Nem vesznek fel orvosira. Mit csináljak?
Sajnos már 4. próbálkozásra se vettek fel orvosira és borzalmasan rosszul érzem magam miatta.
Nem a képességeimmel van probléma (ezt több szaktanár is megerősítette) és rettentő sokat készültem az érettségikre. Nem lustálkodtam el, hanem tényleg lelkiismeretesen készültem!
Itthon kényelmes környezetbe az összes emelt kémia/biosz érettségit 80% fölé megtudtam csinálni, viszont élesbe annyira leblokkolok hogy nem megy.
Pszichológusnál is voltam már ez miatt és ez jelenleg is folyamatban van. Azt mondták debilizáló szorongásom van.
Egy évet megcsináltam a gyógyszerészetin viszonylag jó eredményekkel és dühít, hogy az érettséginél sokkal nehezebb tárgyakból is sikerült jó vizsgákat csináljak és itt egyáltalán nem izgultam, de az érettségi… mintha kiszednék az agyam.
A gyógyszerészeti nagyon nagyon nem tetszik és nagyon nem akarok gyógyszerész lenni, viszont már belefáradtam a sok próbálgatásba az orvosira.
Ezt láttam jó B tervnek de nagyon nem tetszik.
Teljes szívemből szeretnék orvos lenni és én úgy gondolom jó is lennék benne és menne az egyetem, de egyszerűen nem tudok bekerülni.
Mit csináljak? Más is van/volt ilyen helyzetben?
Kedves Utolsó!
A közepek is ugyan úgy számítanak, ha valaki nem duplázással felvételizik.
Az, hogy valaki problémákkal elmegy pszichológushoz egyáltalán nem a gyengeség jele és nem azt jelenti, hogy ő ne tudna bármit kezdeni az egyetemen.
Nem könnyű szak. Most én a gyógyszerészetiről tudok beszélni, de az se könnyű. Megterheli az embert mentálisan
Szia! Nagyon sok jó dolgot írtak le (és néhány hülye válasz is volt...), én még tennék hozzá néhány dolgot!
Hagyd a fenébe az egészet, a GYTK-t meg az ÁOK-t is. Egy időre. Nem tudom, hogy már az érettségi megszerzése után kábé csak a két tantárgyra, illetve a GYTK-s tantárgyakra készülsz-e? Ha igen, az valóban lelkileg kimerítő.
Ha nem csináltál közben tényleg nagyon semmit (itt most ér a jogsiszerzés és a nyelvvizsga is), csak tanultál otthon, akkor itt az ideje, hogy megtapasztald, milyen kicsit más cipőben lenni. Menj el dolgozni, akár kimerítő, akár keveset keresel! Ugyanabban a környezetben mozogsz már négy éve (plusz előtte közoktatás), nem volt előrelépés, nagyobb inger csak a GYTK volt, néhány új élménnyel, amit nem tudtál teljesen megélni, mert nem ez volt a célod. A környezetváltás, illetve hogy megtapasztalod, milyen az élet aktív része (az egyetemet is főleg passzívnak mondanám, a középiskolai tananyag elsajátítását is), hogy kezelnek téged teljes értékű felnőttként, lökést adna, ha mást nem is, annyi dolgod lenne, hogy elfelejtenéd a ráparázást. Emellett hidd el, hogy ha ilyen tapasztalattal IS kerülsz be a tényleg kívánt szakodra, a legrosszindulatúbb tanár megjegyzése sem fog téged megrendíteni. Hallgass rám ebben, ezt mások, a pszichológus/pszichiáter is meg tudja nekem erősíteni: HA rástresszelsz valamire, és az a stressz évek óta tart, akkor nemhogy fizikailag (pszichoszomatikus betegségek, hellósztok, esetleg jön a rák is már 50-re?), hanem mentálisan is leépíted magad. Mivel még fejlődő huszonéves vagy, alakítsd a gondolkozásmódod, ne csak egy irányba rögzülj be (abból lesznek később a az erősen boomer felnőttek). Ha dolgozol például, nem fogy az állami féléved, és meg tudod keresni előre is a szép anatómiaatlaszokra, sztetoszkópra, jegyzetelős ipadra, mekdáneldcre a pénzt stb, amellett, hogy kicsit kirobbansz az egyhangú biosz-kémia érettségis életből.
Kicsit gondolj magadra orvosi, egészségügyi szempontból! Ez a stressz nem jó? Te ha háziorvos, pszichiáter vagy pszichológus lennél, mit tanácsolnál magadnak? (remélem azt amit én leírok :D) Mi a stressz hatása? (Véleményem szerint a stressz, az emberben megoldatlan problémák jelentik a betegségek jelentős részét, ami utána magával rántja az egész szervezetet ÉS NYILVÁN ebből adódóan a gondolkozásmódot /általános közérzet és így a hétköznapokhoz való hozzáállás/)
A másik dolog, amit neked kell megvizsgálnod, remélem érthető, hogy miért kérdezem (a te érdeked miatt teszem fel a kérdéseket):
- Minden rendben otthon (anya, apa, tesó, egyéb rokon, ismerős)? Érdemes róla beszélni a szakemberrel.
- A felkészítő tanárok normálisak? Nem lehetne jobbat is találni náluk? Jól adják le az anyagok, jól kérdezik ki? Nem lehetne tanulással kapcsolatban valami még ideálisabb (környezet pl.)?
- PONTOSAN mikor izgulsz? Csak amikor belépsz a középiskolába, ahol az érettségit írod? MENNYIVEL előtte parázol rá? Mit érzel pontosan? Írd le magadnak, nem kell senkinek megmutatni.
- HOGYAN NYILVÁNUL meg a szorongás? Mire gondolsz közben? Mi történik közben a testeddel/fejedben?
Amit mondtam, változtass. Látod, hogy az eddig alkalmazott stratégia nem működött, többször sem. Ha csak rajtad múlik, változtass. NAPRÓL NAPRA KICSIT, így megy ez az ÁOK-on is, és a GYTK-n is, nem egy nap, egy hét, egy hónap tanulod meg az egész emberi testet, vagy az általános kémiát, vagy a latin nyelvet (MINT ahogy semmit sem az életben, az iskolában). A szokásaidat, gondolataidat minden nap egy kicsit változtasd a jó irányba. Ugyanaz a lényege: kidolgozol egy ütemtervet, pl. napi 5 feladatot oldok meg az Ötösöm lesz kémiából - analóg azzal, hogy ma 10 percet foglalkozok azzal, hogy a mentális erősségemet edzem (meditálás, naplóírás stb.).
A MÁSIK CÉLOD még az legyen, hogy ha meg is írod annyira az érettségiket, azt júniusba kézbe kapod, júliusba felvesznek, a kialakult önostorozó szokásaid nem fognak kedvező felvételi SMS pittyenésére elmúlni, vagy a Sobotta megvásárlásakor. EZ IS MOTIVÁLJON, hogy magadból a maximumot kihozva, nyugodtan tudjál majd akkor is készülni az első vizsgáidra, kis zd-idra készülni, ne térjenek vissza a számodra rossz kimenetelű szokások.
A LÉNYEG, hogy amit leírtam, ne csak olvasd, és görgesd tovább, mondva "tök igaza van, tök jókat ír", hanem csinálj is valamit. Itt most nem bioszkémiát kell tanulni (Főleg hogy ha tudod is már a tantárgyakat), hanem minden energiádat a személyes fejlődésedre kell szánni, azt pedig CSAK TE tudod megcsinálni, nem a pszichológus, nem a gyógyszer.
Tanuld meg, hogy nem csak az orvosira kerülés és az orvosi, meg a rezidensképzés lehet ilyen nehéz, hanem az élet is, sokkal. Lelkileg nagyon edzettnek kell lenni, hidd el, ha foglalkozol a mentális egészségeddel, csak előnyödre válhat.
Nyugodtan írj, ha van kérdésed, vagy még szeretnél megbeszélni valamit!
16.válaszoló , ne izgulj ! Menni fog, bízz magadban.:)
Én is nagyon izgulós vagyok, de mára sikerült túllendülnöm ezen.
( ma voltam gyógyszertanból és ötös lett :D )
Egy barátnőmet is 5. próbálkozására vették fel, most színkitűnő medika!
Soha ne add fel az álmaid! ❤
Nagyon szépen köszönöm mindenkinek a pozitív gondolatokat!!
Sikerült 87%-os kémiát írnom és legyőztem a félelmeim.
Most már röhögve tekintek vissza erre az egészre az orvosi falai között..
Köszönöm mindenkinek mégegyszer
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!