Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Szerintetek idén fognak nőni...

Szerintetek idén fognak nőni a pontok?

Figyelt kérdés
Sziasztok! Én úgy gondolom, hogy igen, hiszem több a jelentkező. Nekem 450-460 közötti pontom lesz még várom az emeltem pontos eredményét. A Corvinusra, a BGEre és az ELTEre adtam be nemzetközi gazdálkodásra. A Corvinuson 1200-an jelentkeztek 200 helyre...nem tudom, hogy ez elég lesz-e, de remélem. Ti hogyan számoltok?

2021. máj. 30. 18:29
 1/8 A kérdező kommentje:
Tavaly egyébként 430 volt a ponthatár, a többin meg 400.
2021. máj. 30. 18:37
 2/8 anonim ***** válasza:
86%
1-es: a ponthatárok nem úgy működnek, ahogy gondolod... Nem egy ember/emberek gondol(nak) egyet, hogy mondjuk legyen 420 pont, hanem az egyetemek meghirdetnek egy kapacitást minden szaknál, azt hiszem, decemberben, és annyi főt vesznek fel, és a ponthatár a központi ponthatárral egyezik meg (pl. gazdasági szakoknál 400 pont). Ha többen érik el a központi ponthatárt az adott egyetem adott szakján, akkor a top X főt veszik fel (X = meghirdetett helyek száma), és az utolsó ember pontja lesz a hivatalos ponthatár, szóval hiába vagy rosszmájú, a ponthatárok simán mehetnek lejjebb.
2021. máj. 30. 20:44
 3/8 anonim ***** válasza:
100%
Amúgy kíváncsi vagyok, 1-es, hogy miért akarsz rosszat, talán amikor te jelentkeztél, nem vettek fel? Ha ilyenről van szó, nyugodtan írd meg privátban!
2021. máj. 30. 21:46
 4/8 anonim ***** válasza:
0%
Szó sincs arról, hogy nem vettek fel. Felső oktatásban nem is akartam részt venni. Azonban abszurd, hogy a mostani diákok, akik semmit nem tettek le az asztalra, hogy fellázadtak a kötelességük, a tanulás ellen és nem mentek iskolába. A szájuk habzik, jogaik vannak, csak épp a kötelességükről feledkeznek meg. De semmi baj. Az én általános véleményem az, hogy szóbeli nélkül az érettségi nem teljes, azaz egy hallgató tudására sem mondható ki az, hogy tükrözi a valóságot. Minden érmének két oldala van, egy szóbeli tud rontani és javítani is. Ebből adódóan, mivel az érettségi nem jelképezi jelenleg a tényleges tudást, abból felvételi pontot nem engednék számolni, hanem csak és kizárólag a hozott jegyekből, amelyet 4 éven keresztül fél évente produkált a tanuló. Lehet ez sokaknak nem tetszik, de a legigazságosabb eljárás ez lenne.
2021. máj. 30. 22:22
 5/8 anonim ***** válasza:
100%

Véleményem szerint pont, hogy a szóbeli ami kevésbé tükrözi a tudást, hiszen egyrészről teljesen szerencsétől múlik, hogy a diák melyik tételt húzza (míg írásbelin mindenki ugyanazt írja, szóbelin valaki kihúzhatja a legnehezebb, valaki a legkönnyebb tételt). Emellett középszinten a saját tanárja értékeli a feleletét, ahol sokkal elfogultabb tud lenni, mint írásban, mert a szó elszáll, az írás megmarad, emellett ki is tudja segíteni [tapasztalatból, 100%-os lett középszinten a szóbelim, úgy, hogy egyáltalán nem volt azon a szinten (egy erős gimnáziumban)]. Szóbelin egy csomó pont az ,,előadásmódra'' és hasonlókra jár, ami gyakorlatilag a tanár jófejségétől függ.

Szerintem magyarszóbelin fel kéne tenni néhány gyors kérdést (szinte) az összes témából (az is a tétel része lenne), és aztán jöhetne a kifejtés, mert így aki például a felét tanulja meg, annak lehet, 100%-os lesz a szóbelije, de az is, hogy elsőre megbukik, és új tételt kell húznia, így max. 50% lehet, ez szerintem abszolút nem tükrözi a tudást.

Töriből szerintem teljesen fölösleges a szóbeli, az írásbeli első fele átível minden témát, a második fele pedig a kifejtésről szól, minek szóbeli?

Az iskolában szerzett jegyek nem véletlenül érnek 100-at az 500-ból, hiszen az iskolák között elég nagy különbség van minőségben, eléggé eltér a követelmény. Az meg abszurdum, hogy azokat az egyhétnyi anyagból szerzett jegyeket többre tartod, mint a négy év anyagából álló írásbeli érettségit.

2021. máj. 31. 00:42
 6/8 anonim ***** válasza:
0%
Az élethez kedves 5ös szerencse is tartozik. Lehet jól és rosszul is húzni. Lehet peched lesz, lehet szerencséd. A hozott jegyeknél nem értem miért egy hétnyi anyagra gondolsz. Elvileg 4 év a gimi szakközép minimum. Azt meg, hogy a tanár jófejségből kisegít, az had legyen az ő dolga. Aki pl versenyt nyer, vagy hírnevet visz az iskolájának ennyi segítséget megérdemel. Aki meg kretén és végig bukdácsolt megérdemli a bukást. Csak tudod sok esetben a tanárok jó lelkén is múlik, hogy egy igazán hülye ne bukjon meg. Annak ellenére, hogy pl gyökér volt. Felső oktatásba meg nem kötelező menni, ezt tudom mondani.
2021. máj. 31. 06:21
 7/8 anonim ***** válasza:

Látom, sikerült szinte mindent félreértened...

Az élethez természetesen tartozik szerencse, de szerintem az evidens, hogy egy vizsgánál redukálni kell a szerencsefaktort amennyire lehet, és a vizsgázó valódi tudását kell felmérni.

Mert szerinted mekkora anyagból szokott lenni a számonkérés középiskolában? Általában ~1 hét, de egy hónapnál szinte biztos, nem többől. Ehhez nem kell túl sok energia, hogy valaki ötösre megírja őket. Nekem 99 pontom lett a 100-ból a tanulmányi jegyekből, és nem volt túl nagy erőfeszítés... Itt jön a következő probléma ezzel, a jegyekből nem lehet pontos ponthatárt számolni, mivel csak ötös skálán mozognak, míg az érettségik százas skálán, egyrészt ötös és ötös között is lehet óriási nagy különbség (pl. valaki 5 egészre áll, minden dolgozata 95%+-os, valaki 4,5-re áll, minden dolgozata ~88%-os). Másrészt egy csomó embert szinte max. pontja lenne. Emellett nem lenne korrekt, mert sokan azért tanultak kevésbé az iskolai számonkérésekre, mert tudták, hogy a pontszámításban az érettségi, ami igazán számít.

A tanulmányi jegyek vicc, nem hasonlítható össze az érettségikkel, bár azok se túl nehezek középszinten, néhány tantárgyból emelt szinten is elég könnyű szerintem, ismerek olyat, aki kitűnő tanuló volt végig gimiben, de a középszintű töri, matek, magyar érettségije pocsékul sikerült (40-59%), hiszen nem tudja kezelni a vizsgahelyzeteket, és összességében nem túl jók szerintem a képességei, de az egyhétnyi anyagokból álló számonkéréseket jól meg tudta írni, szerintem az ilyennek kevesebb keresni valója van a felsőoktatásban, mint annak, aki tudatosan nem koncentrált a jó jegyekre, és nagyon jó írásbeliket írt képességeinek és átfogó tudásának köszönhetően.

Miért legyen az ő dolga? Emellett nem arra gondoltam, hogy azokat segíti ki, aki megérdemli, mert nem erről van szó, a tanár személyiségétől függ, de ez emelt szintre is igaz. Valaki mindenkiből kihozza a maximumot, valaki meg egy köcsög, aki a saját egója miatt ,,szakszerűen'' értékeli, és a tök szubjektív pontoknál se (pl. kommunikáció) adja meg a max. pontot, hiába lehet, hogy a felelőnek sokkal jobb volt a kommunikációja, mint az átlagos felelőnek.

Ezt a bukás dolgot teljesen félreértetted. Arra utaltam a bukásnál, hogy a szóbeli olyan szarul van kitalálva, hogy sokan taktikáznak, hogy például a témakörök felét tanulják meg, így lehet rohadt jó lesz a szóbelijük, de az is, hogy az első kihúzott tételnél megbuknak, nem képességről beszélek, hanem taktikáról.

2021. máj. 31. 11:41
 8/8 anonim ***** válasza:
0%
De 5ös és 5ös közt is lehet különbséget tenni felvételkor. Ott az evidencia bizonyítvány. Kiátlagolják és csókolom! Ilyen egyszerű. Nekem ne magyarázod meg, hogy ez a léha ország tele van olyan nebulókkal, akik minden egyes témazáróra készülnek. Nevetséges. Szerintem igenis lehetne ezt a módot használni, amit írtam más kérdés, hogy sokan nem látják benne a logikát.
2021. máj. 31. 14:17

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!