Milyen szakra menjek tovább?
Mondjuk van olyan, hogy biomatematika meg még az analitikai kémia, ami matekos még.
De hogy ha egyáltalán nem érdekel sem a biológia, sem a kémia (még a matekos részei sem), akkor még a mérnökit tudom ajánlani ég.
Ha szereted a matekot és problémákat megoldani, akkor nézd meg a data science (adattudomány) nevű foglalkozást is. Menő cucc és hatalmas az igény rá. Ez gyakorlatilag adatelemzést jelent + tanuló algoritmusok fejlesztését, mesterséges intelligenciát, ilyesmit... Sok statisztika, nem túl sok programozás, és jó elemző és lényeglátó készség kell hozzá...
Többféle módon lehetsz adattudós, a legjellemzőbbek:
- Matek alapszak, statisztika vagy data analytics mesterszak (külföldön...) vagy alkalmazott matek mesterszak itthon és rátanulsz
- Matek alapszak, banki és biztosítási matematika mesterszak
- Programtervező informatikus vagy informatikus mérnök szak (és van ilyen specializációja, bár túl messzire nem jutnak, de rátanulsz)
- Alkalmazott közgazdaságtan vagy kereskedelem és marketing alapszak + ELTE Survey statisztika és adatanalitika mesterszak (nagyon jó párosítás mindkettő!)
- Szociológia alapszak és ELTE survey statisztika mesterszak (egyébként direkt nekik van eredetileg kitalálva) - úgy tudom a Károlin pl. szociológián direkt van big data szakirány, de az ELTE szociológia szak is nagyon magas minőségű
- Biológia alapszak + biostatisztika vagy bioinformatika mesterszak => ez utóbbi kettőt nem tudom, hogy itthon van-e, de az tény, hogy a nemzetközi data science piacon nagy erőt képviselnek a biostatisztikusok -> mivel rengeteg adatuk van és nagyon fontos a munkájuk
Ez most csak egy ötlet volt egy olyan szakmára, amire itthon még alig van képzés, és hatalmas jövő előtt áll, azonkívül iszonyúan érdekes, sokoldalú és izgalmas. (Elnézést kicsit elfogult vagyok. ;))
Ui: el ne felejtsem az alábbi képzéseket is még az adattudós rovatban:
- Corvinus vagy PTE gazdaság- és pénzügymatematikai elemző osztatlan szak (gyakorlatilag közgazdász-adattudósokat képeznek default)
- Pszichológia szak + BME számítógépes és kognitív idegtudomány mesterszak vagy kognitív pszichológia mesterszak + rátanulsz + esetleg külföldön behavioral science PhD...
Szóval rengeteg a lehetőség, és tényleg jó kis szakma!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!