Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Diszlexiával esti érettségizni?

Diszlexiával esti érettségizni?

Figyelt kérdés

Kissé összetett a történet: szakmunkás sulit végeztem, nem érettségiztem. Viszont pár éve beiratkoztam esti sulira, mert a mai világban elég fontos az érettségi, így végigjártam és sikeres érettségit tettem matekból, töriből és infóból, ellenben az angol nem sikerült, magyarból pedig megbuktam 12.-ben, érettségire sem mehettem. Akkor hagytam a francba az egészet, igazából elég súlyos diszlexiám van, de kicsinek nem foglalkoztak ezzel különösebben, későn is derült ki, szakközépben meg abszolút senkit nem érdekelt, el lett hanyagolva, a szüleimnek nem volt pénzük magántanárhoz járatni, papírom nincs róla. Magyarból kétesre álltam, megírtam egy próba érettségit, aminél meg lett volna a kettes, viszont a helyesírásom olyan szinten volt szörnyű és értékelhetetlen, hogy az lehúzta az egészet és a tanár végül nem engedett át, hiába mondtam, hogy diszlexiám van, azt mondta nincs papírom, így ez van..

Sajnos teljesen esélytelennek tartom, hogy én angolból (kb magyarul se tudok rendesen, keverek betűket stb) le bírjak valaha az életben érettségizni és a magyar se fog menni a helyesírás miatt. Az egyik kérdésem, hogy esetleg valaki tudja, hogy van-e bármi járható út, hogy felnőttként kapjak papírt a diszlexiámról és legalább idegen nyelvből felmentsenek..? Magyarból a szóbeli már tök jó lenne, megtanulom a tételeket és valahogy elmakogom, amit mondani akarok, de az írás azt fájdalmas még olvasni is. (Most is barátnőm segít ezt megírni...)

Csomót próbáltunk utánajárni/keresni, semmi használhatót nem találtunk. 18 felett kb senki le sem tojja, hogy neked valamilyen tanulási nehézséged van, nem adnak papírt vagy azt nem fogadják el érettséginél. Nem arra hajtok, hogy kibújjak az egész alól, de egyszerűen a betegségem miatt képtelen vagyok helyesen írni/beszélni, nem tehetek róla. :(

A másik, hogy ugye irodalomból megbuktam. Na most mintha nekem anno azt mondta volna a tanárom, hogy ha majd egyszer érettségizni akarok belőle, akkor újra kell járnom az egész 12. osztályt. Ez komoly..?? Egy tárgyból buktam, minek kéne minden órát újra végigülnöm, főleg hogy van amiből már az érettségim is megvan? Ennek hol lehetne utána érdeklődni? Esetleg volt valaki hasonló helyzetben, hogy utolsó évben bukott egy érettségi tárgyból? Mit kellett csinálnia utána?

Köszi, ha valaki esetleg tud bármelyik részben is segíteni!

2021. máj. 5. 22:04
1 2
 11/11 anonim ***** válasza:
Az 5-öst, 8-ast én írtam, de a másik kettőt nem, szóval lehet csak nem olvasta azt amit nekem írtatok.
2021. máj. 11. 00:21
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!