A 2 éves pénzgyi szakügyintézőt el lehet végezni, ha matekból 3-as vagyok? Nagyon nehéz? Mert sztem ezzel el tudnék helyezkedni de nagyon félek a matektól. Aki megcsinálta az lécci írjon h milyen nehézségű!
Kedves kérdező!
Ezt a szakot végzettekkel Dunát lehetne rekeszteni. SOHA nem fogsz sok pénzt keresni, ha nem vagy jó a szakmádban. És ha nem megy a matek, nem leszel jó. Vagy megerőlteted magad, megtanulod (lehetséges, természetesen), de ha nem szereted, nem leszel jó megintcsak a szakmádban. Állíítólag egyre több munkáltató megkérdezi a jegyeidet is. Hát ki fog felvenni, ha esetleg 2-es, 3-as jegyeid lesznek?
A másik: senki sem lesz attól intelligens, vagy kevésbé trágár, hogy tanul...Intelligencia, tudás (tanultság) nem egyenlő.
Egy tanácsot tudok adni: végezz el két szakot.
-egy okj-t (az első 23 éves korig ingyenes), ami érdekel, olyan területen és egy gazdasági, műszaki egyetemet, vagy fordítva
-két egyetemet végezz: egyet, ami érdekel, egyet, ami inkább hasznos. A tandíj kérdése bonyolult (mármint, hogy mikor kell fizetni és mikor nem a képzésért), de ha akarod, leírom, amit tudok.
Szívesen:) Nos, a felvi.hu a következő módon írta le kérdésemre mailben a dolgokat: ha felvesznek egy A szakra, majd később egy B szakra, akkor:
-mindkettőt végezheted államilag finanszírozott formában, ha a B szakot legkésőbb az A (azaz az elsőnek elkezdett) szakod 3. félévében elkezded. Ha később kezded el (mondjuk az A szak 5. félévében, tehát amikor már harmadéves vagy), akkor viszont csak költségtérítésesre mehetsz.
Ha már elvégeztél egy Ba-t, Ma-t (felsőfokú szakképzést, doktorit), akkor nem kezdhetsz el ingyenesen egy másik ugyanolyan képzést. Egy BA megvan, második BA csak költségtérítésesen mehet. De ha a BA-t eleve fizetősön csináltad, akkor az MA-ra mehetsz áll. finanszírozottra.
Az állam 12 félévet támogat, ha egyszerre csinálsz két szakot (ingyen, tehát az A szak 3. félévében kezded a B szakot), akkor félévente egy félév vonódik le a 12-ből, tehát nem kettő, ami esetleg logikus lenne a két párhuzamos szak mellett.
Ha az A szakot befejezed, akkor a B szak utolsó évéért (5. félévtől) már fizetned kell. Erre elvileg van egy kiskapu, nem tudom, mennyire működik: nem végzed el időben az A szakot (vagyis 7., ill. 8. félévre is hagysz néhány tárgyat, magyarán csúszol) és akkor egyszerre végzel a két szakon, ingyenesen csináltad mindkettőt. De ez nem tudom, hogy működhet-e a gyakorlatban, de szerintem igen...Az állam egy 6 féléves képzést plusz 2 félévig még támogat tudtommal egyébként.
Nos, jelenleg ez a helyzet, én így tudom, ha valamit rosszul tudnék (bár nekem a felvisek írták ezt így), akkor javítson ki, aki jobban tudja.
Nem tudom, hány éves vagy, de ha érdekel ez a dolog, akkor azért rendszeresen figyeld, hogy épp mi a helyzet, mert ez változhat is.
Amúgy állítólag sok helyen van olyan, hogy részletre fizetheted a tandíjat, illetve bizonyos körülmények közt csökkenthetik a tandíjadat (mondjuk szociális helyzet alapján).
Tudtommal amúgy a műszaki, gazdasági képzések nagyon felkapottak mostanában, mondjuk a villamosmérnöki. De ha jó vagy nyelvekből, mehetsz nemzetközi gazdaságra (vagy gazdálkodás, nem tudom, mi a pontos neve). Mindenesetre ne (csak) azt nézd, hogy mire jelentkeznek a legtöbben, ennek nem sok köze van ahhoz, hogy mivel lehet jól keresni. Most pl. nagyon felkapott a turizmus, de ezt sokan szerintem félreértik, mármint azt hiszik, hogy utazás az egész, pedig nem. Ezt a szakot tehát nem ajánlom, csak ha elhivatottságot érzel, mert alapjáraton bizony nem lehet olyan nagyon jól keresni ezzel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!