Hogy lehet biokémikusnak tanulni?
Mit értesz biokémikus alatt? Lehetsz biomérnök, vegyészmérnök, gyógyszervegyész, mikrobiológus vagy sima biológus, környezetmérnök és még biztos van pár szak, aminek az elvégzésével dolgozhatsz ilyen környezetben.
Az elvárás fixen biológia és/vagy kémia érettségi, ez szakonként változik, hogy hol mi kötelező, de az biztos, hogy ha nem is érettségizel az egyikből, akkor is tudni kell mindent, amit a középiskolában tanultál belőle. Nagyjából 3-3,5 év az alapképzés, ami után nagyon tanácsos elmenni 2 év mesterre, mert a sima BSc nem elég, ha majd feljebb akarsz lépni a ranglétrán.
Azt hittem hogy van "sima" biokémikus is,de akkor ezek szerint nincs.
Én a felvin [link] keresgéltem a biokémikus szakot,de ha ilyen nincs,akkor hiába keresgéltem.
Két oldalról közelítenék ha nekem kellene. Vagy a kémia oldaláról, leginkább kémia bsc-vel, vagy a biológia oldaláról, biológia bsc-vel. Igazából teljesen más lesz a képzésed a két eltérő útról nézve, de mintkettő működő útvonal. Nagyon más területről nem eveznék oda, de igazából ha van akaraterőd+kitartásod (tudásod), akkor amit az első írt azokról is mehetsz. Önmagában már persze nem létezik olyan, hogy biokémia, mert nagyon szegmentálódott ez a részterület, és már túl nagy lenne úgy önmagában.
Ha megnézed ezt a wiki oldalát:
Akkor megnézheted a főbb állomások kutatóit, és látni fogod, hogy milyen sokféle oldalról jöttek már régebben is. Így volt vegyész, mikrobiológus, orvosbiológus, molekuláris biológus, biofizikus, neurobiológus stb stb, szóval sokféle oldalról közelíthetsz.
Érettségizni emelt szinten érettségiznék kémiából és/vagy biológiából. Mindkettőből jó lenne emeltezni, de ha választanod kell, akkor a kémia legyen szerintem, mert a bioszt szerintem meglehet csinálni komolyabb előtudás nélkül, viszont az alacsony kémiával meggyűlhet a bajod a kémiás tárgyakkal. A matek is kelleni fog, de ezt is meglehet tanulni (ezt azért ha lehet középszinten csináld meg minimum 80%-ra).
Továbbá ha lehet, akkor angolt vagy németet tanulj. A legjobb az angol lenne, de némettel is már lehetne mit kezdeni, de a főnyelve azért az angol lesz.
A biokémiához manapság elég sorosan kapcsolódik a bioinformatika, így majd ebben is gyúrnod kell. Ehhez leginkább matek és valamennyi informatika kell majd a stabil biológia és kémia tudáson túl, de ezt majd egyetemen megtanulod (ehhez majd kell sok sok gyakorlás).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!