Az orvosira megéri felvenni a diákhitelt?
Sziasztok! A szüleim nem támogatnának anyagilag, ezért csak a diákhitel 1-et tudnám felvenni, ami havonta kb 150-200 ezer lenne.
Ha elvégezem az orvosit, akkor 4 hónap múlva el kellene kezdenem törleszteni, viszont nincs/nem lenne semmilyen önerőm. A rezidens éveimben keveset keresnék, ezért ha törlesztenem kellene, alig maradna pénzem.
Mi a jó megoldás?
5,5*12*150.000 = 9.900.000 forint.
Ha havi 300 ezret is tudnál törleszteni, akkor is majdnem 3 évig tartana, pedig a kezdő fizetésed lehet hogy kevesebb lesz....
Legfeljebb akkor, hogyha utána rögtön kimész külföldre milliós fizetésért. Lehúzol egy-két évet kint, utána még mindig visszajöhetsz a 10+ évedet lehúzni az állami éveidért. Persze kint is maradhatsz, ha ott jó neked.
Ha itthon akarsz orvos lenni tartozással a nyakadban, az nem egy életbiztosítás.
Arra vigyazz, hogy a diakhitel1-en van 1,99% kamat ami az elso folyositast kovetoen csak novekszik napi szinten es minel tobb penzt fogsz felhasznalni, minel kevesebb (vagy eppen nulla torlesztovel) az az osszeg egyre szebben fog feljebb menni.
Jo dolog az orvosi de merlegelned kell mennyire megy es utana osztani szorozni, hogy megeri-e folytatni es ezzel a hitellel vegigcsinalni.
Persze meg mindig sokkal kedvezobb a diakhitel 1, mint egy szemelyi kolcson de azert na, a fent leirttal is szamolj kerlek.
Én a diákmunkát javasolnám. Gondolom nem most mész rögtön orvosira még,hanem jövőre.
1 nyár alatt meg lehet simán keresni 300.000 forintot, de még 500.000-et is diákmunkával. Ha van 1-2 nyarad az orvosiig akkor egészen szép összeget össze tudsz szedni. +téli/ősz/tavaszi szünetre is szoktak meghirdetni pár napos munkákat,ott is össze lehet szedni alkalmanként pár 10.000 forintot.
Orvosi mellett nem nagyon lehet rendszeresen dolgozni, de ha 1 hónapban 2-3x elvállalsz pár órás alkalmi munkákat már az is pénz.
Így is fel kéne venned valamennyi hitelt,de legalább nem 8 milliós összegekre jönne ki,hanem max a felére.
Miért van szükséged havi 150-200 ezerre? Ebből kb. luxus életed lehet egyetem mellett, amiből úgy gondolom, hogy támogatás hiányában nyugodtan elengedhetsz ezt-azt. Végzős vagyok orvosin, az elmúlt 5 évben teljesen oké körülmények között éltem havi 40-55 ezerből, szerencsére a szüleim jóvoltából. Igaz, hogy koliban laktam, nem ettem minden nap étteremben, nem jártam heti szinten iszogatni, stb, de bőven kijött belőle minden, amire szükségem volt. Most, az utolsó évben a párommal költözök albérletbe, így is elég lesz havi 95-100 ezer mindenre.
Nyilván kényelmes, ha valaki egyedül lakik albérletben, megveszi újonnan 150 ezerért az összes tankönyvet a medicinában és minden nap a netpincér hozza neki a kaját, de források hiányában szerintem ebből nyugodtan lejjebb lehet adni. Egy koli nálunk (vidéki egyetem) 9300 forint havonta és ha muszáj, akkor teljesen jól el lehet lenni ott is. Ha nem szeretnél koliban lakni, egy albérlet lakótársakkal sem vészes összeg. A kaja terén sokkal olcsóbban kijössz, ha magadnak főzöl akár csak egyszerűbb ételeket is (ha nem is tudsz főzni, előbb-utóbb úgyis belejössz majd). A tankönyvek nagy részét felesleges megvenni, mert nem azt/nem úgy kérik számon a vizsgákon, sok esetben előrébb vagy egy pár száz forintos jegyzet megvárárlásával. Ha szükséges a tankönyv, a nagy részük elérhető pdf formátumban vagy kikölcsönözhető a könyvtárból. A szórakozást is meg lehet oldani olcsón, a kolis programok általában fejenként párszáz forintra jönnek ki (de ha még erre nem is vagy vevő, covid mentes időben számos program volt szervezve az egyetem által, a hallgatók számára ingyen vagy szintén kedvezményes áron).
Én most kezdem az ötödévet, másodév óta magamat tartom el. Az elején havi 50.000 diákhitelt vettem fel (1.5 éve havi 70) + szociális ösztöndíj (ami nekem eddig átlagosan 20-25.000 volt) + én mellette dolgozok.
Egyszer már lemondtam a diákhitelt, szerintem a munka (ha tudsz olyan munkát találni, 2 éve már az egyetemen dolgozok, ők rugalmasak az órarenddel, vizsgákkal kapcsolatban) + ösztöndíjakból lehet annyit keresni, hogy megélj.
Én úgy tudom, hogy majd végzés után a törlesztő részletet a fizetéshez fogják igazítani.
"Nekem az is jó, ha 10 évig törlesztem."
Jól indulsz neki az életnek.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!