Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Nyelvszakokról tapasztalatok,...

Nyelvszakokról tapasztalatok, észrevételek?

Figyelt kérdés

Tanárira készülök, de természetesen sima alapszakosok véleménye is érdekel, az órák nagy része úgyis megegyezik, ahogy tudom...

Tudom, hogy nem nyelviskola, az is egyértelmű, hogy már eleve egy középfokú nyelvtudás elvárt, ez az én esetemben bőven meg is lesz, illetve tényleg nagyon szeretem a nyelveket, úgymond ez a szenvedélyem.

Olvasgattam a tantárgyakat a mintatervben (mondjuk nem a legfrissebb verzió volt). A nyelvfejlesztés órákat úgy kell elképzelni, mint egy nyelvórát? Milyen szintről szokott általában indulni? B2? C1?

Aki nem kéttannyelvűbe járt, mennyire nehéz megszokni, hogy az adott nyelven vannak az órák, számonkérések? Tavaly részt vettem nyílt órán direkt, hogy ezt leteszteljem, ott mindent értettem.

Mennyi vizsga van? Vagy inkább jellemzők a beadandók, zh-k?

Minden érdekel.

2022. jan. 12. 18:49
 1/2 anonim ***** válasza:
78%

Szia!

Én régi képzésben (osztott) végeztem anglisztika BA-t +tanári mestert.

A középfokú tudás tényleg elvárt, az emelt érettségin ha nem volt problémád (jó százalék), akkor valószínűleg benn tudsz maradni. A nyelvfejlesztés nálunk ugyanolyan volt mint a sulis nyelvóra, szemináriumban (kötelező bejárni, nézik a hiányzást). Volt, aki megbukott, ők nagyon rossz szinten voltak, a többi tárgy sem ment volna nekik angolul, ott is hagyták a szakot.

Én nem kéttannyelvűbe jártam, de nagyon élveztem az angolul tartott órákat, érthetőek voltak, ha közép fölötti szinten vagy (ahogy írtad), tényleg ne félj ettől.

Vizsga sok van, nekem volt, hogy 13 volt egy félévben, van, amelyik nehezebb, van ami tényleg nulla tanulásos. Illetve vannak megajánlott jegyes órák, ahol tulajdonképpen a féléves "órai munkádra" kaphatsz jegyet, akkor neked abból nem kell vizsgázni.

2022. jan. 12. 19:58
 2/2 anonim ***** válasza:
70%

Szia!

Én most vagyok spanyol alapszakon (másodéves) az ELTE-n és a nyelvek megjelölése alapján gondolom neked is ez lesz az egyik szakpárod.

Először is, a mintaterv az mindig "friss", csak ha látsz mellette évszám megjelölést az azt jelenti, hogy abban az évben frissítettek rajta (például a spanyolos tanegységlista 2019-es nálunk, mert akkor módosítottak rajta picit, úgyhogy akit azóta vettek fel, azoknak ezt a tervezetet kell követni).

Nálunk a nyelvfejlesztések nyelvóra szerűek voltak (gondolom legalábbis, nem iskolában tanultam meg a nyelvet, szóval nem tudom milyen egy gimis spanyol nyelvóra), de azért a szint az bőven magasabb, gazdasági szókincs, jogi szókincs, munka világa, stb (és itt nem olyanokra gondolok, hogy mondjuk "ügyvéd", hanem pl munka törvénykönyve, etc.) Mi uniós szövegeket is fordítottunk. Ezek a nyelvfejlesztések egyébként azért vannak, hogy első félév végére legyél egy közel C1-es szinten a Reválida miatt (az ilyen év végi nyelvi alapvizsga, elég nagy bukás aránnyal). Magyarán, a nyelvfejlesztéseken elvárt egy erősebb B2 szint, mind szóban, mind írásban, ki kell tudnod fejteni a véleményed érthetően és logikusan, elég nagy folyékonysággal.

Igazából a kéttannyelvűség semmit nem jelent, nekem van jópár kéttannyelvűs szaktársam, akik úgy beszélnek spanyolul, hogy a helyükben nem reklámoznám, hogy kéttannyelvűbe jártam... Szóval elméletileg előnyben indulnak, gyakorlatilag egy csomónak nincs nagyobb tudása, mint mondjuk annak, aki normál óraszámban tanult a gimiben spanyolt. Mivel én napi szinten használom a nyelvet, nem okozott nehézséget az órákat követni, úgyhogy arra bíztatlak próbálj meg anyanyelvű ismerősöket szerezni és beszélni velük jó sűrűn és akkor nem lesz baj.

Az, hogy mennyi vizsga van nagyon függ a félévtől. Nekem első félévben volt 6 vizsgaidőszakos vizsgám, mert egy csomó órám elmélet volt és nem gyakorlat, másodikban is volt három, most viszont csak kettő, mert ebben a félévben kb minden tárgyam gyak. Gyakon vagy az van, hogy az egész évi teljesítményed alapján kapsz egy jegyet (természetesen ez az órai munkából, beadandókból, kis számonkérésekből tevődik össze) vagy van pár zh év közben, amiknek az összesített eredménye alapján kapsz majd egy jegyet. Ha van még egyéb kérdésed, írj nyugodtan:D

2022. jan. 13. 15:45

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!