Magyarországon tényleg nem érdemes lediplomázni?
Nem a magyar diplomával van baj, hanem azokkal az emberekkel, akik elvesztegetik a lehetőséget. Ha egy lusta szar vagy, akinek büdös a munka, nincs az a papír, ami megment a sorsodtól. Szerezhetsz 6 diplomát is, ha nem tanulsz önállóan és nem mész utána a munkának. Azért veszed le azt, hogy orvosnak vagy ügyvédnek éri csak meg menni, mert ez a két szakma talán a kivétel, ahol maga a képzés mindent a valagad alá rak és úgy jössz ki onnan, hogy kész vagy. Bár az ügyvéd esetében erősen kétlem...
A diploma külföldön is diploma, ugyanúgy tudod honosíttatni és diplomás munkavállalóként kezelnek (ami például vízumigénylésnél egy lényeges pont).
Van olyan szakma, amihez nem kell felsőfokú végzettség, de általában nem azok húzzák a rövidebbet, akiknek van.
Én két egyetemi szak (mérnökinformatikus, egészségügyi mérnök) után elvégeztem egy szakmát (villanyszerelő), hogy több lábon álljak. Szerintem elég annyit mondanom, hogy diplomás munkakörben vagyok és eszem ágában sincs egyelőre villanyszerelőként dolgozni annak ellenére sem, hogy másodállásban egy ideig csináltam mindkettőt ev-ként. Nem kell elhinni ám a cukorhabos hülyeséget a szakikról, az sem úgy megy ám, hogy tőke meg bármilyen extra effort nélkül a segged alá tolnak mindent és mehetsz szedni a milliókat. Jó vicc, sosem keresnék annyit egységnyi energiaráfordítással, mint mérnökként... 😂😂😂
Amiért érdemes kinn végezni például egy mesterképzést: rövidebb a képzési idő. Ott fél - 1 éves a legtöbb mester, csak nálunk szarakodnak 2 évig msc-n az emberek.
Az ügyvéd meg az orvos mondjuk hatalmas szívás, ha kinn akarsz boldogulni. A magyar jog odakinn hasznavehetetlen, orvosként pedig hatalmas procedúra a papírjaidat elintézni, szóval két olyan szakmát említettél, ami kiválóan röghöz köt, ha nem vigyázol.
Léteznek piacképtelen értelmetlen diplomák. De ez középfokú szakképesítésekre is igaz, abból is van értelmetlen.
Általánosan elmondható, hogy a diplomás munkavállalók lényegesen többet keresnek.
Az az érv, hogy egy ilyen-olyan építőipari munkás válalkozó is sokat keres, igaz, de nem annyira, mint azt sokan gondolják. Szeretik elhanyagolni a szerszámok, segédanyagok stb költségeit. De még nem is itt van a legnagyobb önátverés. A saját keresetét mindenki szereti nettóban számolni és ezt hasonlítja össze azzal, amit a komának a kezébe nyom x óra munkáért. De ez neki a bruttója, amiből ugyan úgy jön le adó. Szóval nem, nem annyit keres meg x óra alatt, amit te a kezébe nyomsz. Még akkor sem, ha nem ad számlát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!