Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Nem késő 22 évesen kezdeni az...

Nem késő 22 évesen kezdeni az orvosit? (Komoly a sztori, lent kifejtem)

Figyelt kérdés

Jelenleg másodéves vagyok matek-kémia tanárin. Idáig nagyon motivált voltam, viszont az egyetemen mindent elkövetnek annak érdekében, hogy a hallgatók elveszítsék életkedvüket is :)

Arra is rájöttem, hogy nem fekszik a geometria (egyetemi), szívesebben tanulnék orvostudományt.

Nos, a helyzet azért para, mert nincs biológia érettségim, leghamarabb ősszel tudom letenni, jövő februárban pedig jelentkezni orvosira, majd legjobb esetben 2022. szeptemberében kezdhetném meg leghamarabb. Tovább nehezíti a helyzetet az a tény, hogy osztatlan képzéseket 14 félév erejéig támogat az állam. Jelenleg 4 elhasznált félévem van, ami azt jelenti, ha jövőre passzívra megyek, és az orvosit is csúszás nélkül végezném, akkor is 2 félévet önköltségesen kell teljesítenem.

Megérné átjelentkezni? Vagy maradjak a helyemen, ahol vagyok? Az elején túlzottan idealizáltam a tanári pályát, reálisan végiggondolva több aggasztó tény is van, egyik a kezdő fizetés.

Emelt kémiám megvan, elég jó eredménnyel, azt nem kell újracsinálni. A biosz emeltre felkészüléssel sem lennének gondok. Mit gondoltok? Veszett ügy? Tudom, hamarabb kellett volna döntenem, de addig vacilláltam, míg egyre-egyre távolodtak a székek, majd szépen belecsücsültem a szarba.

2021. máj. 11. 14:02
 1/5 anonim ***** válasza:
87%

Ha van rá kereted, hogy kifizess 2 700 000 forintot a fennmaradó két félévben, akkor csináld, mert megéri. A koroddal semmi baj nincs, nagyon sokan vannak, akiket csak második-harmadik próbálkozásra vesznek fel, tehát nem fogsz a koroddal kilógni.

Ha biztos vagy benne, hogy menne elsőre a biosz emelt, akkor csináld, sosem késő elkezdeni valamit.

2021. máj. 11. 14:17
 2/5 anonim ***** válasza:
90%

Az életkorod nem gond (volt több évfolyamtársam is, aki idősebben kezdte az egyetemet, sőt, olyan is volt, aki munka mellett másoddiplomaként végezte el). Inkább azt látom problémásnak, hogy hirtelen jött ötletnek tűnik ez a váltás (legalábbis ez a benyomásom, aztán lehet hogy tévedek), és ehhez képest van veszíteni valód, mert az orvosi hosszú képzés és drága mulatság (még két félév sem olcsó).

A más területen tevékeny emberek orvostudományról alkotott elképzelései, az orvosképzés maga és a későbbi munka fényévekre vannak egymástól, és nagyon fontos lenne, hogy reális képet kapj minderről, mielőtt beleugrasz, hogy el tudd tönteni, neked való-e ez az egész, vagy nem. Jó volna beszélgetned orvostanhallgatókkal, rezidensekkel (ha vannak ilyen ismerőseid), vagy akár elmenni önkénteskedni kórházba.

Egyébként az is egy lehetőség, ha egy rokon, de nem tanári szakra váltasz, mondjuk átmész informatikára (gondolom a matekot szereted, ha már elkezdted a tanári szakot). Ahhoz van még elég féléved is, és gondolom a tárgyaid egy részét elfogadnák.

2021. máj. 11. 14:18
 3/5 A kérdező kommentje:

Ismerek orvostanhallgatókat, akik a gimiben osztálytársaim voltak, most másodévesek ők is, csak az orvosin. Nem hirtelen jött ötlet, már gimiben is gondolkoztam rajta, végül a könnyebb utat választottam.

A kémiát jobban szeretem, mint az egyetemi matekot.

2021. máj. 11. 14:27
 4/5 anonim ***** válasza:
100%

2-es véleményén vagyok én is. Mindenképp szerezz egy valós képet majd a munkakörülményekről. Először is lehet, hogy nem bírnád, mert hát kell egy gyomor elég sok területhez, meg lelkilek is erősnek kell lenned, nem törhet össze egy beteg halála. Másrészt sok pénzt kereshetsz, de pl ha nem szeretsz korán kelni vagy nem szeretnél néha hosszú műszakokban dolgozni, akkor is egy felejtős ötlet. Ha bármi para van, mint most a vírus, akkor meg ténylegesen rengeteget kell majd dolgoznod. Keresetileg nem minden orvos kap annyit, szóval nem feltétlen leszel milliomos. Magán doki tevékenykedéshez meg kell nagy tőke, szóval ha a családodnak vagy neked nincs valahonnan feles jó pár milliód, akkor ez is egy veszett ötlet.

Az orvostudomány borzasztóan izgalmas és én is imádom, de a munkakörülmények és cserébe a fizetés véleményem szerint nem annyira jó, pláne ha az érte tett több év tanulást is nézzük. Szerintem érdemesebb lenne a gyógyszerek világában elmerülnöd, mert egyrészt kell rengeteg kémia, másrészt az is részben "orvosos" tevékenység. Fizetésileg nehezebb elérni egy orvosi szintet (de ez csak rajtad múlik), viszont a körülmények és a dolgozott órák sokkal de sokkal jobbak.

Orvos akkor legyél ha van hozzá hivatás tudatod, mert anyagilag és munkakörülményileg tényleg nem éri meg az egész (általában), szóval jól gondoldd meg.

2021. máj. 11. 16:11
 5/5 anonim ***** válasza:
Azóta tudtál dönteni?
2021. jún. 6. 08:02

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!