Mennyire nehéz az ELTE töri tanár szakja?
Köszönöm a válaszokat! :D
Azért ha valakinek még van tapasztalata/mesélni valója, akkor írhat, akár privátban is.
Én végigtoltam a képzést, utolsó félévemet csinálom, szóval a tanítási gyakorlaton kívül mindent megcsináltam már.
A képzésről: minden korszakhoz (közép-, kora új-, új- és jelenkor) 1-1 egyetemes és magyar előadás van, ahol így átfogóan vesztek mindent (Kiv. az ókor, az máshogy van). Nem lesz előadásokon mindenről szó, tankönyvből mindig kell sokat készülni. Ezekhez csatlakozik 2-2 szeminárium (kiscsoportos óra), ahol egy-egy témát veséztek ki (pl középkori magyar egyháztöri, Horthy-korszak, klímatörténet, stb.). Itt nincs vizsga, hanem előadást kell tartanod/beadandót kell írni/tesztet kell írni vagy szóban számot adni félév közepén és/vagy végén. Általában ezek vmilyen kombinációja kell és ebből egy jegy lesz majd.
Úgy készülj, hogy angolul vagy németül tudni kell. Szakirodalmat legalábbis tudni kell olvasni idegen nyelven. Talán az angol a legfontosabb, de németül is elég sokminden van. Ha olyan oktatóhoz kerülsz, aki ilyet vár el, akkor tojik rá, hogy neked ez nehézség.
Összességében a hozzáállásodtól függ. Van, aki tojik az egészre, megvan neki minden tárgya, de túl sok tudást nem vitt magával innen. Más betegre tanulja magát, mert maximalista.
Talán egy egészséges középutat kell megtalálni, azaz megcsinálod a feladataid, teljesíted a vizsgákat legjobb tudásod szerint, nem is ellazázva, de nem is túlhajtva magad (én utóbbit tettem, ki is égtem a törit illetően).
Ha vmi konkrétabb kérdésed van, szívesen válaszolok.
Ja, a képzésben több tárgy is van (pl latin, gazdaságtöri, művelődéstöri, történeti földrajz, segédtudomànyok, stb), nem csak ezek. Viszont ezek alkotják a képzés gerincét.
Plusz van 4 szigorlat (minden korszak kivéve az ókor?, amin a magyar és egyetemes előadások anyagából kell kb vizsgázni újra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!