Szerintetek nyelvi előkészítős osztálynak van értelme?
Szóval azon gondolkoztam hogy inkább ilyen 6 éves képzést jelölök meg de nem tudom hogy lenne e értelme meg hogy erre mennyivel nehezebb bejutni esetleg mennyivel könnyebb?
(jó vagyok a nyelvtanulásban és érdekelne is csak nem tudom mennyire lenne fontos ez a +1év)
Én csak 5 éves nyelvi előkészítős képzésekről tudok...
Több típusa is van, egyénfüggő, hogy van-e értelme.
1. Teljesen új nyelvet kezdesz el tanulni nulláról, majd azt 9.-től kéttannyelvű tagozaton folytatod tovább, néhány tárgyat az adott nyelven tanulsz. Ez esetben a nyelvi előkészítő nagyon intenzív, egy év alatt nagyjából B2 szintre juthatsz el, az érettségivel együtt pedig automatikusan jár a C1 nyelvvizsga.
2. Korábban már tanultad a nyelvet és úgy folytatsz kéttannyelvű tanulmányokat 9.-től. Ebben az esetben jellemzően felmérik a nyelvtudásod szintjét, a nyelvi előkészítőt akár át is lehet ugorni, ha már B2 vagy ahhoz közeli szinten vagy.
3. Nyelvi előkészítő kéttannyelvű nélkül, már tanult nyelven. Ebben az esetben tényleg csak azon múlik, hogy te milyen szinten vagy az adott nyelvből. Ha B2 vagy ahhoz közeli szinten, akkor teljesen felesleges, egy év láblógatás.
Az én véleményem/tapasztalatom az, hogy a NYEK-nek csak kéttannyelvű esetében van érdemi haszna, pláne ha új nyelvet (pl. olasz, spanyol, francia) kezdesz el tanulni kéttanyelvű formában. Ideális, ha egy nyelven már beszélsz B2 közeli szinten - eleve az új nyelv esetén is egyfajta közvetítő nyelv az angol, anyanyelvi tanárok is vannak, akik nem beszélnek magyarul, velük angolul lehet kommunikálni.
Ez mindig iskolafüggő és tanár. Saját példa infó szak, osztály több mint a fele emelt angolra ment maradékeg összehozta a nyelvvizsgát.
Persze hogy lesz nyelvvizsgája így, de a szakmai órák borzasztóak voltak. Se baj több bölcsész lesz.
Én diszlexiásként jól jártam vele így is csak gép előtt írják levelet a helyesírásom miatt.
Diák nyelvre fókuszál egy évben kevesebb órája lesz szimplán abban az évben. Ha általános iskola után mentális meghurcoltnak érzed magad akkor ez az egy év feltöltő lehet. Tanulásból ténylegesen nem esel ki mellette. Be kell járni tanulni attól és készülni ez semmenyivel nem különösebben mástárgynál.
Fontos 6 év sok lesz mindegy mi van. Gondol technikum lesz az én szakgimi időszakban érettségikor leléptem szakmai oktatás színvonala miatt mint a többiek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!