Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Próbálkozzak újra az érettségi...

Próbálkozzak újra az érettségivel az orvosi egyetem miatt?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Másodjára jelentkeztem az orvosira, de nem vettek fel. Megjelöltem a gyógytornász szakot is mivel időközben az is megtetszett, és szerettem volna egy B opciót, így oda bejutottam. Nagyon jól teljesítek az egyetemen és tetszik amit tanulok, viszont nem tudom kiverni a fejemből az orvosit, hiszen ez az álmom..

Bioszból csak minimálisan kellene javítanom, kémiából viszont a számolások miatt jócskán.

Megérné megpróbálni 3. alkalommal is a két érettségit?

Mit gondoltok?

Válaszaitokat előre is köszönöm! :)

2021. nov. 4. 08:27
A kérdező szavazást indított:
Próbáld meg újra!
Nem hiszem, hogy megérné újra próbálkoznod.
48 szavazat
 1/8 anonim ***** válasza:
85%

Ezt neked kell tudnod.

Ha 10-ből 9 azt írja, hogy nem, akkor nem jelentkezel?

Ha 10-ből 9 azt írja, hogy igen, akkor már jelentkezel?

Ameddig nincs rendben az önbizalmad, addig hanyagold az orvosit.

2021. nov. 4. 08:31
 2/8 anonim ***** válasza:
96%
Az orvos és a gyógytornász két nagyon különböző szakma. Orvos akarsz lenni? Akkor hajrá. De (és most nyers leszek) ha csak úgy "Az Orvosi" mint homályos cél lebeg a szemed előtt, vagy hogy elmondhasd magadtól, oRvOsTaNhaLlgATó vagy, akkor inkább el se kezdd.
2021. nov. 4. 10:58
 3/8 anonim ***** válasza:
89%
harmadéves orvosisként, akit nem vettek fel elsőre mondom, hogy megéri újra próbálkozni ha van rá lehetőség
2021. nov. 4. 11:07
 4/8 anonim ***** válasza:
100%

Igazából ezen mi sajnos n tudunk sokat segíteni.

Csak és kizárólag neked kell tudnod,hogy mi akarsz lenni.

Viszont,ha tényleg orvos szeretnél lenni,oda nagyon nagy elhatározás kell,mivel rohadt nehéz.

És nem csak az egyetem, hanem mint hivatás is.

Én pedig egy picit hiányolom.ezt a z elhatározást a kérdésedből (ez persze csak személyes vélemény,lehet vitatkozni).

2021. nov. 4. 16:42
 5/8 anonim ***** válasza:
100%

Meglehet, hogy én is nyers leszek, de a harmadiknál már azért átgondolandó. Még a másodiknál azt mondom, bármilyen is lett az előző érettségid, de ha nagyon orvosira akarsz menni, szánj rá egy évet, készülj rendesen és természetesen próbáld újra. De a második felvételid előtt már megírhattál 3 érettségit, utána a harmadik jelentkezés (és további két érettségi lehetőség) szerintem attól függ, hogy eddig mennyivel maradtál le a ponthatárról. Mert, ha másodjára csak pl. 5 ponttal maradtál le, akkor simán próbáld meg újra, de ha mondjuk első körben 50-nel, a másodikban 45-tel, akkor inkább nem erőltetném, mert felesleges.

Persze nem jó, ha beletörődsz, hogy soha nem vesznek fel, elvégzed a gyógytornászt és hátralévő életedben az motoszkál a fejedben, hogy "de mi lett volna, ha...". De ezzel együtt az sem megoldás, hogy éveken keresztül érettségizgetsz, még a nyolcadik felvételi után is azt mondván, hogy "majd jövőre mostmár majdcsak bekerülök!" (ismertem ilyet, néha mégis tudni kéne feladni, mert van határ a kitartás és az időpazarlás között), mert akkor 50 éves korodra se leszel orvos.

És igen, sokan vannak, akiket nem vesznek fel elsőre, de nem mindegy, hogy azért, mert először valami miatt nem sikerült olyanra az érettségi, de másodjára már simán bent vannak, vagy már tizedjére se szenvedi be magát, mert egyszerűen nem fogja fel annyira az anyagot, hogy jó pontszámot hozzon össze.

Szerintem nézd meg az eddigi teljesítményed alapján, hogy mennyi realitása van a dolognak (mennyire teljesítesz az elvárás alatt) úgy egyáltalán és utána állapodj meg magaddal egy lélektani határban, hogy meddig mehetsz el, hány próbálkozást engedsz meg magadnak, mettől látod feleslegesnek. Ha ez pl. pont a 3, akkor most még hajrá, és az után már nem; de ha neked ilyen 4-5 próbálkozás is belefér, a te döntésed, mikortól látod időpazarlásnak.

2021. nov. 4. 21:38
 6/8 A kérdező kommentje:

Köszönöm az eddigi válaszokat!:)

Az elhatározottságom az orvosi felé hidd el vitathatatlan, ha ez nem is látszik a kérdésből, személyes okok mindenképpen alátámasztják:)

De be kell vallanom, hogy mindkét évben volt más amire koncentrálnom kellett, pl. Szakma megszerzése, arra való tanulás, gyakorlatokra kellett járnom , sokszor nagyon későn jutottam haza, utána pedig nem volt már erőm leülni a kémiához.

Tehát bevallom nem tettem oda magamat teljesen a felkészülésben, az elméletem jó, a számolás az amire több időt kellett volna fordítanom.

Viszont ha kétszer rá készülsz és nem sikerül , bosszantó, és szomorú is tud lenni, (hiába nem teljes bedobással csináltam , tanultam rá) így megfordul az ember fejében hogy most megint kudarcot fogok vallani, hiába van időm rá?! Próbáljam meg? Vagy ne?

Úgy gondolom ezt érzitek a kérdésemben, a kudarctól való félelmet, nem pedig az orvosihoz való elkötelezettségem hiányát. :)

Tényleg köszönöm a tanácsaitokat válaszaitokat, még a napokban átgondolom. :D

2021. nov. 5. 06:17
 7/8 anonim ***** válasza:
65%

Ha az orvosi az álmod, akkor úgy tedd fel a kérdést: akarod-e elengedni az álmodat, vagy inkább küzdesz érte?

Én például olyan személyiség vagyok, aki nem akar azon keseregni egész életében, hogy volt egy álmom, de elengedtem. Ezért például már 40+ évesen doktoráltam le (pedig 24 évesen kezdtem el a doktori iskolát), mert bár személyes okokból annak idején nem tudtam megírni a disszertációmat, de 15 évvel később újrakezdtem és megírtam! Ugyancsak, 46 évesen újra beiratkoztam egyetemre, és végre azt tanulom, ami igazán érdekel.

Szóval ha te is olyan személyiség vagy mint én, akkor nekifeszülsz az érettséginek, magántanárral és rengeteg gyakorlással, és írsz egy nagyon jót. Jövő ilyenkorra már el is felejted az egészet.

2021. nov. 6. 10:11
 8/8 anonim ***** válasza:
78%
Van olyan csoporttarsam, aki 2-4 evvel erettsegi utan kezdte, es a legtobb ember egy evet csuszik, valaki kettot, valaki negyet kihagyott gyerek miatt. Senkit nem erdekel, hany eves vagy, ha el tudod tartani magad, vagy eltartanak, nyugodtan kezd el, kemia szamolasokat meg csak elvetve latni, erettsegizni 80+%os eredmennyel meg mindig bonyolultabb volt szerintem, mint az orvosi kemia targy, a biokemia meg mar teljesen mas vilag lesz ugyis.
2021. nov. 6. 15:48

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!