Ha valaki magyar és matek szakos tanárnak szeretne tanulni, akkor az mennyire szívna a matekkal így?
Gimiben magyar fakton volt, emelt érettségire készülve, a matekot végig középszinten tanulta, értelemszerűen középszintű érettségire készülve.
Ilyen előzmény után mennyire számítson nehézségekre?(Egyébként nem rólam van szó, csak így osztálytársam kapcsán kíváncsi lettem, mert fura párosítás ez a két tantárgy)
Önmagában nem jelent az semmit, hogy középszinten tanultad. Azt kellene inkább tudni, hogy mennyire van affinitásod a matekhoz.
Nekem volt olyan csoporttársam, aki matek-biológia párosításra jelentkezett biológia-kémia érettségikkel úgy, hogy egy sima sin(x)=1/2 egyenletet képtelen volt levezetni. Hát ő nem is húzta sokáig a szakon...
Az viszont igaz, hogy általában a jó matekosok is szoktak szívni egy-egy tárggyal. Az egyetemen bőven a középiskolai szinten túlmutató dolgokat is tanítanak, amiket meg kell tanulni, és bár lehet, hogy a középiskolai matekot kennéd-vágnád, a kétváltozós integráláson mégsem tudnád átrágni magad.
Bármilyen matekra épülő szak önmagában nehéz, az elsajátításhoz sok magánidőt és utánajárást kell ráfordítani. De egyáltalán nem lehetetlen elvégezni.
Az egyemi matek köszönő viszonyban sincs a középiskolaival (a tagozatos vagy emelt matekkal sem), szóval az átállás így is, úgy is egy kihívás a többségnek. Én 16 évvel az (akkor még egységes) érettségi után kezdtem a matematikus alapszakot, és még mindig itt vagyok. Maximum az első félévben, és annak is leginkább az elején jelentett volna előnyt az emelt matek érettségi.
A magyar-matek szakpárosítás tényleg nem mindennapi, de legalább jó eséllyel olyan tanár lesz belőle, aki megérti és tolerálja, ha valakinek inkább matekos (vagy éppen inkább humán beállítottságú) a feje. Mit nem adtam volna egy ilyen magyartanárért gimiben...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!