégis fölveszik őket egyetemre, főiskolára?
Időről-időre belebotlok olyanokba, akik a középiskolában olyan... elég késdobáló emberkék voltak, mégis ilyen mérnök, meg olyan mérnök lett belőlük...
Nekem olyan 3,7-4,3 körüli volt az átlagom, de meg sem próbáltam jelentkezni (nem is igen lett volna kitől segítséget kérni a kilencvenes évek végének káoszában).
Szerintetek engem felvettek volna akárhová is (felsősuliba)?
Szirsz@r jegyeim voltak gimiben, és mégis úgy sikerült elvégeznem az egyetemet, hogy évfolyamelső lettem mérnökin.
Megsúgok valamit: nem kell mindenből kitűnőnek lenni.Az egyetemi szakhoz szükséges tárgyak menjenek jól. Elég egyértelmű, hogy egy villamosmérnöknek nincs sok szüksége a biológiára, de egy jogásznak sincs szüksége a fizikára.
Engem a fizika, a matek és a programozás érdekelt. A biológia-kémia-magyar irodalom-történelem nem. Persze megtanultam azokat is, de ami magolásról szólt, azt nagy ívben kikerültem, azaz nem lettek jó jegyeim, mert évszámokat kérdeztek, meg életrajzok bemutatását.
Én is a '90-es évek végén érettségiztem, és lehet, hogy bejutottál volna. Fizetősre mindenképp. Emlékszem a fizetős iskolákban pl. Gábor Dénes, vagy a Gödöllői Agrártudományi Egyetem Gyöngyösi Főiskolai Kar közgazdász képzése, is megkövetelte azért a 3.0-ás érettségi átlagot.
Ez utóbbi közgazdász képzés nemcsak a mezőgazdaságra irányult, úgy tudom, tehát a megnevezése csalóka.
1
"A mi középiskolának annak idején húsz+ évvel ezelőtt mindenről szólt, csak arról nem, hogy a diákok közül kit mi érdekel..."
Hiába volt, hogy téged ez vagy az nem érdekelt, az adott tanár egyenesen kifigurázta a téged esetleg érdeklő dolgokat.
Amúgy az egyes válaszoló alábbi mondatára reagáltam:
"Engem a fizika, a matek és a programozás érdekelt."
Ez most sem megy máshogy, mindenki a saját tárgyát akarja eladni és a többit kevésbé fontosnak ítéli meg.
Ami érdekel, azt kell megtanulni, illetve a számonkérésekre a neked nem tetsző tárgyakból annyit, hogy átmenj.
Egyszerűen lehetetlen mindent minden tárgyból tudni. Pár dologból kell expertnek lenni, a többiből egy alap kell csak. Ez az alap azt jelenti, hogy érted, hogyan működik egy kémiai reakció középiskolás szinten való megoldása, illetve az, hogy mi fán terem a verselemzés, továbbá a történelem legfontosabb eseményeit ismered. Nem kell mindenből ötösnek lenni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!