Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Vegyésznek vagy vegyészmérnökn...

Vegyésznek vagy vegyészmérnöknek megéri tanulni? Mennyire keresett szakma? 16/L

Figyelt kérdés
2021. szept. 15. 20:50
A kérdező szavazást indított:
Igen, ezt tanultam, megérte ezt a szakot választanom, találtam munkát vele.
Ezt tanultam, nem éri meg ezt a szakot választani, nem találtam munkát vele.
Nem tanultam ezt a szakot, de úgy tudom, hogy igen, megéri ezt tanulni.
Nem tanultam ezt a szakot, de úgy tudom, hogy sajnos nem érte meg másnak.
14 szavazat
 1/7 A kérdező kommentje:
Pályaválasztás szempontjából érdekelne, hogy ha egyetem, merre érdemes orientálódnom.
2021. szept. 15. 20:51
 2/7 anonim ***** válasza:
100%
Párom diplomás vegyészmérnök. Budapesti laborban dolgozik, középvezetői pozícióban, de még van lehetőség előrelépésre. Jól keres (összeget nem írok), megbecsülik, és hosszútávon van lehetőség előrelépésre is.
2021. szept. 15. 21:08
 3/7 anonim ***** válasza:
100%

Előző vagyok.

Bocsi, kétszer is leírtam az előrelépést:)

Szerintem vegyészmérnökként, egy stabil, használható (!!) angolnyelvtudással simán el tudsz helyezkedni, akár már egyetemistaként. Nagyon nagy a kereslet.

2021. szept. 15. 21:10
 4/7 A kérdező kommentje:
Eddig 6-ból 2 pozitív és 4 negatív szavazat.
2021. szept. 15. 23:02
 5/7 anonim ***** válasza:
73%

Nekem vegyészként vannak jó tapasztalataim, úgy, mint a 2-esnek.

Azzal azonban nem értek egyet, hogy nagy a kereslet. Van jó állás mindkét szakmának, de nem túl sok.

2021. szept. 18. 10:28
 6/7 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem a válasz nagyban függ az intézménytől, illetve a vegyész és vegyészmérnök közötti látszólag kis eltéréstől. Vegyészmérnök inkább gyakorlati, vegyész inkább elméleti foglalkoztatottságot takar (legalábbis én ezt látom, hallom).

Nekünk az ELTE-n pl. rengeteg kapcsolatunk van a nagyobb vállalatokkal (MOL, Aegis, Soneas, Servier, Bayer, Richter, "MTA", etc.) mert

1, ELTE-s doktorok elmentek ipari környezetbe,

2, volt ELTE-s oktatók ipari alkalmazása,

3, iparból visszajött oktató,

4, szerződéses gyakornokság,

5, stb.,

vagyis könnyen be lehet jutni, igazából bárhová gyakornoknak, aztán szakdolgozónak diplomához.

Mind a kereset, mind kereslet változó.

Kutatóként kevesebb pénzt keresni (nem feltétlen igaz), az iparban - különösen gyógyszerészet területén - jobban megfizetnek (beosztástól függően).

Amit biztosan állíthatok, hogy az ipar számára analitikusból kielégíthetetlen a kereslet jelenleg. Külön csapat áll rendelkezésre HPLC(+GC), HPLC+MS, NMR, stb. eszközök kezelésére, működtetésére. Persze, máshogy is el lehet helyezkedni, de ez folytonos keresletet tart fent modern eszközpark (és elég kényelmes munkaidő) kínálatával. Kutatási területnél pedig ennek a kérdésnek nincs igazán relevanciája, mert a bekerülés egy csoportba

1, kompetencia alapú,

2, bárkinek lehetséges.

Az első inkább arra igaz, amikor már 10+ hallgató dolgozik egy pár kutató alatt és alapvetően is elfoglaltak. A "rossz" fizetés nem sokakat csábít (már abból az egyébként is kevés emberből, aki kémiát mer tanulni manapság), szóval általában nincs akadálya bejutni egy kutatócsoportba.

Összefoglalva én ajánlani tudom, mert ez az állás nem szűnik meg az elkövetkezendő ~ 250 évben, relatív jól lehet keresni vele és széles a kínálat a foglalkoztatások típusának palettáján.

2021. szept. 19. 02:50
 7/7 anonim ***** válasza:
100%

Vegyészmérnök vagyok, de olyan jól megírta az előttem hozzászóló, hogy már nem tudok mást hozzáfűzni.😀

Szeresd a kémiát.

2021. szept. 19. 19:06

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!