Melegként mennyire tanácsos a Pázmányra (pszichológia) jelentkezni?
Ha kiderül, hogy meleg vagyok, esélyes, hogy elküldenek?
Vagy kiközösítenek?
Negatívan tárgyalják ezt a témát, ha szóba kerül egyes kurzusokon?
Mennyire befogadó a közeg, tekintve, hogy katolikus egyetem?
Elvárt, hogy egyetértsek a katolikus dogmákkal?
Az igaz, hogy ezt már nem úgy kell elképzelni, mint pl egy vallásos általános sulit/gimit, mert tényleg annyira nem lesz elvárt és kötelező a hit. Viszont az alapján, amiket én hallottam, az egyetetem vibe-ján full érződik ez a vallásos mentalitás. Tehát pl a tanárok úgy oktatnak, hogyha pl van valami megosztó közéleti téma, akkor általában az egyház álláspontját képviselik, illetve az egyetemi programokon is látszik, hogy más jellegűek, mint egy nem vallásos egyetem. Bár elvileg a Pázmány nem olyan vészes, mint a Károli, mert ott jobban megjelenik ez a konzervatívabb, ítélkezősebb vonal...
Mindenesetre nálam ez a 2 ki van zárva és marad az ELTE meg a vidéki egyetemek, mert nekem 12 év vallásos suli után egy picit elegem lett... :'D
egy pszichológia szakra készülő meleg
Oda jártam, több meleg évfolyamtársam is volt.
"Ha kiderül, hogy meleg vagyok, esélyes, hogy elküldenek?"
Nem és nem is tehetik. Akkor küldenek el, ha fegyelmi vétséged van vagy a tanulmányaid indokolják.
"Vagy kiközösítenek?"
Papíron nevetségesen hangzik, hogy egy olyan hallgatói közösségben, ami az egyik leggyakrabban foglalkozik a témával és azzal, hogy segítse a kirekesztés leküzdését, ilyesmi előforduljon, de bizony előfordulhat. Sajnos sok pszichológia szakra olyan emberek járnak, akiknek van valami mentális problémája, amit meg akarnak fejteni. Emiatt elég bitang emberekbe is bele lehet akadni. Nekem is volt szerencsém pár féreghez, aki nem bírt magával, de azért úgy gondolom, hogy nem ez a jellemző.
"Negatívan tárgyalják ezt a témát, ha szóba kerül egyes kurzusokon?"
Ezen a ponton meg kell kérdezzem, te hülye vagy vagy trollkodsz? Csezdmeg, az egész szakma azon dolgozik, hogy egy olyan kondíciót, ami egészségesnek számít a tudomány mai állása szerint, elfogadottá tehessen a társadalomban és az éreintetteket integrálja. Ha azért ez a hiszti, mert benne van az egyetem nevében, hogy katolikus, elárulom neked, hogy az csak abban nyilvánul meg, hogy van hittudományi kar és neked, mint odajárónak kell 2-3 tárgyat felvenned, ami a Bibliáról szól. Hűha, micsoda vallásosság...
"Elvárt, hogy egyetértsek a katolikus dogmákkal?"
Nem, nem az és nem mossák bele a szakmai tárgyakba. Ateistaként is teljesen emészthető formában tartották a bibliaismeretet meg az újszövetséget, egy laza, modern felfogású pap adott órát, úgy, mintha standupolna.
Tudom, hogy csurig vannak már a vallásos iskolák más vallásúakkal, ateistákkal, melegekkel... lassan többségben is... ami mondjuk nem csoda úgy, hogy vidéken lassan nem is lehet már máshova iskolába járni, vagy másféle felsőoktatásba bejutni. Szóval nem te lennél ott az egyetlen érintett, sorolni tudnám, hány melegről, más vallásúról vagy ateistáról hallottam, hogy hát efféle helyekre járt, jár, és járni fog. És végülis nem ették meg őket, semmiféle negatív tapasztalatuk nem volt. Ugyanakkor a melegek félelemben tartása az állami iskolákban is elő-előforduló jelenség, minthogy az embertömeg zsigeri viselkedését nem az határozza meg, hogy egyhetes korában minek keresztelték. Jóindulatú és aljas fiatalok mindenhol ugyanolyan arányban vannak, te pedig évfolyamtársak között töltöd az idődet, nem az intézmény eszmei megálmodói körében.
Persze én azért magamban felteszem mindig a kérdést, hogy "normális-e az illető", mert én elvből nem járnék egyházi iskolába. Nem azért, mert ők mit szólnának hozzám, hanem mert én gondolom úgy, hogy nem vallásosként nincs keresnivalóm olyan közösségben, ahova nem tartozom. Akkor is, ha ez csak egy névleges valami a bejárati kapu felett.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!