Mennyire nézik a cégek a diplomát?
Semennyire. Azt egyáltalán nem, hogy hol végeztél, de magát a papírt is nagyon kevés helyen kérik be lefénymásolni. Tőlem sosem kérték, elég volt az önéletrajzos említés. Páromtól egyszer kérték csak be (jó kis állami szférában).
Párom gazdinfós én mérnökinformatikus (meg van egy másik, nem szakmai bsc-m korábbról). Egyikünk sem valami bme/elte/nemtommiamenőmég diákja volt, de eddig mindenhol a szakmai teszten/beszélgetésen múlott az egész szinte.
Talán olyan értelemben számított, hogy volt szabad kapacitásunk a kötelező teljesítése mellett is és mindketten bőven dolgoztunk a képzés több, mint fele alatt valamilyen formában, a végére már a szakmánkban, ezért technikailag sosem voltunk ténylegesen pályakezdők. Inkább a volt munkahelyekről beszéltünk az interjún is, nem arról, hogy ki hova járt.
Alapvetően azt, hogy magát a diplomát hol kaptad nem nézik. Max az első munkahelyen pályakezdőként lehet huszadrangú szempont. De azért van egy pár járulékos dolog, ami miatt számít valamennyire.
Egyrészt a diplomát ugyan nem nézik, de a tudást igen. És bizony a különböző egyetemeken nem pont egyforma az oktatás.
Másrészt sokat számít az, hogy mennyi időd van az egyetem mellett egyéb dolgokra. Egy komolyabb egyetem heti 40 óra tanulással kevesebbet ér, mint egy lazább egyetem heti 25 óra tanulással, mellé 10 óra nyelvtanulással és 5 óra egyéb képességek (pl. soft skillek) fejlesztésével.
Harmadrészt pedig az egyetem gyakornoki programjai és a vele szerződött cégek listája nagyjából meghatározza azt, hogy merre tudsz orientálódni, ha dolgozni is szeretnél a tanulmányok mellett.
Attól függ, melyik szakmában.
Informatikában teljesen mindegy, hova jártál, jó a GDF is. Tényleg senkit nem érdekel.
Gazdasági területen ugyanez. Ismerek nagy multinál fizetős iskolákban (Edutus stb.) végzetteket is, magas állásokban.
Viszont például a gépészmérnököknél egy kicsit számít, hogy hol végeztél. Ha nem a BME-n vagy esetleg Miskolcon, akkor egy kis deficittel indulsz a pályán. Nem végzetes a helyzet, csak kicsit többet kell bizonyítanod.
A jogban meg, bár ismerek Károlis jogászt Google-szintű helyen, de azért általában az ELTE-n és Pázmányon végzetteknek elég nagy a karrier-előnyük. Ez sem végzetes, csak érdemes a jobb egyetemekre menni, mert nagy a túlképzés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!