Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Külföldi vagy otthoni egyetem?...

Külföldi vagy otthoni egyetem?reszletek lent

Figyelt kérdés

Elég hosszu lesz a kérdésem , szoval ha veszed ra a faradtsagot ,hogy elolvasd, azt nagyon szepen megköszönöm.

Úgy érzem ennél a kérdésnél fontos, hogy minden részletet és befolyásoló tényezőt tisztázzak. Döntés képtelen vagyok, mégha sikerül is elkötelezni az egyiknél, idővel minél többet utánanézek a dolgoknak , vagy csak szimplán gondolkodom rajta meginogok.

Most lesz 5. éve hogy Németországban lakom, most fejezem be az első évemet a gimiben , még kettő van hatra ami után megkapom a német érettségit. Szóval még van időm gondolkodni rajta , az idő nem sürget de szeretném ha egy konkrét cél lebegne előttem , ami nem változna meg minden egyes alkalommal amikor jobban rá vagyok feszülve a jövőmre.

Nos ami miatt húz a szívem Magyarország felé azok az alábbi tényezők:

-4 éve lakom panelban, ahol mentálisan kikészültem, a magánszféra teljes hiánya , a környezetem (az ablakombol kilatni a szemethegyre amit vagy elvisznek a kukasok vagy nem,ha nem akkor a patkanyoknak hawaii van), a peneszedo falak amik csak rontanak az allergiamon , a szomszedok akik reggeltol akar hajnal 3ig kepesek ébren tartani stb... Mind megutáltatták velem a paneléletet. Éles váltás volt az otthoni kertes házunkhoz kepest ahol a masodik emeleti szobámban elvoltam magamnak. Szoval ez egy számomra fontos dolog amit figyelembe veszek, fontos szamomra a mentalis egeszsegem ami elég sok mindenre ki tud hatni, köztük a tanulmányaimra is.

-ha otthon tanulnék meglenne a nyugalmam es magamszferam amire szükségem lenne.

Ha itt továbbtanulnek nagyvaloszinuseggel panelbol mennek panelba azzal a különbséggel ,hogy egyedul lennek. Cseberbol vederbe.

Emellett még rengeteg kisebb dolog is van ami miatt (sulitol fuggetlenul) szivesen hazamennek de az most nem lényeges. Ezt is csak azert irtam mert befolyassal van a tanulmanyaimra.

Nem vagyok benne biztos , hogy kepes lennek olyan teljesitmenyt nyujtani az itteni egyetemeken , mint egy magyar egyetemen. Bár 5 éve lakom idekint és még van 2 évem felzárkózni, az egyetem még az anyanyelvuket beszelo embereket is megizzasztja. Ilyen téren "könnyebb" lenne a magyar egyetem , de ez meg csak a sajat bizonytalanságom.

Nem vagyok igazán tisztaban az otthoni egyetemek szinvonalaval, hogy mennyire kozelitik meg vagy esetleg szárnyalják túl a német egyetemeket. Az ország a jelenlegi állapotában számomra nem az a hely ahol el tudnám képzelni a jövőmet mint dolgozó ember , ezért bizonytalan vagyok ,hogy ha nem akarok ott dolgozni akkor érdemes e egyáltalán hazamennem. Azt hallottam , hogy ha ösztöndíjat kapok akkor bizonyos időt le kell utana dolgoznom a szakmaban/vagy amblokk le kell dolgoznom egy bizonyos idot bármilyen szakmaban.

Ezek miatt eléggé bizonytalan vagyok, és mint említettem bőven van még időm, de azért szeretnék egy picit eloretervezni.

Jelenleg az a tervem , hogy agrár/mezőgazdasági mérnök szakon tanulok tovább azutan pedig növényorvosira mennék. Ugy érzem ez az ami leginkább érdekel , és szívesen dolgoznek benne.

Köszönöm ha elolvastad. 19l

2021. máj. 20. 14:49
A kérdező szavazást indított:
Német/külföldi egyetem(ha külföldi hol és miért)
Magyar egyetem
12 szavazat
 1/6 anonim ***** válasza:
100%
külföld, Mo már rég elindult lefelé a lejtőn, addig menekülj amíg tudsz
2021. máj. 20. 15:27
 2/6 anonim ***** válasza:
100%

nézd, nem írtad, de fenntartjátok magyarországon a régi házat? csak áll üresen, fizetitek a költségeit, és bármikor visszacuccolhatsz oda? mert ha nem, jó eséllyel mo.n is egy panelban vagy egy kollégiumban kötsz ki.

amúgy a szüleidet kérdezd, vállalják-e, hogy eltartsanak hosszú-hosszú éveken át, albérlet, rezsi, kaja, tandíj, ha nem kerülsz be államira? mert persze, kinn többet lehet keresni, de te mo.n elég reménytelen, hogy eltartsd magad (és ezt úgy mondom, hogy ezért jöttem el onnan, abszurdnak éreztem, hogy huszonévesen még mindig a papámtól kapok zsebpénzt, bécsben ha szűkösen is, de kijövök magamtól, egyetem mellett...)

2021. máj. 20. 21:00
 3/6 anonim ***** válasza:
100%

Hűűű. Az a szakma ami érdekel, na azt itthon ne. Ha odakint emiatt minden napod szenvedés lenne, még akkor se.

Sajnos a nagyon nem jól fizetett mérnöki / természettudományos területek egyike ez is. Szerintem nem szeretnél kuncsorogni a pénzekért, hogy kutathass valamit amiből csak-csak meg lehet élni, versenyszférában meg nem igen van nyitott pozíció.

Ha adott a lehetőség, hogy Németországban járj egy gyakorlatilag akármilyen egyetemre, már sokkal jobb kilátásaid vannak. Itthon SEMMIRE nincs pénz, az oktatás évről évre (nem, bocsánat, félévről félévre) romlik. A hallgatók is hülyébbek, esik a színvonal. Azon oktatók, akik tényleg értenek a szakmához, már rég elmentek az iparba / külföldre dolgozni, akik meg maradtak szeretetből csinálják, vagy van valami cégük, vagy másodállás, vagy éhbérért csinálják.

Nézd, dönts ahogy akarsz, de egy német egyetemet végezve még mindig vissza tudsz költözni Magyarországra, ha ezt akarod. Fordítva már igen nehézkes. Csak úgy menne, ha profi vagy a szakmában (amit --kérlek ne haragudj -- de előre nem tudhatod mennyire fog valójában tetszeni, és mennyire leszel tehetséges)

Ha nem szeretnél magaddal hosszú évekre kic$eszni, akkor maradj kint. Sokkal jobbak a lehetőségek.

2021. máj. 20. 23:06
 4/6 anonim ***** válasza:
100%
növényorvos képzés van egyáltalán Németországban? én úgy tudom jelenleg az eléggé Mo specifikus oktatás. ja és azzal számíts hogy az csakis nappalin van (illetve ami levelezős, azzal nem fogsz tudni dolgozni, nem adnak arra engedélyt). baromi kemény szak, tőlünk kertészmérnökiről mentek növényorvosra, mai napig nem értem hogy nem haltak bele. nekem nem ment volna az tuti.
2021. máj. 20. 23:20
 5/6 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen az eddigi válaszokat. Ma átbeszéltem egy picit ezt anyummal ,mert nagyon frusztrált ez a dolog és szerencsére sikerült levennie egy kis részét a súlynak a vállamról.

2-es:igen fenntartjuk, volt róla szó hogy eladjuk, a kihasználatlanság miatt, de a szüleim végül úgy döntöttek, hogy mivel sok emlék is köt minket oda(saját kezűleg építették még annó fel) és jó ha van hely ahova haza tudunk menni, inkább csak fizetik üresen. Szóval a lakhatással nem lenne gond. Debrecen és Miskolc között van a lakás, szóval az utazás se lenne macerás,én meg szívesen vonatozok,buszozok. A fizetés része engem is frusztrált/sőt még mindig frusztrál, de ebben a két évben igyekszem félrerakni a pénzt ,hogy ne nulláról induljak, de ilyen téren nem merek/tudok nagyon előretervezni. Az biztos ,hogyha odajutok mindent bele fogok adni a tanulásba és hogy ne legyek teher a szüleimnek.

3-as:Sok álmatlan éjszakám volt/és lesz is még a pályaválasztást illetően. Sokat gondolkodtam azon , hogy olyan munkát válasszak e amit szeretek is csinálni ,vagy amiből meg tudok élni. Sajnos az én érdeklődési irányzataimmal a kettő egyszerre nem igazán valósítható meg. A mezőgazdaságot tudom ,hogy teljes szívemből szeretem, ezért szerettem volna olyan irányzatban tovább menni. Úgy voltam vele, hogy jó ,nem fogok nagy pénzeket keresni, de legalább szívesen csinálom azt amit szeretnék(bár amint írtad ,és teljesen egyetértek ezzel,még én sem tudhatom hogy tetszeni fog-e.). Viszont túl sok a bizonytalanság ilyen téren, már mielőtt kitettem volna a kérdést is filóztam rajta , hogy biztosan jó döntés-e ez az irányzat,mégha szeretem is a mezőgazdaságot. Köszönöm a válaszod, NAGYON sokat segítettél vele ,végre egy kis betekintést nyertem az otthoni körülményekbe. Nem igazán tudok sok helyen ilyen téren tájékozódni, mert az otthoni ismerőseim úgy vannak vele ,hogy nekik jó(vagy nem ismernek jobb alternatívát-vagy ismernek de nem érdekli őket),azzal meg nem tudok sokat kezdeni.

Sajnos akármennyire nem szeretném, kénytelen leszek azt prioritizálni, hogy mi az amiből meg tudok élni ,mintsem azt hogy én mit szeretnék. Azért picit reménykedem, hogy sikerül egy aranyközéputat találnom. Hosszútávon úgy érzem ez a helyes döntés, de persze bármikor változathat ezen az ember. Ah túl sok minden van amit az idő tud csak megoldani.

oh és 4-es:utánanéztem és növényorvosi képzés mint amolyan,konkrétan nincsen. Viszont mint munka létezik, és egy agrárbiológia/biológia “stúdium” az alapkövetelmény hozzá.

2021. máj. 22. 15:22
 6/6 anonim ***** válasza:
100%
ha a mezőgazdaságnak az elméletibb, laboros része érdekel (biokémia, genetika, fajtanemesítés) akkor inkább valami bioszos-biokémiás szakra menj, ne mezőgazdaságira. ha visszamehetnék, biztos hogy nem kertészmérnökire mennék
2021. máj. 22. 21:08

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!