Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Mennyire nehéz az ELTE töri...

Mennyire nehéz az ELTE töri tanár szakja?

Figyelt kérdés
Milyen jellegűek a számonkérések?

2022. febr. 1. 15:54
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
86%
Nem oda jártam, de a töri mindenhol nehéz. Természetesen vannak vizsgák és gyakorlatok is. Szóbeli, írásbeli számonkérések, beadandók vannak.
2022. febr. 1. 15:57
 2/16 A kérdező kommentje:
Akkor úgy kérdezem, hogy milyen részletességgel adják le/kérik számon az anyagot, és mennyire szárazon, milyen sűrűséggel?
2022. febr. 1. 17:14
 3/16 anonim ***** válasza:
100%
Erre így nem lehet válaszolni. Tanárfüggő. A téma sem mindegy és az adott korszak sem.
2022. febr. 1. 17:25
 4/16 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat! :D

Azért ha valakinek még van tapasztalata/mesélni valója, akkor írhat, akár privátban is.

2022. febr. 1. 18:53
 5/16 anonim ***** válasza:
100%

Én végigtoltam a képzést, utolsó félévemet csinálom, szóval a tanítási gyakorlaton kívül mindent megcsináltam már.

A képzésről: minden korszakhoz (közép-, kora új-, új- és jelenkor) 1-1 egyetemes és magyar előadás van, ahol így átfogóan vesztek mindent (Kiv. az ókor, az máshogy van). Nem lesz előadásokon mindenről szó, tankönyvből mindig kell sokat készülni. Ezekhez csatlakozik 2-2 szeminárium (kiscsoportos óra), ahol egy-egy témát veséztek ki (pl középkori magyar egyháztöri, Horthy-korszak, klímatörténet, stb.). Itt nincs vizsga, hanem előadást kell tartanod/beadandót kell írni/tesztet kell írni vagy szóban számot adni félév közepén és/vagy végén. Általában ezek vmilyen kombinációja kell és ebből egy jegy lesz majd.

Úgy készülj, hogy angolul vagy németül tudni kell. Szakirodalmat legalábbis tudni kell olvasni idegen nyelven. Talán az angol a legfontosabb, de németül is elég sokminden van. Ha olyan oktatóhoz kerülsz, aki ilyet vár el, akkor tojik rá, hogy neked ez nehézség.

Összességében a hozzáállásodtól függ. Van, aki tojik az egészre, megvan neki minden tárgya, de túl sok tudást nem vitt magával innen. Más betegre tanulja magát, mert maximalista.

Talán egy egészséges középutat kell megtalálni, azaz megcsinálod a feladataid, teljesíted a vizsgákat legjobb tudásod szerint, nem is ellazázva, de nem is túlhajtva magad (én utóbbit tettem, ki is égtem a törit illetően).

Ha vmi konkrétabb kérdésed van, szívesen válaszolok.

2022. febr. 3. 15:48
 6/16 anonim ***** válasza:
100%

Ja, a képzésben több tárgy is van (pl latin, gazdaságtöri, művelődéstöri, történeti földrajz, segédtudomànyok, stb), nem csak ezek. Viszont ezek alkotják a képzés gerincét.

Plusz van 4 szigorlat (minden korszak kivéve az ókor?, amin a magyar és egyetemes előadások anyagából kell kb vizsgázni újra.

2022. febr. 3. 15:51
 7/16 A kérdező kommentje:
Nagyon köszönöm a részletes választ! :D
2022. febr. 4. 16:13
 8/16 anonim ***** válasza:
100%
Én itt tanulok Történelem-földrajz szakon, viszont sajnos otthagyom a képzést, nekem túl nehéz. Ez a második félévem, de már most látszik, hogy sokkal nehezebb, mint az előző. Mint ahogyan előttem is írták, ha nincs biztos angoltudásod (nekem sajnos nincs) már kapásból sokkal nehezebb dolgod van, mivel számos történelmi tárgynál elvárják, hogy idegennyelvű forrásokat is feldolgozz. Talán a középkoris tárgyak a legnehezebbek, kifejezetten szórótárgyak. Arra is számíts, hogy rendszeresen készülni kell, sokat kell olvasni. Szóval, ha nem annyira szeretsz hosszasan olvasni, akkor inkább mást ajánlok. Bár hozzáteszem, én most eléggé nehéz életszakaszban vagyok, a sulin kívül rengeteg más magánéleti problémám (anyagi, egészségügyi, stb.) problémám van, ami még inkább nehezebbé teszi a készülést. Természetesen ezek az én tapasztalataim, mindenki másképpen veszi az akadályok, én kevésbé. Egyébként ajánlom figyelmedbe, hogy szeptembertől jelentősen átalakul a tanárképzés, megrövidül a képzési idő, és elvileg a megtanulandó anyag is jóval könnyebb lesz. Mindenesetre nem szerettelek volna elijeszteni a töritől csak jobb, ha már az elején tudod mire számíts. Sok sikert kívánok a tanulmányaidhoz. :)
2022. febr. 22. 21:26
 9/16 anonim ***** válasza:
100%
Utolsóhoz csatlakozva annyit mondanék még (5-ös vagyok), hogy a bölcsész-természettudományi szakpárt csinálók gyakran szenvednek. Nem tudom miért, de az én évfolyamomban is kimondottan sokan hagyták ott a szakot (átmentek sima BA/BSc képzésre, tök másik szakra) a töri-föci, biosz-angol, stb. párosokkal. Lehet az is benne van, hogy az ELTÉ-n ezek egymástól messze vannak fizikailag is - tehát simán lehet, hogy az Astorián van órád, majd loholsz át Lágymányosra, majd vissza a Kazinczy utcába. Ha Google Maps-en ezeket leköveted, nem egy leányálom. Plusz - szerintem - nehéz lehet hirtelen áthangolódni mondjuk a szerves kémiáról Szent Márton életútjára. Ezzel nem el akartam venni a kedved, csak jelzem, hogy a BTK-TTK párosításoknak lehetnek buktatói.
2022. febr. 23. 09:53
 10/16 anonim ***** válasza:
100%
Most komolyan tudni kell angolul hogy egy töritanárnak tanulhass? Ez nem nevetséges kicsit? És akinek nincs pénze rá hogy egyetem elott évekig járjon angol tanárhoz az mit csináljon? Mikor térülne meg ez ez a kb 1 millio ft befektetés? Komolyan elmegy a kedvem.. Mindegy elmegyek dolgozni pár évig utána beiratkozom pár évre angoltanárhoz aztán johet az 5 éves egyetem..
2022. jún. 29. 14:16
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!